Klasické postní jídlo, které se v Česku v období Vánoc často připravuje jako součást lehčí slavnostní večeře bez masa.
Potřebné suroviny
- 1 kg sladkých paprik
- 500 g suchých fazolí
- 1 až 2 cibule
- 20 g mouky
- 1 hrnek rýže
- 1/2 lžičky sušené saturejky
- mletá paprika podle chuti
- petržel podle chuti
- sůl podle chuti
- rostlinný olej
Postup přípravy

- Fazole namočte na několik hodin, poté je uvařte v osolené vodě do změknutí a sceďte.
- Cibuli nakrájejte najemno a na rostlinném oleji ji osmažte dozlatova.
- Přidejte rýži, přilijte trochu vody a duste do poloměkka. Ochuťte solí, mletou paprikou a saturejkou, která je v české domácí kuchyni dobře známá.
- Poté přidejte uvařené fazole a mouku. Vše důkladně promíchejte a podle potřeby přilijte trochu vody. Směs nechte krátce podusit a nakonec přidejte najemno nasekanou petržel.
- Papriky očistěte od semínek a naplňte je hotovou směsí.
- Plněné papriky naskládejte do vymazané zapékací formy, podlijte malým množstvím vody a pečte v předem vyhřáté troubě do úplného změknutí.
Toto jednoduché a syté jídlo dobře zapadá do české vánoční tradice postních a zeleninových receptů.
Potěší vás
Kupuji do pračky lihový ocet – a vyřešil mi všechny problémy. Teď tuto metodu používá každý
23 prosince, 2025Užitečné
Rezavé skvrny v koupelně: proč vznikají a jak se jich zbavit rychle a bez stop
23 prosince, 2025Užitečné
Zde se dozvíte, proč je výhodné topit kondenzačním plynovým kotlem a kolik to stojí v zimě
23 prosince, 2025Užitečné
Koupelna bez okna: účinné způsoby, jak se zbavit vlhkosti, odstranit zatuchlý zápach a jednou provžd...
23 prosince, 2025Užitečné
Jak odvzdušnit radiátory a proč je to důležité?
23 prosince, 2025Užitečné
Nevyhazujte zipové sáčky – používejte je takhle. Manžel vás pochválí za šetrnost
23 prosince, 2025Užitečné
