Přeskočit na obsah
Plněné kuře s houbami a bramborami pečené v troubě je ideálním pokrmem na novoroční stůl

Plněné kuře s houbami a bramborami pečené v troubě je ideálním pokrmem na novoroční stůl

„Klasika na sváteční stůl, šťavnaté plněné kuře s voňavými houbami a zlatavými bramborami, které dá dohromady celou rodinu.“

V české kuchyni je tohle velmi známý formát, pečené kuře „na plechu“ s bramborami patří mezi nejoblíbenější jídla na rodinný oběd i na sváteční dny, hlavně v zimě, kdy přijde vhod něco jednoduchého, sytého a voňavého z trouby.

Suroviny

Na kuře:

  • 1 celé kuře (cca 1,6 kg).
  • 1 a 1/2 lžičky soli.
  • 1/2 lžičky černého pepře.
  • 1 lžička mleté sladké papriky.
  • 60 g másla.
  • 3 stroužky česneku.
  • 1/2 citronu.

Na náplň:

  • 250 g žampionů.
  • 1 cibule (cca 100 g).
  • 1 lžíce rostlinného oleje.
  • sůl podle chuti.
  • černý pepř podle chuti.

Na přílohu:

  • 800 g brambor.
  • 250 g žampionů.
  • 3 lžíce rostlinného oleje.
  • sůl podle chuti.
  • černý pepř podle chuti.

Postup

Plněné kuře s houbami a bramborami pečené v troubě je ideálním pokrmem na novoroční stůl

  1. Příprava kuřete. Kuře očistěte, dobře osušte a zevnitř i zvenku ho potřete solí, černým pepřem a mletou sladkou paprikou.
  2. Máslo. Máslo lehce rozpusťte a potřete jím kůži kuřete, část másla opatrně vložte i pod kůži, aby bylo kuře šťavnatější.
  3. Náplň. Houby na náplň nakrájejte nadrobno, cibuli nasekejte na jemno a na oleji poduste, dokud se neodpaří tekutina, poté osolte a opepřete a nechte vychladnout.
  4. Plnění kuřete. Kuře naplňte houbovou směsí, přidejte stroužky česneku a plátek citronu, otvor uzavřete párátky nebo zašijte нитí a stehna svažte.
  5. Příloha. Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kusy a smíchejte je s houbami na přílohu, olejem, solí a pepřem.
  6. Pečení. Kuře položte do pekáče, kolem rozložte brambory s houbami a vše zakryjte alobalem.
  7. Dopečení. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 60 minut, poté alobal sundejte a dopékejte ještě 25–30 minut, kuře průběžně přelévejte šťávou z pekáče, dokud nebude mít lákavou zlatavou kůrčičku.

Podávání

V českých domácnostech se k tomu často hodí jednoduchý salát z kysaného zelí nebo okurek a výpek z pekáče se většinou nevylévá, podává se zvlášť, aby se jím mohly přelít brambory i maso.