Podle tohoto receptu jsou kotlety velmi voňavé, a to díky přidání pomerančové šťávy a tymiánu. V původní variantě, která se v české domácí kuchyni často připravuje (podle britské inspirace), se křehké dušené vepřové kotlety podávají s celerovým pyré. Připravuje se tak, že se kostky celerové bulvy uvaří v mléce, rozmixují a poté se do nich přidá tekutá smetana. Dobrou variantou je nahradit celer bramborovou kaší se smetanou, kterou si můžete zkusit připravit i vy. K těmto chutným kotletám můžete přidat také dušené houby.
Potřebné suroviny
- 4 vepřové kotlety.
- 2 cibule.
- Čerstvě vymačkaná šťáva z 1 pomeranče.
- Snítky čerstvého tymiánu.
- Nepřibližně 1 čajová lžička sladké uzené mleté papriky.
- 300 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru.
- 120 g zelených oliv bez pecek, nakrájených na kolečka.
- Sůl.
- 2–3 polévkové lžíce lehkého olivového oleje.
- Mletý černý pepř.
Příloha: bramborová kaše
- 500 g oloupaných brambor.
- 100 ml smetany na vaření.
- 30 g másla.
- Sůl.
Postup přípravy

- Nakrájejte cibuli a vymačkejte šťávu z jednoho pomeranče.
- V hluboké pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte na středním plameni trochu olivového oleje (nebo rostlinného). Vepřové kotlety opečte z obou stran 1–2 minuty, poté je dejte stranou a přiklopte pokličkou. Možná to budete muset dělat po dávkách podle velikosti pánve a kotlet.
- Stáhněte plamen na střední, přidejte zbytek olivového oleje a cibuli opékejte 3–4 minuty dozlatova. Přidejte mletou papriku a hned poté do pánve vlijte trochu pomerančové šťávy, přidejte také 2–3 snítky tymiánu a dobře promíchejte. Přilijte připravený vývar a přidejte olivy, přiveďte k varu a poté nechte 5 minut mírně probublávat.
- Vložte do pánve vepřové kotlety a duste je 7–8 minut, nebo dokud nebudou hotové podle vaší chuti. Osolte a opepřete. Pokud je to potřeba, přilijte ještě trochu vývaru nebo horké vody. Nakonec odklopte pokličku, aby se tekutina trochu odvařila, pokud jí zůstalo příliš.
- Mezitím připravte bramborovou kaši. Oloupané brambory nakrájejte na kostky a uvařte doměkka. Máslo se smetanou lehce zahřejte. Uvařené brambory slijte a rozšťouchejte šťouchadlem, přitom postupně přilévejte teplou směs másla a smetany. Kaši osolte podle chuti.
- Křehké kotlety podávejte s bramborovou kaší a ozdobte čerstvým tymiánem.
Potěší vás
Vepřové kostky na paprice měkké rychlý trik
23 prosince, 2025Kuřecí frikasé — rychlá a jednoduchá večeře na jedné pánvi: po domácku chutné teplé jídlo
23 prosince, 2025Vepřová pečeně s česnekem křupavá na povrchu
22 prosince, 2025Pečená krkovice s cibulí měkká rodinná klasika
22 prosince, 2025Naklepu stehenní řízky, svážu je do síťky a vznikne kuřecí šunka jako z dobré lahůdky
22 prosince, 2025Masové kuličky v rajčatové omáčce bez drobení
22 prosince, 2025