Přeskočit na obsah
Žádné jablko. Zeleninový salát s tímto ingrediencí je mnohem lepší a božsky křupavý

Žádné jablko. Zeleninový salát s tímto ingrediencí je mnohem lepší a božsky křupavý

Zeleninový salát je povinnou součástí vánočního stolu, ale opravdu musí vždy vypadat a chutnat stejně? Ukazuje se, že malá změna jednoho ingredience může zcela změnit jeho charakter.

Tradiční sváteční pokrmy jsou takové, že se v nich těžko něco mění. Zeleninový salát s jablkem se zdá být „nedotknutelný“, ale jsou odvážní, kteří se rozhodli experimentovat. Ne každý totiž miluje ovoce v salátu. Někdy stačí jeden ingredience, aby se pokrm stal opět chutným nebo alespoň jedlým.

Zeleninový salát s bílou řepou. Zapomeňte na jablko

Ingredience:

  • 5 mrkví
  • 2 kořeny petržele
  • 3–4 brambory
  • půl celeru
  • 5 vajec natvrdo
  • jeden podlouhlý bílý kořen (řepa)
  • bílá část pórku
  • půl sklenice malých křupavých nakládaných okurek
  • konzervovaná hrášek
  • majonéza a hořčice podle chuti
  • sůl a pepř podle chuti

Příprava zeleninového salátu s bílou řepou:

  1. Kořenovou zeleninu uvařte ve slupce. Před tím ji důkladně očistěte, aby se nevařila ve špinavé vodě. Vodu můžete mírně osolit. Poté nechte zeleninu trochu vychladnout a oloupejte ji.
  2. Mezitím nakrájejte pórek a odložte stranou. Vejce nakrájejte na kostičky a hrášek sceďte z nálevu. Nakládané okurky také nakrájejte na kostičky, ale dejte je do samostatné misky.
  3. Do velké mísy dejte nakrájenou zeleninu. Přidejte hrášek, vejce a nakrájenou řepu. Osolte a opepřete podle chuti.
  4. Protože salátu vyjde hodně, nemíchejte všechen majonézu najednou, ale přidávejte ji postupně při podávání do salátové mísy. Salát tak déle vydrží v lednici.
  5. Postupně přidávejte do salátu také okurky a pórek, případně trochu přilijte šťávu z okurek. Přidejte majonézu a hořčici podle chuti a jemně promíchejte.