Přeskočit na obsah
Vrchol sezóny pomerančů: 2 recepty – kuře a marmeláda – pro zaryté milovníky citrusů

Vrchol sezóny pomerančů: 2 recepty – kuře a marmeláda – pro zaryté milovníky citrusů

Když přijde zima, citrusy jsou na vrcholu: vykukují a lákají z každého stánku na trzích i v supermarketech. Pomeranč slaví hlavní sezónu a stává se hvězdou jak v kuřecím jídle, tak v marmeládě, jde o dva krátké recepty, které jsou rychlé na přípravu.

Pro českou kuchyni je tento moment velmi známý: v zimě se pomeranče, mandarinky a citrony ve velkém kupují na vánoční období a používají se nejen do dezertů, ale i do domácích omáček, marinád a pečení.

O skvělé chuti citrusů není sporu, ale lidi lze klidně rozdělit do dvou skupin: ti, kteří se sladkého a šťavnatého pomeranče vzdají jen proto, že se jim nechce loupat, a ti, kteří se loupání nebojí, protože odměna je chutná, šťavnatá a voňavá.

V tomto období mnozí připravují různé dobroty a kombinují citrusy na různé způsoby. Pomeranče zaujímají v domácí kuchyni čestné místo a využije se doslova všechno. Kůra se přidává pro vůni do pečení i do jídel, dužnina po rozmixování jde do marmelád, do těsta i do různých náplní a šťáva se používá jak při pečení, tak při vaření.

Tentokrát jsou tu dva krátké a rychlé recepty. První je hlavní chod: kuře v báječné pomerančové omáčce. Druhý je marmeláda z pomerančových dílků, která uchová skvělou chuť ovoce i na jarní a letní dny.

Kuře s pomeranči

Vrchol sezóny pomerančů: 2 recepty – kuře a marmeláda – pro zaryté milovníky citrusů

Náročnost: snadné. Doba přípravy: přibližně 1 hodina 15 minut. Typ jídla: masité.

Suroviny (na 6–8 porcí)

  • 6–8 porcí očištěného kuřete.
  • 1 hrnek pomerančové šťávy.
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje.
  • nastrouhaná pomerančová kůra.
  • 1/4 hrnku medu nebo sirupu (v českých domácnostech se často používá med, někdy i hustý sirup podle chuti).
  • 5 stroužků česneku, prolisovaných nebo nasekaných.
  • 1/4 hrnku sladko-pálivé chilli omáčky.
  • 1 čajová lžička rozmarýnu (sušeného nebo čerstvého).
  • 1/2 čajové lžičky sladké papriky.
  • sůl a pepř podle chuti.

Postup

Porce kuřete naskládejte do zapékací mísy. V samostatné misce promíchejte všechny ingredience a kuře směsí přelijte. Zakryjte alobalem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 35 minut. Alobal sejměte a pečte ještě zhruba půl hodiny. Průběžně kuře přelévejte omáčkou, aby se nevysušilo.

Marmeláda z pomerančových dílků

Vrchol sezóny pomerančů: 2 recepty – kuře a marmeláda – pro zaryté milovníky citrusů

Náročnost: snadné. Doba přípravy: přibližně 1 hodina 15 minut. Typ jídla: neutrální (bez masa a mléčných výrobků).

Suroviny (na 1litrovou sklenici)

  • 1 kg pomerančů, ideálně s obzvlášť silnou kůrou.
  • 4 hrnky cukru.
  • 4 hrnky vody.
  • 3 sáčky vanilkového cukru (v Česku běžný „vanilkový cukr“ v malých sáčcích).
  • 1/2 čajové lžičky čerstvého zázvoru.

Postup

  1. Na jemném struhadle nastrouhejte kůru z pomerančů. Kůru není potřeba odstraňovat úplně.
  2. Pomeranče dejte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Vodu slijte, zalijte čerstvou a znovu přiveďte k varu.
  3. Sceďte a pomeranče položte na samostatný talíř. Každý pomeranč rozkrojte napůl a poté nakrájejte na velké, široké dílky.
  4. V širokém hrnci zvlášť vařte vodu, cukr, vanilku a zázvor asi 20 minut.
  5. Přidejte pomerančové dílky do sirupu, přikryjte a vařte na mírném ohni 2 až 2,5 hodiny.