Přeskočit na obsah
Připomínají noky a patří k neodmyslitelné součásti svátečních stolů v českých horských regionech Recept se předává z generace na generaci

Připomínají noky a patří k neodmyslitelné součásti svátečních stolů v českých horských regionech Recept se předává z generace na generaci

Bramborové šišky jsou tradiční české bramborové jídlo, které se v mnoha rodinách připravuje v zimě a o svátcích. Jsou jemné, měkké a nejčastěji se podávají s máslem a smaženou cibulkou, připomínají noky nebo „kopytka“, ale mají svůj vlastní charakter. Níže najdete krátký příběh a ověřený recept, podle kterého je snadno připravíte doma.

Jsou jídla, která se neoddělitelně pojí s dětstvím, rodinným stolem a svátky. Pro mnoho českých rodin jsou takovým jídlem právě bramborové „šišky“, jednoduchá bramborová varianta, která se po léta objevuje na stole v prosincových dnech. Je to jedno z těch jídel, jejichž recepty se předávají z generace na generaci, a každá domácnost má svůj malý tajný trik při přípravě.

Bramborové šišky jako domácí pohoštění k zimním svátkům

Připomínají noky a patří k neodmyslitelné součásti svátečních stolů v českých horských regionech Recept se předává z generace na generaci

Bramborové šišky patří v české tradici k jídlům, která mají téměř „útulný“, domácí význam. I když na první pohled připomínají klasické bramborové noky, ve skutečnosti se liší chutí i konzistencí. Připravují se z brambor, mouky a vejce, ale tajemství je ve správných poměrech a v tom, jak je těsto vypracované. Díky tomu jsou „šišky“ měkké, pružné a syté.

Na svátečním stole mají zvláštní roli: často se podávají s máslem a smaženou cibulkou, někdy se k nim dává dušené zelí nebo zelí s houbami. Právě jednoduchost tohoto jídla způsobila, že zůstalo „živé“ po celé generace. Pro mnoho rodin to není jen jídlo, ale symbol tradice a společně stráveného času.

Často se říká, že takové bramborové knedlíčky mají být lehké, aby po sváteční večeři „netížily“. A opravdu: i když jsou založené na bramborách, mají v sobě určitou jemnost. Je to jedno z těch jídel, které chutnají nejlépe v zimě, u velkého stolu, když si každý automaticky bere další porci.

Recept na české bramborové šišky

I když se na ně nejčastěji vzpomíná v období svátků, v mnoha českých domácnostech se „šišky“ připravují i ve všední dny. Jednoduché suroviny umožňují obejít se bez zvláštních nákupů a výsledek obvykle potěší. Tento recept stojí za to znát nejen kvůli tradici, ale i proto, že je univerzální: hodí se k zelí s houbami i k běžnému obědu.

Ingredience

  • 1 kg vařených brambor (nejlépe ze včerejška).
  • 2 hrnky pšeničné mouky (typ 450 nebo 500).
  • 1 vejce.
  • Špetka soli.

Postup

Připomínají noky a patří k neodmyslitelné součásti svátečních stolů v českých horských regionech Recept se předává z generace na generaci

  1. Nejprve brambory důkladně rozmačkejte nebo prolisujte přes lis, aby v nich nezůstaly hrudky. Je to velmi důležité, protože na tom závisí lehkost „šišek“.
  2. K bramborové hmotě přidejte vejce, sůl a postupně přisypávejte mouku. Těsto má být měkké, ale nemá se lepit na ruce. Pokud je příliš řídké, můžete dosypat trochu mouky.
  3. Z hotového těsta vytvořte válečky a pak je nakrájejte na menší kousky, nebo jim rovnou dejte protáhlý tvar „šišek“. Každý kousek můžete lehce přitlačit vidličkou, aby vznikl typický vzorek: je to nejen hezké, ale i praktické, protože takové „šišky“ lépe „drží“ máslo nebo omáčku.
  4. Vložte „šišky“ do osolené vroucí vody. Jakmile vyplavou na hladinu, vařte je ještě asi 2 minuty. Nejlepší je podávat je hned, horké: přelité rozpuštěným máslem a posypané smaženou cibulkou, případně s dušeným zelím s houbami.
  5. Můžete je připravit dopředu a znovu ohřát. Skvělá varianta je druhý den je opéct na pánvi: nahoře získají křupavou kůrčičku a uvnitř zůstanou měkké.