Topná sezóna v Česku běží na plné obrátky. Zapnutí kotle po letní pauze je však často spojeno s řadou problémů – a teď nemluvím jen o účtech. I letos se mi po spuštění topení znovu stalo, že moje radiátory byly dole neustále studené. Naštěstí jsem se naučila jednoduchý způsob, jak je odvzdušnit. Díky tomu teď hřejí tak, že je radost.
Proč jsou radiátory studené dole?
Nerovnoměrně se ohřívající radiátor je častým problémem v českých domácnostech. Příčin takového stavu může být více. Je potřeba zmínit, že u většiny typů je to do jisté míry normální: rozdíl teplot mezi horní částí radiátoru a spodní může činit několik stupňů Celsia. Problém ale nastává ve chvíli, kdy je spodní část téměř úplně studená.
Takový stav zpravidla svědčí o zavzdušnění, tedy o nahromadění vzduchu v systému. Poznat se dá také podle typického bublání. Naštěstí se s tímto problémem dá poměrně snadno vypořádat správným odvzdušněním. Nejde však o jedinou možnou příčinu nerovnoměrného ohřevu radiátorů.
Někdy jsou na vině usazené nečistoty. V systému se hromadí rez a usazeniny vodního kamene, které zhoršují cirkulaci vody. V takové situaci je nutné provést komplexní proplach celé otopné soustavy. K tomu se hodí speciální čisticí prostředky. Pokud nevíte, jak na to, je lepší přizvat odborníka na topné instalace v Česku.
Pokud jsou radiátory studené dole, vyplatí se také zkontrolovat termostatické ventily. Právě ony odpovídají za regulaci průtoku vody. Problémy může způsobit i nesprávná montáž radiátorů, konkrétně dvou ventilů – přívodního a zpětného. Stává se, že jsou zapojené opačně. V takovém případě je nutná demontáž radiátoru a jeho správná montáž. Příliš malé množství vody v otopném okruhu rovněž vede k nerovnoměrnému ohřevu radiátorů.
Jak odvzdušnit radiátor?

Přestože příčin může být víc, nejčastěji, když jsou radiátory studené dole, jde právě o zavzdušnění. U mě to bylo stejně, proto jsem začala hledat řešení. Ukázalo se, že je poměrně jednoduché – stačí radiátor správně odvzdušnit. Jeden z oblíbených českých kanálů na YouTube věnovaných opravám a topení to popisuje takto:
- Najděte na svém radiátoru odvzdušňovací ventil. Obvykle jde o malý ventil umístěný na boku radiátoru, v jeho horní části, někdy i dole.
- Připravte si plochý šroubovák nebo speciální klíč, který koupíte v obchodě se stavebninami, a také malou nádobu nebo misku na vodu.
- Pokud je to možné, natočte malý vývod odvzdušňovacího ventilu směrem dolů – právě tudy bude vytékat voda, která se v radiátoru nahromadila.
- Pomocí klíče nebo šroubováku jemně pootočte odvzdušňovací ventil a lehce ho otevřete. Současně pod otvor přidržte připravenou nádobu.
- Je-li váš radiátor zavzdušněný, hned po pootočení uslyšíte unikající vzduch a po chvíli začne z otvoru kapat voda. To je signál, že vzduch unikl a radiátor je odvzdušněný.
- Odvzdušňovací ventil opatrně znovu uzavřete.
Na začátku topné sezóny se vyplatí svůj radiátor vyzkoušet a v případě potřeby ho odvzdušnit.
Po provedení odvzdušnění by měl váš radiátor začít správně fungovat. Snažte se při tom nevypustit příliš mnoho vody, jinak bude nutné ji v systému dodatečně doplnit.
Pokud odvzdušnění nepomohlo, můžete zkusit sundat termostatickou hlavici, kterou nastavujete výkon topení. Obvykle stačí ji u základny lehce povolit a sejmout.
Poté zkontrolujte stav přívodního ventilu. Podívejte se, zda se čep regulující průtok vody volně pohybuje a zda ho lze stisknout. V případě potřeby použijte například univerzální mazivo typu WD-40, aby mechanismus začal znovu spolehlivě pracovat. Vyplatí se také podívat na samotný ventil a zkusit ho mírně přenastavit. Většinou to jde poměrně snadno: pohyblivou část odtáhnete a pootočíte doleva nebo doprava podle konstrukce konkrétního radiátoru.
Potěší vás
Požární hlásiče jsou nainstalovány špatně – expert svazu správců domů: „Řekli, že se jim nechce vrta...
11 prosince, 2025Kuřecí ostropel jako od babičky – jednoduchý a chutný recept pro začátečníky a tajná ingredience pro...
11 prosince, 2025V Japonsku a Číně to nejí… „korejské jídlo“, po kterém šílí jen Korejci
11 prosince, 2025Proč je potřeba obalit cibuli v mouce před smažením: trik z dávno zapomenutých kuchařek, který se v ...
11 prosince, 2025Kypřít kůru z mandarinky se skořicí: k čemu to je a proč se doporučuje v každé české domácnosti
11 prosince, 2025Porážejí sladkosti na hlavu. Sladké jako želé, ale můžete je jíst bez výčitek
11 prosince, 2025