Někdy by člověk chtěl trochu osvěžit vánoční menu, a přitom neporušit tradici ani nevyvolat u babičky hladovku. Ryba po maďarsku je v tomhle ideální kompromis. Připomíná tu klasickou po řecku, ale zároveň v sobě skrývá něco speciálního. Její chuť je povědomá, ale má nádech něčeho neotřelého.
Jakou rybu je nejlepší použít?
Přitahuje oči šťavnatě červenou omáčkou, láká kousky zeleniny, voní rajčaty a ještě něčím dalším – zpočátku nepostřehnutelným: sladkým, lehce pepřovým, dokonce s jemným kouřovým tónem. Trochu připomíná maďarský guláš, ale jde o bezmasé jídlo ideální na Štědrý den. Hlavní roli vedle výrazné zeleninové omáčky hraje jemná bílá ryba, i když ji skoro není vidět pod hustou vrstvou. Podívejte se, jak oživit vánoční klasiku a dodat prosincovým přípravám nový závan. Jakmile ji uděláte jednou, k verzi po řecku už se nevrátíte.
Abyste připravili skvělou rybu po maďarsku, zvolte dobře očištěné filety – bez kůže (ta by stejně po odležení se zeleninou ztratila křupavost) a bez kostí. Přesuňte prsty po mase, abyste se ujistili, že v něm nezůstaly ostré drobné kosti.
Nejlépe se hodí treska nebo aljašská treska. To jsou nejčastěji volené druhy pro rybu po řecku a skvěle fungují i zde. Jsou dostupné, mají jemné, ale dostatečně pevné maso. Pokud chcete trochu experimentovat, můžete sáhnout po halibutovi, štikozubci nebo pstruhovi. Tukové ryby s výraznou chutí, jako je losos, makrela, sleď nebo kapr, se sem příliš nehodí.
Ryba po maďarsku – recept
Suroviny:
- 500 g rybích filetů
- 1 vejce
- cca 6 lžic mouky
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 kořen petržele
- 2 červené papriky
- 1 sklenice rajčatového pyré
- 1 lžička rajčatového koncentrátu
- 1 sklenice zeleninového vývaru
- 1 lžička sladké papriky
- 1/3 lžičky pálivé papriky
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 1 lžička majoránky
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- olej na smažení
- sůl a pepř
Příprava:
- Opláchněte filety, osušte je a nakrájejte na menší kousky. Osolte a opepřete.
- Obalte rybu v rozšlehaném vejci a poté v mouce. Smažte na rozpáleném oleji z obou stran, dokud nezezlátnou a nezpevní se.
- Mrkev a petržel oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli nakrájejte na půlměsíčky, papriku na kostky.
- Na hluboké pánvi zesklovatěte cibuli. Přidejte ostatní zeleninu, koncentrát, papriky a majoránku. Smažte asi 5 minut.
- Přilijte rajčatové pyré a vývar. Přidejte bobkový list a nové koření. Duste 10–15 minut. Osolte a opepřete.
- Na velký talíř nebo do mísy vrstvěte rybu a omáčku. Ozdobte petrželkou a proužky papriky.
Jak podávat rybu po maďarsku?
Ryba po maďarsku chutná skvěle jak studená, tak teplá. Často ji připravuji s předstihem, aby během svátečního shonu bylo méně práce. Vyjmu ji pár minut před podáváním z lednice, ozdobím zeleninou a podávám jako předkrm. Hodí se i na páteční oběd – můžete ji servírovat hned po přípravě nebo ohřát v troubě. Skvěle ladí s čerstvým pečivem, bramborami nebo rýží.
Pokud by vám po svátcích přece jen trochu zbyla, můžete z ní připravit výbornou zah
Potěší vás
Tříminutová pomazánka z Česka hosté se od ní nemohou odtrhnout
23 prosince, 2025Smažená rýže se zeleninou levná minutová večeře
22 prosince, 2025Zapečený toast s rajčaty horká snídaně rychle
22 prosince, 2025Kovová drátěnka není jen na mytí nádobí: praktické tipy do domácnosti, kuchyně i na chalupu
21 prosince, 2025Těstoviny s pestem a rajčaty hotové za deset
20 prosince, 2025Nudle s arašídovou omáčkou krémové bez složitostí
20 prosince, 2025
