Přeskočit na obsah
Tiramisu už není potřeba: jednoduchý dezert, do kterého se zamilujete už po první lžičce.

Tiramisu už není potřeba: jednoduchý dezert, do kterého se zamilujete už po první lžičce.

Pokud ještě na Vánoce hledáš elegantní dezert, máme pro tebe správnou inspiraci. Představíme jednoduchý recept, který připravíš za pár minut a bez velké námahy.

Na český vánoční stůl je taková varianta obzvlášť praktická: když jsou hlavní jídla hotová a zbývá už jen „sladká tečka“, hodí se dezert, který lze poskládat dopředu a ve správný okamžik jen vytáhnout z lednice. Tento vanilkovo-espresso krém z tvarohu se snadno přizpůsobí tomu, co bývá doma v zimě běžné, vanilkovému cukru v sáčcích, silné kávě a oblíbeným posypkám.

Jak připravit vanilkovo-espresso tvarohový krém

Tiramisu už není potřeba: jednoduchý dezert, do kterého se zamilujete už po první lžičce.

Na 4 porce budeš potřebovat:

  • 250 g nízkotučného tvarohu nebo tvarohu na dezerty (v Česku se hodí tvaroh ve vaničce i v kostce, hlavně aby nebyl příliš suchý).
  • 150 g smetany ke šlehání.
  • 2 lžíce cukru nebo medu podle chuti.
  • 1 sáček vanilkového cukru nebo 1 lžičku vanilkového extraktu (vanilkový cukr v malých sáčcích je v české kuchyni velmi běžný).
  • 2 porce espressa nebo silné kávy, vychladlé.
  • 1 lžičku kakaového prášku na posypání.
  • volitelně čokoládové hoblinky, skořici, opražené ořechy nebo ovoce podle chuti na ozdobu.

Postup krok za krokem

  1. Příprava tvarohu. Dejte tvaroh do středně velké mísy, přidejte cukr a vanilku a vše promíchejte dohladka. Tip: Pokud používáte hutnější tvaroh, můžete ho pro jemnější konzistenci předem propasírovat přes sítko.
  2. Ušlehání smetany. Smetanu ušlehejte dotuha. Dbejte na to, aby mísa i metly byly dobře vychlazené, díky tomu bude smetana nadýchaná a krémová.
  3. Vmíchání espressa. Polovinu tvarohu přendejte do druhé mísy a opatrně do něj vmíchejte vychladlé espresso. Krém tak získá typické kávové aroma.
  4. Zapracování smetany. Opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu do tvarohovo-espresso směsi a také do zbývajícího tvarohu ve druhé míse. Dávejte pozor, aby krém zůstal nadýchaný, nejlépe to jde stěrkou a jemnými pohyby.
  5. Chlazení a servírování. Krém rozdělte do dezertních skleniček nebo malých misek a vrstvěte ho. Dejte ho alespoň na hodinu do lednice, aby se chutě propojily a krém lehce zpevnil.

Dekorace a servírování

Tiramisu už není potřeba: jednoduchý dezert, do kterého se zamilujete už po první lžičce.

Těsně před podáváním můžete krém poprášit kakaovým práškem. Alternativně se hodí skořice, čokoládové hoblinky nebo opražené ořechy, které dodají vánoční tón. Podle chuti můžete navrch přidat lžíci šlehačky, trochu nakrájeného ovoce nebo k tomu podávat kousky perníčku.

Nápady na varianty

  • Ovocná nota. Lžíce pomerančového džemu nebo čerstvé bobule mezi vrstvy tvarohu a smetany dodají svěžest a barvu.
  • Alkoholická varianta. Trocha smetanového likéru nebo mandlového likéru se skvěle hodí k espressu a vanilce. Pokud alkohol nechcete, můžete použít nealkoholický sirup s podobným aroma nebo nealkoholický kávový likér.
  • Veganská varianta. Nízkotučný tvaroh lze nahradit sójovým nebo kešu krémem a smetanu rostlinnou šlehačkou.