Přeskočit na obsah
Papanášky jsou lahodné tvarohové kobližky které zvládnete snadno a rychle

Papanášky jsou lahodné tvarohové kobližky které zvládnete snadno a rychle

V české domácí kuchyni si lidé obzvlášť cení jednoduchých a útulných dezertů, které jsou hotové rychle a podávají se ještě teplé přímo na stůl. Papanášky do této kategorie přesně patří. Tyto rumunské tvarohové kobližky se už dávno zabydlely ve střední Evropě a oblíbily si je jak rodiny doma, tak menší kavárny. Uvnitř jsou měkké, zvenku křupavé, mají jemnou sladkost a nejlépe chutnají, když se podávají ještě vlažné se zakysanou smetanou a džemem.

Původem pocházejí z Rumunska, ale svým charakterem jsou české kuchyni velmi blízké, protože jsou syté, domácí a lehce nostalgické. Připravují se z rychlého těsta na bázi nízkotučného tvarohu, který se v Česku používá běžně. Právě tvaroh dodá kobližkám jemnou, výrazně tvarohovou chuť. V kombinaci s vanilkou a citronovou kůrou připomínají vzdáleně cheesecake. Těsto se tvaruje do kroužků podobných donutům a také do malých kuliček, které se hned smaží do krásné zlatohnědé barvy. Výsledkem jsou kobližky křupavé na povrchu a jemné uvnitř.

Papanášky se tradičně skládají do malé věžičky, tedy z kroužku a malé kuličky navrchu, která působí jako úhledná čepička. Můžete je jen bohatě poprášit moučkovým cukrem a podávat tak, jak jsou, ale v českých domácnostech se často volí klasická varianta se zakysanou smetanou a višňovým nebo lesním ovocným džemem. Takové spojení vyvažuje chutě, krásně vypadá a působí slavnostně.

Papanášky se podávají se zakysanou smetanou a džemem a je to radost

I když vypadají efektně, recept je ve skutečnosti velmi jednoduchý a nevyžaduje žádné speciální dovednosti. Těsto je hotové za pár minut, stačí ho promíchat v míse nebo v robotu. Nekyne na droždí, ale díky prášku do pečiva, takže je to ideální volba pro spontánní pečení, když máte chuť na něco dobrého hned. V českých rodinách se podobné kobližky často dělají o víkendu nebo pro návštěvu. Tentokrát byly papanášky menší, takže působily lehce, byly jemné a z talíře mizely opravdu rychle.

Několik věcí před začátkem

  • Když připravujete dopředu. Papanášky jsou nejlepší hned po usmažení, proto je ideální smažit je co nejblíž času podávání. Těsto však můžete vytvarovat předem a uložit syrové kousky do lednice na lehce pomoučený tác, potom je jen rychle usmažit před servírováním. Lze je také zmrazit před smažením, následně rozmrazit a připravit. Hotové kobližky můžete uchovat v uzavřené dóze v lednici a před podáváním je krátce ohřát.
  • Sladkost. Samotné kobližky jsou jen mírně sladké a hlavní sladký akcent přidává džem. Pokud je chcete podávat bez doplňků, můžete je bohatě posypat moučkovým cukrem, po usmažení je obalit v krystalovém cukru nebo mírně navýšit množství cukru v těstě podle chuti.
  • Bez lepku. Recept se dá snadno upravit, místo běžné mouky použijte bezlepkovou směs ve stejném množství.
  • Důležité. V této verzi vycházejí papanášky menší, přibližně 6,5 cm, a celkem vznikne asi 15 kusů. V kavárnách a restauracích bývají často výrazně větší, proto si velikost můžete přizpůsobit a množství surovin upravit podle potřeby.

Suroviny na 15 malých papanášků nebo na 10 středních

Papanášky jsou lahodné tvarohové kobližky které zvládnete snadno a rychle

Na papanášky

  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 100 g cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkové pasty nebo extraktu
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 210 g mouky
  • 1 vrchovatá polévková lžíce prášku do pečiva bez hrudek
  • 1 polévková lžíce rumu podle chuti

Na smažení

  • olej na smažení ve vyšší vrstvě

Na podávání

  • zakysaná smetana
  • višňový nebo lesní ovocný džem lehce ohřátý
  • moučkový cukr

Postup přípravy

Tvaroh dejte do mísy nebo do nádoby mixéru a lehce ho rozmačkejte vidličkou. Přidejte vejce, cukr, sůl, vanilku, citronovou kůru a rum, potom promíchejte do hladké směsi. Přisypte mouku a prášek do pečiva a opatrně promíchejte jen do spojení, těsto má být měkké a lehce lepivé. Nemíchejte příliš dlouho. Při ruční práci se hodí stěrka. Podle chuti můžete nechat těsto odpočinout v lednici 15 až 30 minut.

Těsto přeneste na pomoučněnou pracovní plochu. Zůstane trochu lepivé, to je v pořádku. Pracujte rukama lehce poprášenýma moukou.

Vytvarujte dva typy kousků, kroužky ve stylu donutů a malé kuličky. Připravte si plech s pečicím papírem. U menších papanášků počítejte zhruba 50 g těsta na kroužek a 10 g na kuličku.

Na základ vytvarujte kuličku, lehce ji zploštěte a uprostřed udělejte otvor prstem nebo rukojetí dřevěné vařečky. Otvor nedělejte příliš velký, aby na něj šla pohodlně položit kulička. Ze zbytku těsta vytvořte malé kuličky.

V hrnci zahřejte olej na teplotu kolem 165 °C, dřevěná špejle ponořená do oleje by měla být obklopená drobnými bublinkami. Kobližky smažte po dávkách do sytě zlaté barvy ze všech stran. Hotové kousky vyndejte na papírové utěrky a nechte krátce okapat.

Při podávání každý kroužek štědře přelijte zakysanou smetanou a džemem a navrch posaďte kuličku. Podávejte hned, dokud jsou teplé a voňavé.