Přeskočit na obsah
Vepřová krkovička pečená v hliněné nádobě s hořčicí, petimezi, sušenými meruňkami a citrusy po česku

Vepřová krkovička pečená v hliněné nádobě s hořčicí, petimezi, sušenými meruňkami a citrusy po česku

Tento pokrm skvěle zapadá do české domácí kuchyně, kde se cení pomalu dušené maso, výrazné omáčky a pečení v keramické nebo hliněné nádobě. Dlouhé pečení v troubě udělá z krkovičky mimořádně křehké a šťavnaté maso a kombinace sladkých, lehce kyselých a kořeněných tónů dodá jídlu sváteční charakter.

Ingredience

Na 4 porce:

  • 1,5 kg vepřové krkovičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce másla
  • 120 g sušených meruněk
  • 120 g vařených kaštanů
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce petimezi
  • 3 lžíce hořčice
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • šťáva a kůra z 1 pomeranče
  • šťáva a kůra z 1 mandarinky
  • 3–4 snítky čerstvého tymiánu
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Příprava

Vepřová krkovička pečená v hliněné nádobě s hořčicí, petimezi, sušenými meruňkami a citrusy po česku

Hliněný hrnec nebo keramickou zapékací nádobu postavte na silný oheň, dobře ji rozehřejte a přidejte olivový olej. Vepřovou krkovičku potřete solí a čerstvě mletým pepřem a ze všech stran ji opečte do zlatohněda, aby se maso „zatáhlo“ a šťáva zůstala uvnitř.

Hotové maso dočasně vyjměte, nádobu ponechte na ohni a přidejte 2 lžíce másla. Na másle orestujte kaštany se sušenými meruňkami 3–4 minuty, poté přilijte bílé víno a nechte ho zcela odpařit.

Jakmile se víno odpaří, přidejte zbytek másla a nechte ho rozpustit, potom zasypte moukou a důkladně promíchejte, aby se mouka zcela zapracovala a v omáčce nebyla vidět.

Následně vraťte do nádoby vepřovou krkovičku, přilijte kuřecí vývar, přidejte petimezi, hořčici, šťávy a kůru z citrusů, snítky tymiánu, sůl a čerstvě mletý pepř. Vše opatrně promíchejte.

Nádobu přiklopte a vložte do předem vyhřáté trouby na 170 °C na 2,5–3 hodiny, přičemž průběžně kontrolujte, zda je v nádobě dostatek tekutiny a v případě potřeby přilijte trochu vývaru.

Hotové maso vyjměte z trouby a nechte ho krátce odpočinout před krájením. Toto jídlo se skvěle podává s bramborovou přílohou nebo s knedlíky v českém stylu a hodí se jak na rodinný oběd, tak na sváteční stůl.