Přeskočit na obsah
Přidejte tohle do těsta na palačinky. Při balení nebudou praskat

Přidejte tohle do těsta na palačinky. Při balení nebudou praskat

Palačinky patří k těm jídlům, která na první pohled vypadají úplně jednoduše, ale dosáhnout dokonalého, pružného těsta v domácí kuchyni vůbec není samozřejmost. Nejednou se stane, že už naplněná palačinka při balení nebo během opékání praskne. Abych se tomu vyhnula a ušetřila si nervy, přidávám do těsta perlivou vodu – minerálku se sýtem. Tenhle český trik je zárukou, že těsto bude výjimečně pružné, tenké jako papír, a přitom jemné a snadno srolovatelné.

Perlivá voda místo obyčejné vody nebo části mléka vnáší do těsta oxid uhličitý v podobě drobných bublinek. Díky nim je těsto více provzdušněné, lehčí a nadýchanější. Při smažení se bublinky uvolňují a vytvářejí jemnou, „krajkovou“ strukturu, která je mnohem méně náchylná k praskání než hutné těsto připravené jen z mléka. Studená perlivá voda navíc dělá palačinky ještě tažnější a elastičtější.

Těsto na palačinky s perlivou vodou by mělo být dobře promíchané a úplně hladké. Ideální je nechat ho po zamíchání asi 15–20 minut odpočinout. Pokud připravujete palačinky nasladko, můžete do těsta přidat trochu vanilkového (vanilínového) cukru.

Suroviny

Přidejte tohle do těsta na palačinky. Při balení nebudou praskat

  • 1 hrnek hladké pšeničné mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 3/4 hrnku vychlazené perlivé minerální vody
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Postup přípravy

  1. Nasypte mouku do mísy. Přidejte vejce, mléko, sůl, olej a případně vanilkový cukr. Vše dobře prošlehejte nebo promíchejte metličkou do hladkého těsta bez hrudek.
  2. Nechte těsto asi 15 minut odpočinout.
  3. Vmíchejte velmi studenou perlivou vodu. Míchejte jen krátce, aby se suroviny spojily. Konzistence by měla být poměrně řídká, ale ne úplně vodová. V případě potřeby můžete přidat trochu mouky.
  4. Rozpalte pánev a jemně ji potřete olejem pouze před první palačinkou. Nalijte část těsta, rychle ho rozlijte po celé pánvi a smažte dozlatova z obou stran.
  5. Smažte palačinky, dokud nespotřebujete celé těsto.

Tento univerzální recept se skvěle hodí jak na sladké palačinky s Nutellou, tak i na sváteční české krokety plněné zelím a houbami.

Dobrou chuť!