Objevte recept na jemný cukrový fondán, který se skvěle hodí na české vánoční svátky. Díky slazenému kondenzovanému mléku je tato modernější verze oblíbené domácí sladkosti extra krémová, s „rozplývající“ se texturou a hřejivou chutí. Připravuje se snadno a rychle a v prosinci se může stát stálicí na vašem stole.
Ingredience
- 400 g (cca 2 hrnky) hnědého cukru.
- 125 ml (1/2 hrnku) nesoleného másla.
- 125 ml (1/2 hrnku) slazeného kondenzovaného mléka.
- 125 ml (1/2 hrnku) smetany 33–35 %.
- 5 ml (1 lžička) vanilkového extraktu.
Postup

- Vymažte máslem čtvercovou formu 20×20 cm nebo ji vyložte pečicím papírem.
- V rendlíku se silným dnem smíchejte hnědý cukr, máslo, kondenzované mléko a smetanu.
- Zahřívejte na středním ohni za stálého míchání, dokud směs nezačne vřít.
- Jakmile začne vřít, mírně snižte teplotu a nechte směs zlehka probublávat bez míchání, dokud cukrářský teploměr neukáže 116 °C.
- Stáhněte z ohně, přidejte vanilku a nechte 5 minut odstát.
- Směs šlehejte vařečkou nebo elektrickým mixérem, dokud nezhoustne a neztratí lesk.
- Rychle nalijte do připravené formy a povrch uhlaďte.
- Nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě a poté nakrájejte na čtverce.
Dobré vědět
- Slazené kondenzované mléko dává fondánu ještě krémovější texturu.
- Pro sváteční verzi můžete do směsi před nalitím do formy přidat nasekané ořechy nebo karamelové kousky.
Potěší vás
Pečená červená jablka na Štědrý večer
22 prosince, 2025Dezerty
Pečená červená jablka na Štědrý večer
22 prosince, 2025Dezerty
Čokoládový mousse ze smetany vzdušný snadný postup
22 prosince, 2025Dezerty
Rodina vyměnila tvarohové lívanečky za tvarohové kobližky: nafouknou se jako kuličky a mají křupavou...
22 prosince, 2025Dezerty
Domácí karamel z cukru a smetany bez chyb
22 prosince, 2025Dezerty
Kolik mouky dát do babky, aby byla nadýchaná. Správné poměry a chyby, kterým je dobré se vyhnout
21 prosince, 2025Dezerty
