Přeskočit na obsah
Rychlá příloha: Klasická mrkev a zelenina

Rychlá příloha: klasická mrkev a zelenina

Toto jednoduché mrkvové pyré je rychlé na přípravu a hodí se jako dokonalá příloha. Klasika, jakou znáte od babičky.

Postup

  • Mrkev očistěte, oloupejte a nakrájejte na kolečka. V pánvi rozehřejte máslo s cukrem. Kolečka mrkve v něm za stálého míchání 2–3 minuty opečte. Přilijte zeleninový vývar a pod pokličkou duste na středním ohni 10–12 minut.
  • Lístky petrželky otrhejte a nasekejte. Těsně před koncem dušení vmíchejte k mrkvi, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Suroviny

Rychlá příloha: Klasická mrkev a zelenina

Na 2 porce

  • 500 g mrkve
  • 40 g másla
  • 1 lžíce cukru
  • 5 lžic zeleninového vývaru
  • 5 stonků petrželky (nasekané)
  • sůl
  • pepř
  • 1 špetka muškátového oříšku

Jak mrkvové pyré vylepšit

Mrkev můžete dochutit také trochou medu. V závislosti na druhu medu získá mrkev obzvlášť jemnou chuť. Díky kapce pomerančové šťávy bude mrkev ovocně aromatická. Pro svěží nádech přidejte nastrouhaný zázvor nebo nakrájenou jarní cibulku na kolečka. Pokud chcete pyré připravit vegansky, opečte mrkev na oleji nebo margarínu místo na másle. Dosladit ho pak můžete javorovým sirupem nebo agávovým nektarem.

Jaké koření se k mrkvi hodí?

Kromě muškátového oříšku se k mrkvi hodí i jiná koření jako kari, kmín a chilli vločky. Pro vanilkové glazované mrkve se přidává dření z vanilkového lusku.

Mrkev je bohatá na beta-karoten, který se v těle přeměňuje na vitamin A. Aby naše tělo mohlo beta-karoten přeměnit na vitamin A, musí být přijat spolu s tukovou složkou. Stačí k tomu například kapka olivového oleje.

K čemu se hodí?

Mrkvové pyré je ideální příloha k masitým pokrmům, jako je kuřecí prso, sekané nebo grilované klobásy. Chutná však také k rybě, například k pečenému lososu. Další zeleninové přílohy, jako jsou zelené fazolky, hrášek nebo brambory, mrkev v menu dokonale doplní.

Chutné varianty

Brambory jsou skvělým doplňkem tohoto mrkvového pyré. Uvařte přibližně 400 g oloupaných a na kostky nakrájených brambor spolu s mrkví nakrájenou na kolečka v asi 500 ml vývaru, dokud vše nezměkne. Přidejte 1 lžíci másla a pyré rozmixujte na hrubou nebo jemnou konzistenci podle chuti. Kromě brambor můžete pyré kombinovat i se slaninou. Některé recepty mrkev vylepšují lžící smetany nebo jíškou pro větší zahuštění a krémovost. Čerstvé bylinky jako pažitka nebo kerblík odají více chuti.

Trvanlivost a skladování

Vzduchotěsně uzavřené vydrží mrkvové pyré v lednici až 3 dny. Můžete ho také zmrazit po porcích. Pro ohřátí dejte pyré do hrnce na mírný oheň a občas promíchejte. Přidejte jednu nebo dvě lžíce vody nebo vývaru, aby mrkev příliš nevyschla.