Přeskočit na obsah
Recept na Štědrý večer plněné papriky s fazolemi

Recept na Štědrý večer plněné papriky s fazolemi

Klasické postní jídlo, které se v Česku v období Vánoc často připravuje jako součást lehčí slavnostní večeře bez masa.

Potřebné suroviny

  • 1 kg sladkých paprik
  • 500 g suchých fazolí
  • 1 až 2 cibule
  • 20 g mouky
  • 1 hrnek rýže
  • 1/2 lžičky sušené saturejky
  • mletá paprika podle chuti
  • petržel podle chuti
  • sůl podle chuti
  • rostlinný olej

Postup přípravy

Recept na Štědrý večer plněné papriky s fazolemi

  1. Fazole namočte na několik hodin, poté je uvařte v osolené vodě do změknutí a sceďte.
  2. Cibuli nakrájejte najemno a na rostlinném oleji ji osmažte dozlatova.
  3. Přidejte rýži, přilijte trochu vody a duste do poloměkka. Ochuťte solí, mletou paprikou a saturejkou, která je v české domácí kuchyni dobře známá.
  4. Poté přidejte uvařené fazole a mouku. Vše důkladně promíchejte a podle potřeby přilijte trochu vody. Směs nechte krátce podusit a nakonec přidejte najemno nasekanou petržel.
  5. Papriky očistěte od semínek a naplňte je hotovou směsí.
  6. Plněné papriky naskládejte do vymazané zapékací formy, podlijte malým množstvím vody a pečte v předem vyhřáté troubě do úplného změknutí.

Toto jednoduché a syté jídlo dobře zapadá do české vánoční tradice postních a zeleninových receptů.