Bramborové šišky jsou tradiční české bramborové jídlo, které se v mnoha rodinách připravuje v zimě a o svátcích. Jsou jemné, měkké a nejčastěji se podávají s máslem a smaženou cibulkou, připomínají noky nebo „kopytka“, ale mají svůj vlastní charakter. Níže najdete krátký příběh a ověřený recept, podle kterého je snadno připravíte doma.
Jsou jídla, která se neoddělitelně pojí s dětstvím, rodinným stolem a svátky. Pro mnoho českých rodin jsou takovým jídlem právě bramborové „šišky“, jednoduchá bramborová varianta, která se po léta objevuje na stole v prosincových dnech. Je to jedno z těch jídel, jejichž recepty se předávají z generace na generaci, a každá domácnost má svůj malý tajný trik při přípravě.
Bramborové šišky jako domácí pohoštění k zimním svátkům
Bramborové šišky patří v české tradici k jídlům, která mají téměř „útulný“, domácí význam. I když na první pohled připomínají klasické bramborové noky, ve skutečnosti se liší chutí i konzistencí. Připravují se z brambor, mouky a vejce, ale tajemství je ve správných poměrech a v tom, jak je těsto vypracované. Díky tomu jsou „šišky“ měkké, pružné a syté.
Na svátečním stole mají zvláštní roli: často se podávají s máslem a smaženou cibulkou, někdy se k nim dává dušené zelí nebo zelí s houbami. Právě jednoduchost tohoto jídla způsobila, že zůstalo „živé“ po celé generace. Pro mnoho rodin to není jen jídlo, ale symbol tradice a společně stráveného času.
Často se říká, že takové bramborové knedlíčky mají být lehké, aby po sváteční večeři „netížily“. A opravdu: i když jsou založené na bramborách, mají v sobě určitou jemnost. Je to jedno z těch jídel, které chutnají nejlépe v zimě, u velkého stolu, když si každý automaticky bere další porci.
Recept na české bramborové šišky
I když se na ně nejčastěji vzpomíná v období svátků, v mnoha českých domácnostech se „šišky“ připravují i ve všední dny. Jednoduché suroviny umožňují obejít se bez zvláštních nákupů a výsledek obvykle potěší. Tento recept stojí za to znát nejen kvůli tradici, ale i proto, že je univerzální: hodí se k zelí s houbami i k běžnému obědu.
Ingredience
- 1 kg vařených brambor (nejlépe ze včerejška).
- 2 hrnky pšeničné mouky (typ 450 nebo 500).
- 1 vejce.
- Špetka soli.
Postup

- Nejprve brambory důkladně rozmačkejte nebo prolisujte přes lis, aby v nich nezůstaly hrudky. Je to velmi důležité, protože na tom závisí lehkost „šišek“.
- K bramborové hmotě přidejte vejce, sůl a postupně přisypávejte mouku. Těsto má být měkké, ale nemá se lepit na ruce. Pokud je příliš řídké, můžete dosypat trochu mouky.
- Z hotového těsta vytvořte válečky a pak je nakrájejte na menší kousky, nebo jim rovnou dejte protáhlý tvar „šišek“. Každý kousek můžete lehce přitlačit vidličkou, aby vznikl typický vzorek: je to nejen hezké, ale i praktické, protože takové „šišky“ lépe „drží“ máslo nebo omáčku.
- Vložte „šišky“ do osolené vroucí vody. Jakmile vyplavou na hladinu, vařte je ještě asi 2 minuty. Nejlepší je podávat je hned, horké: přelité rozpuštěným máslem a posypané smaženou cibulkou, případně s dušeným zelím s houbami.
- Můžete je připravit dopředu a znovu ohřát. Skvělá varianta je druhý den je opéct na pánvi: nahoře získají křupavou kůrčičku a uvnitř zůstanou měkké.
Potěší vás
Halušky s brynzou krémové rychle doma
22 prosince, 2025Dušené zelí s cibulí sladké vyvážené chutě
22 prosince, 2025Kmínová rýže k masu nadýchaná bez slepení
20 prosince, 2025Gulášová polévka s hovězím a paprikou, rychlá a sytá
19 prosince, 2025Vepřové na kmíně s rýží šťavnaté bez vysušení
19 prosince, 2025Kuřecí řízek s bramborovou kaší nadýchaný
19 prosince, 2025