Tyto tradiční italské dezerty jsou po celém světě známé. Každý má rád tiramisu, není divu, že se o jeho vynález přou dvě italské oblasti. Cukr, vejce, mascarpone a espresso – z těchto ingrediencí měla Norma Pielli, majitelka hotelu v obci Tolmezzo v severoitalském regionu Furlansko-Julské Benátsko v 50. letech 20. století, vytvořit sladký pokrm. V italštině jeho název znamená: zvedni se – «tirare sù».
Druhá legenda: Koncem 60. let měl cukrář Roberto «Loly» Linguanotto ve městě Treviso u Benátek vytvořit stejný pokrm. Protože to jídlo bylo tak chutné, že vás k sobě prakticky magicky přitahovalo, pojmenovali ho v dialektu regionu Benátsko «Tiramesù». Později se z toho mělo stát Tiramisu.
Nám je jedno, kdo to vynalezl. Tiramisu má prostě jen dobře chutnat. Proto jsme pro vás připravili klasický recept. Tiramisù se skládá z vrstev lžičkových piškotů a krému z mascarpone, žloutků a cukru. Zde je recept.
Ingredience
| 6 | Eigelb |
| 6 | Eiweiss |
| 100 g | Zucker |
| 500 g | Mascarpone |
| 1 Packung | Löffelbisquits |
| 4 Tassen | Espresso |
| Etwas | Cacao |
Příprava
Krok 1/7
Dejte žloutky do mísy. Přidejte cukr a dobře promíchejte, dokud směs nebude krémová.
Krok 2/7
Postupně přidávejte mascarpone a mixujte.
Krok 3/7
Bílky se špetkou soli v míse vyšlehejte do pěny. Přidejte k ostatním již smíchaným ingrediencím.
Krok 4/7
Formu na pečení vyložte lžičkovými piškoty a trochu je navlhčete espressem.

Krok 5/7
Na lžičkové piškoty naneste mascarpone krém a opět je vyložte vrstvou piškotů. Celkově by se to mělo opakovat třikrát.
Krok 6/7
Posypejte trochou kakaa a dejte na přibližně 1 hodinu do lednice.

Krok 7/7
Tiramisu podávejte.
Potěší vás
Pečená červená jablka na Štědrý večer
22 prosince, 2025Pečená červená jablka na Štědrý večer
22 prosince, 2025Čokoládový mousse ze smetany vzdušný snadný postup
22 prosince, 2025Rodina vyměnila tvarohové lívanečky za tvarohové kobližky: nafouknou se jako kuličky a mají křupavou...
22 prosince, 2025Domácí karamel z cukru a smetany bez chyb
22 prosince, 2025Kolik mouky dát do babky, aby byla nadýchaná. Správné poměry a chyby, kterým je dobré se vyhnout
21 prosince, 2025