Přeskočit na obsah
Tříminutová pomazánka z Česka hosté se od ní nemohou odtrhnout

Tříminutová pomazánka z Česka hosté se od ní nemohou odtrhnout

Zazvoní zvonek u dveří a vy jste ještě ani nezačali přemýšlet o pohoštění. Znáte to? Hosté si už zouvají boty a vy ve spěchu vymýšlíte, co dát na stůl, aby to nevypadalo, že jste se vůbec nepřipravili.

České hospodyňky si v takových chvílích nelámou hlavu. Mají tajnou zbraň – pomazánku, kterou zvládnete připravit rychleji, než si hosté stihnou sundat kabát. A ne jen tak ledajakou, ale takovou, po které se talíř vyprázdní během pár minut a hosté si hned řeknou o recept.

Proč je tahle pomazánka tak výjimečná

Tajemství je v nečekané kombinaci. Jemný, krémový základ se potká s výraznou mořskou slaností a čerstvé bylinky vše spojí do jednotné chuti, která připomíná něco drahého a složitého – i když ve skutečnosti jde o ty nejjednodušší věci z lednice, známé i z české kuchyně.

Kontrast textur je tady klíčový. Lehká, nadýchaná hmota na křupavém opečeném pečivu a drobná zrnka, která v ústech jemně praskají. Je to pohoštění, které vypadá, jako byste v kuchyni strávili hodiny, i když ve skutečnosti jsou to jen tři minuty.

Dělám ji pokaždé, když čekám hosty. A vždycky rovnou dvojitou dávku. Zkušenost ukázala, že jedna porce nikdy nestačí.

Ingredience

  • 200 g taveného sýra (jemného, roztíratelného)
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 2 lžíce drobných rybích jiker (v Česku často používaných do studených předkrmů)
  • 2 lžíce čerstvého kopru, najemno nasekaného
  • 1–2 lžičky citronové šťávy
  • špetka čerstvě mletého černého pepře
  • 1 bageta, nakrájená a opečená

Postup

Tříminutová pomazánka z Česka hosté se od ní nemohou odtrhnout

Vejce uvařená natvrdo nastrouhejte na jemném struhadle. Nastrouhaná vejce by měla být lehká a nadýchaná – to dá pomazánce správnou strukturu.

Do středně velké mísy dejte tavený sýr. Vidličkou nebo metličkou ho vyšlehejte do hladké a lesklé hmoty – zabere to asi 30 sekund.

K sýru přidejte nastrouhaná vejce. Míchejte opatrně, aby si vejce zachovala nadýchanost a byla v pomazánce viditelná.

Přidejte jikry a promíchejte jen jednou až dvakrát. Je důležité nemíchat příliš, aby zrnka zůstala celá a výrazná, a nezměnila se v jednolitou hmotu.

Vmíchejte nasekaný kopr a vymačkejte citronovou šťávu. Ochuťte čerstvě mletým pepřem. Sůl obvykle není potřeba – jikry jsou už samy o sobě dost slané.

Ochutnejte a podle potřeby přidejte ještě trochu citronové šťávy. Pomazánka má být příjemně pikantní s výraznou mořskou notou.

Jak podávat a skladovat

Tříminutová pomazánka z Česka hosté se od ní nemohou odtrhnout

Pomazánku přendejte na hezký servírovací talíř nebo do misky. Povrch lehce zarovnejte a ozdobte několika lžičkami jiker a snítkami kopru – vizuální kontrast udělá dojem.

Vedle podávejte teplé, právě opečené plátky bagety. Křupavé pečivo a krémová pomazánka vytvoří ideální spojení textur, které je v českých domácnostech dobře známé a oblíbené.

Pokud chcete, aby byla pomazánka o něco pevnější, dejte ji před podáváním na 10–15 minut do lednice. Podávat ji ale můžete i hned – chuť tím neutrpí.

Tuhle pomazánku je nejlepší jíst čerstvou – textura jiker a nadýchanost vajec jsou nejpříjemnější hned po přípravě.

Pokud něco zbyde, uchovávejte ji v lednici pod dobře uzavřeným víčkem až 24 hodin. Textura bude o něco měkčí, ale chuť zůstane dobrá.

Opečené pečivo skladujte zvlášť – mělo by zůstat křupavé až do podávání.