Přeskočit na obsah
Recept na Štědrý den: fazole s houbami v zapékací misce

Recept na Štědrý den: fazole s houbami v zapékací misce

Tento fazolový guláš je v České republice oblíbenou součástí štědrovečerního menu a na českých stolech je přítomen již po mnoho generací.

Příprava v zapékací misce je v české kuchyni velmi pohodlná a tradiční.

Potřebné suroviny:

  • 500 g fazolí
  • 500 g hub
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 4 polévkové lžíce hrubozrnného čatní
  • máta
  • 1 lžíce červené papriky
  • olej
  • sůl

Způsob přípravy

Fazole se v české kuchyni doporučuje, a prakticky i nutné, namočit do vody na několik hodin nebo přes noc.

Poté fazole dobře propláchněte, zalijte čerstvou vodou a dejte vařit na plotýnku. Jakmile voda začne vřít, hrnec odstavte z ohně, slijte vodu z fazolí a přendejte je do zapékací mísy.

Oloupejte a najemno nakrájejte cibuli a mrkev, houby nakrájejte na plátky nebo větší kusy podle chuti. Poté, co jsou fazole v zapékací misce, přidejte nakrájenou zeleninu, houby, několik lžic čatní, koření a olej.

Přilijte přibližně tři šálky vody a zapékací misku vložte do trouby. V české kuchyni je zapékací misku vždy nutné vkládat do studené trouby, aby nepraskla.

Poté troubu zapněte na 200 stupňů. Přibližně po 30 minutách teplotu snižte na 180 stupňů a fazole pečte ještě asi 2 hodiny.

Zhruba 30 minut před koncem pečení vyndejte zapékací misku z trouby, podle chuti přidejte sůl, opatrně promíchejte a vraťte do trouby. Nakonec posypte mátou.