Celé tajemství neuvěřitelné měkkosti tohoto koláče spočívá v mléčné přísadě. Horký, čerstvě upečený koláč nasákne mléko jako houba, čímž se stane šťavnatým a jemným, a čokoládová poleva navrch tento dezert dokonale završí.
V míse smíchám 70 ml slunečnicového oleje, 1 vejce, 150 g cukru a vanilín. Přiliji 130 ml mléka a důkladně promíchám. Přidám 150 g prosáté mouky, 2 lžíce kakaa a 10 g prášku do pečiva. Vypracuji hladké těsto o konzistenci husté smetany.
Těsto přeliji do olejem vymazané pánve s tlustým dnem. Přikryji pokličkou a peču na nejmenším plameni 25–30 minut do sucha (zkouška párátkem). Hotový horký koláč rovnoměrně propíchám vidličkou a poliji 100 ml mléka k provlhčení.
80 g čokolády rozpustím ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a přeliji přes koláč. Nechám stát 10–15 minut, aby poleva trochu ztuhla, a poté podávám.
Potěší vás
Pečená červená jablka na Štědrý večer
22 prosince, 2025Pečená červená jablka na Štědrý večer
22 prosince, 2025Čokoládový mousse ze smetany vzdušný snadný postup
22 prosince, 2025Rodina vyměnila tvarohové lívanečky za tvarohové kobližky: nafouknou se jako kuličky a mají křupavou...
22 prosince, 2025Domácí karamel z cukru a smetany bez chyb
22 prosince, 2025Kolik mouky dát do babky, aby byla nadýchaná. Správné poměry a chyby, kterým je dobré se vyhnout
21 prosince, 2025