A příběh za ním je opravdu hřejivý…
Ať už český Ježíšek každé Vánoce přinesl jakoukoli „lesklou“ hračku, nejoblíbenějším dárkem jedné mojí známé z dětství byl obyčejný hnědý papírový sáček, který jí každý rok chystala její babička ručně. V jejich rodině babičce doma říkali „babička“ nebo „Nani“. Vnučka babičku zbožňovala a bylo to vzájemné: babička jí vždycky uměla dát pocit, že je důležitá, že je vítaná a že se na ni někdo těší.
Babička vyrůstala v těžkých časech, kdy se šetřilo na všem a spousta věcí se vyráběla doma vlastníma rukama. Peněz bylo málo, ale o Vánocích se v rodině stejně snažili připravit něco výjimečného, ať už to byly ručně vyrobené dárky, jednoduché sladkosti nebo drobné „pozornosti“, které si člověk pamatuje víc než kupované věci.
Později, když se babička sama stala mladou mámou a doma bylo hodně dětí, byly klasické vánoční „punčochy na dárky“ luxus. Tehdy vznikla tradice hnědých papírových sáčků: každý z nich babička ručně zdobila obrázky vystřiženými z časopisů, katalogů a reklamních letáků. Postupem času těch sáčků přibývalo, rodina rostla a přicházela vnoučata. Na sáčcích se vedle vánočních stromků a motivů objevovaly výstřižky „na míru“ každému člověku: panenky, kolečkové brusle, kapesní hodinky a další drobnosti, které vystihovaly osobnost. A potom babička každý sáček plnila domácími sladkostmi: burákovým fudgem, cukrovím a oříškovými bonbony podle rodinného receptu.
Už od malička v babička ve vnučce podporovala lásku k pečení. Když vzpomíná na dětství, říká, že doma skoro neměli „hezké“ kuchyňské vybavení, ale babička jí dala staré formičky na pečení a dítě nejdřív dělalo „koláčky“ jen tak pro radost, zdobilo je květinami a postupně začalo pomáhat doopravdy. Když bylo vnučce asi pět nebo šest, babička jí přisunula ke sporáku židli, aby mohla stát vedle a „účastnit se“ pečení vánočních dobrot.
Zapsané recepty babička dlouho neměla, nosila je v hlavě. Při vaření neodměřovala „na gramy“, ale říkala něco jako „trošku“, „hrst“, „špetku“ nebo „lehce poprášit“. Přesto se vnučka rozhodla recepty zachovat pro další generace a začala si je zapisovat. Dneska jsou takové ručně psané kartičky s krátkými emotivními poznámkami typu „přiveď do pořádného varu a míchej, míchej, míchej“ samy o sobě rodinnou hodnotou.
V dospělosti známá pokračuje v rodinné tradici a každé svátky peče spoustu sladkostí a dělí se o ně s blízkými. Jedním z nejoblíbenějších receptů je hutný fudge s arašídovým máslem. Je tak „návykový“, že když ho jednou ochutnáte, je těžké přestat, a proto je nejlepší si hned část odložit a někomu ji darovat.
Recept na babiččin arašídový fudge

Ingredience
- 3 hrnky cukru
- 12 lžic másla + trochu navíc na vymazání formy
- ¾ hrnku zahuštěného odpařeného mléka (evaporated milk)
- 7 uncí marshmallow krému
- 1 hrnek krémového arašídového másla
Postup
- Připravte formu. Vymažte máslem zapékací formu o velikosti 9×13 palců (cca 23×33 cm).
- Uvařte základ. V rendlíku na středně vysokém ohni smíchejte cukr, máslo a odpařené mléko. Za stálého míchání přiveďte směs k varu a pak ji vařte 4 minuty, pořád míchejte.
- Vmíchejte marshmallow. Ztlumte oheň na nízký. Vmíchejte marshmallow krém a míchejte, dokud se nerozpustí.
- Vmíchejte arašídové máslo. Přidejte arašídové máslo a míchejte, dokud nebude směs hladká a spojená.
- Nalijte do formy. Hotovou směs nalijte do připravené formy.
- Nechte vychladnout. Nechte vychladnout při pokojové teplotě alespoň 30 minut a pak nakrájejte na čtverce.
Potěší vás
Pečená červená jablka na Štědrý večer
22 prosince, 2025Pečená červená jablka na Štědrý večer
22 prosince, 2025Čokoládový mousse ze smetany vzdušný snadný postup
22 prosince, 2025Rodina vyměnila tvarohové lívanečky za tvarohové kobližky: nafouknou se jako kuličky a mají křupavou...
22 prosince, 2025Domácí karamel z cukru a smetany bez chyb
22 prosince, 2025Kolik mouky dát do babky, aby byla nadýchaná. Správné poměry a chyby, kterým je dobré se vyhnout
21 prosince, 2025