„Klasika na sváteční stůl, šťavnaté plněné kuře s voňavými houbami a zlatavými bramborami, které dá dohromady celou rodinu.“
V české kuchyni je tohle velmi známý formát, pečené kuře „na plechu“ s bramborami patří mezi nejoblíbenější jídla na rodinný oběd i na sváteční dny, hlavně v zimě, kdy přijde vhod něco jednoduchého, sytého a voňavého z trouby.
Suroviny
Na kuře:
- 1 celé kuře (cca 1,6 kg).
- 1 a 1/2 lžičky soli.
- 1/2 lžičky černého pepře.
- 1 lžička mleté sladké papriky.
- 60 g másla.
- 3 stroužky česneku.
- 1/2 citronu.
Na náplň:
- 250 g žampionů.
- 1 cibule (cca 100 g).
- 1 lžíce rostlinného oleje.
- sůl podle chuti.
- černý pepř podle chuti.
Na přílohu:
- 800 g brambor.
- 250 g žampionů.
- 3 lžíce rostlinného oleje.
- sůl podle chuti.
- černý pepř podle chuti.
Postup

- Příprava kuřete. Kuře očistěte, dobře osušte a zevnitř i zvenku ho potřete solí, černým pepřem a mletou sladkou paprikou.
- Máslo. Máslo lehce rozpusťte a potřete jím kůži kuřete, část másla opatrně vložte i pod kůži, aby bylo kuře šťavnatější.
- Náplň. Houby na náplň nakrájejte nadrobno, cibuli nasekejte na jemno a na oleji poduste, dokud se neodpaří tekutina, poté osolte a opepřete a nechte vychladnout.
- Plnění kuřete. Kuře naplňte houbovou směsí, přidejte stroužky česneku a plátek citronu, otvor uzavřete párátky nebo zašijte нитí a stehna svažte.
- Příloha. Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kusy a smíchejte je s houbami na přílohu, olejem, solí a pepřem.
- Pečení. Kuře položte do pekáče, kolem rozložte brambory s houbami a vše zakryjte alobalem.
- Dopečení. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 60 minut, poté alobal sundejte a dopékejte ještě 25–30 minut, kuře průběžně přelévejte šťávou z pekáče, dokud nebude mít lákavou zlatavou kůrčičku.
Podávání
V českých domácnostech se k tomu často hodí jednoduchý salát z kysaného zelí nebo okurek a výpek z pekáče se většinou nevylévá, podává se zvlášť, aby se jím mohly přelít brambory i maso.
Potěší vás
Ideální poměry pro bohatý cozonac: kolik ořechů, rahatu a rozinek dát na 1 kg mouky, aby byl opravdu...
24 prosince, 2025Nový rok bez složitých příloh. Entrecoty ve slanině se sušenými švestkami jsou jednoduché a přitom v...
24 prosince, 2025Vrchol sezóny pomerančů: 2 recepty – kuře a marmeláda – pro zaryté milovníky citrusů
24 prosince, 2025Novoroční kouzlo pod křupavou „peřinou“ – „Zimní pohádka“: stačí jen tři ingredience
24 prosince, 2025Čím nahradit prášek do pečiva při pečení Nápady a alternativy které vás zachrání ve správnou chvíli
23 prosince, 2025Vepřové kostky na paprice měkké rychlý trik
23 prosince, 2025