Přeskočit na obsah
Vepřové kotlety s přílohou z bramborové kaše se smetanou

Vepřové kotlety s přílohou z bramborové kaše se smetanou

Podle tohoto receptu jsou kotlety velmi voňavé, a to díky přidání pomerančové šťávy a tymiánu. V původní variantě, která se v české domácí kuchyni často připravuje (podle britské inspirace), se křehké dušené vepřové kotlety podávají s celerovým pyré. Připravuje se tak, že se kostky celerové bulvy uvaří v mléce, rozmixují a poté se do nich přidá tekutá smetana. Dobrou variantou je nahradit celer bramborovou kaší se smetanou, kterou si můžete zkusit připravit i vy. K těmto chutným kotletám můžete přidat také dušené houby.

Potřebné suroviny

  • 4 vepřové kotlety.
  • 2 cibule.
  • Čerstvě vymačkaná šťáva z 1 pomeranče.
  • Snítky čerstvého tymiánu.
  • Nepřibližně 1 čajová lžička sladké uzené mleté papriky.
  • 300 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru.
  • 120 g zelených oliv bez pecek, nakrájených na kolečka.
  • Sůl.
  • 2–3 polévkové lžíce lehkého olivového oleje.
  • Mletý černý pepř.

Příloha: bramborová kaše

  • 500 g oloupaných brambor.
  • 100 ml smetany na vaření.
  • 30 g másla.
  • Sůl.

Postup přípravy

Vepřové kotlety s přílohou z bramborové kaše se smetanou

  1. Nakrájejte cibuli a vymačkejte šťávu z jednoho pomeranče.
  2. V hluboké pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte na středním plameni trochu olivového oleje (nebo rostlinného). Vepřové kotlety opečte z obou stran 1–2 minuty, poté je dejte stranou a přiklopte pokličkou. Možná to budete muset dělat po dávkách podle velikosti pánve a kotlet.
  3. Stáhněte plamen na střední, přidejte zbytek olivového oleje a cibuli opékejte 3–4 minuty dozlatova. Přidejte mletou papriku a hned poté do pánve vlijte trochu pomerančové šťávy, přidejte také 2–3 snítky tymiánu a dobře promíchejte. Přilijte připravený vývar a přidejte olivy, přiveďte k varu a poté nechte 5 minut mírně probublávat.
  4. Vložte do pánve vepřové kotlety a duste je 7–8 minut, nebo dokud nebudou hotové podle vaší chuti. Osolte a opepřete. Pokud je to potřeba, přilijte ještě trochu vývaru nebo horké vody. Nakonec odklopte pokličku, aby se tekutina trochu odvařila, pokud jí zůstalo příliš.
  5. Mezitím připravte bramborovou kaši. Oloupané brambory nakrájejte na kostky a uvařte doměkka. Máslo se smetanou lehce zahřejte. Uvařené brambory slijte a rozšťouchejte šťouchadlem, přitom postupně přilévejte teplou směs másla a smetany. Kaši osolte podle chuti.
  6. Křehké kotlety podávejte s bramborovou kaší a ozdobte čerstvým tymiánem.