„Jemná červená jablka plněná ořechy a medem, upečená k dokonalosti – lehký a útulný dezert na váš sváteční stůl v české vánoční atmosféře.“
Potřebné suroviny
- Červená jablka (velká) – 4 ks.
- Vlašské ořechy (nahrubo nasekané) – 80 g.
- Med – 4 lžíce.
- Skořice – 1 lžička.
- Rozinky nebo sušené brusinky (volitelně) – 40 g.
- Kokosový olej – 20 g (nebo jablečný džus).
- Citrónová šťáva – 1 lžíce.
- Voda – 50 ml.
Postup přípravy

- Jablka dobře omyjte. Ostrým nožem odkrojte „víčka“ a poté vyjměte jádřinec tak, abyste neprořízli dno. Vnitřek pokapejte citrónovou šťávou.
- Ořechy nasekejte a smíchejte je se skořicí a rozinkami. Tuto směs použijte k naplnění jablek.
- Do každého jablka přidejte 1 lžíci medu. Navrch dejte trochu kokosového oleje (nebo jablečného džusu), aby byla náplň šťavnatá.
- Jablka naskládejte do vhodné zapékací formy a přikryjte je „víčky“. Na dno nalijte vodu, aby se nepřipalovala.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C do změknutí a zkaramelizování, přibližně 25–30 minut.
- Během pečení jablka 1–2× přelijte vlastní šťávou. Podávejte teplá nebo vychlazená, hezky po česku útulně – na sváteční stůl na Štědrý večer. Podle chuti posypte ještě trochou skořice, přidejte med a nasekané nebo mleté ořechy.
Potěší vás
Čím nahradit prášek do pečiva při pečení Nápady a alternativy které vás zachrání ve správnou chvíli
23 prosince, 2025Pečení
Bramborový plackový chléb s kmínem levně doma
23 prosince, 2025Pečení
Cibulový závin z listového těsta křupavý trik
23 prosince, 2025Pečení
Chléb s jogurtem a semínky rychle bez chyb
22 prosince, 2025Pečení
Houbové koláčky na Štědrý večer ze stolu mizí jako první
22 prosince, 2025Pečení
Pečená červená jablka na Štědrý večer
22 prosince, 2025Dezerty
