Přeskočit na obsah
Tento dezert chutná jako tiramisu, ale je mnohem jednodušší

Tento dezert chutná jako tiramisu, ale je mnohem jednodušší

Co se stane, když se vanilka, kakao a espresso potkají s jemným tvarohem? Dezert, kterému se nedá odolat. Tento vanilkovo-kávový tvarohový krém chutná jako mix tiramisu a čokoládové pěny – jenže se připravuje mnohem snáz a je lehčí než klasické smetanové dezerty. Jemná vanilková nota se skvěle doplňuje s výrazným espressem a čokoládové hoblinky tomu dají poslední tečku. Pokud hledáte rychlý, ale úhledný dezert „jako z české cukrárny“, tenhle recept stojí za vyzkoušení.

Jednoduchý nápad na dezert

Často mě po jídle ještě honí chuť na něco sladkého. Jenže doma často nemám nic, čím bych tuhle chuť rychle zahnal(a). Protože když je u mě doma něco „ke kávě“, obvykle to dlouho nevydrží. Tenhle recept pomůže, když máte chuť na sladké hned teď. Většinu surovin mívám stejně po ruce – jako v mnoha českých domácnostech: tvaroh, smetanu ke šlehání, cukr, instantní espresso, kakao a vanilkový extrakt.

Příprava je stejně jednoduchá jako seznam surovin. Ideální, když dostanete na dezert chuť spontánně. Základ vznikne tak, že tvaroh s cukrem vyšleháte do krémové konzistence. Pak jednu polovinu tvarohové hmoty smícháte s práškovým espressem a kakaem a druhou polovinu ochutíte vanilkovým extraktem. Nakonec opatrně vmícháte ušlehanou smetanu, aby byl krém nadýchanější. Potom už stačí vrstvit do skleniček nebo misek a servírovat.

Čas a porce

Tento dezert chutná jako tiramisu, ale je mnohem jednodušší

  • Doba přípravy: 20 minut
  • Celkový čas: 20 minut
  • Porce: 2

Suroviny

  • 250 g tvarohu
  • 50 g cukru
  • 1/2 lžíce instantního espresso prášku
  • 1 lžíce kakaa
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 125 g smetany ke šlehání
  • Čokoládové hoblinky na ozdobu (volitelně)

Postup

  1. Tvaroh a cukr šlehejte metličkou nebo ručním mixérem několik minut do krémova.
  2. Polovinu tvarohovo-cukrové směsi přendejte do druhé misky. Do jedné poloviny vmíchejte espresso prášek a kakao, do druhé poloviny vanilkový extrakt.
  3. Smetanu ušlehejte do tuha. Polovinu šlehačky opatrně vmíchejte do vanilkového tvarohu, druhou polovinu do tvarohové směsi s espressem a kakaem.
  4. Do dezertní skleničky navrstvěte nejdříve vrstvu espresso-kakaového tvarohu a poté vrstvu vanilkového tvarohu. Podle chuti ozdobte trochou šlehačky a jemnými čokoládovými hoblinkami a podávejte.