V české domácí kuchyni si lidé obzvlášť cení jednoduchých a útulných dezertů, které jsou hotové rychle a podávají se ještě teplé přímo na stůl. Papanášky do této kategorie přesně patří. Tyto rumunské tvarohové kobližky se už dávno zabydlely ve střední Evropě a oblíbily si je jak rodiny doma, tak menší kavárny. Uvnitř jsou měkké, zvenku křupavé, mají jemnou sladkost a nejlépe chutnají, když se podávají ještě vlažné se zakysanou smetanou a džemem.
Původem pocházejí z Rumunska, ale svým charakterem jsou české kuchyni velmi blízké, protože jsou syté, domácí a lehce nostalgické. Připravují se z rychlého těsta na bázi nízkotučného tvarohu, který se v Česku používá běžně. Právě tvaroh dodá kobližkám jemnou, výrazně tvarohovou chuť. V kombinaci s vanilkou a citronovou kůrou připomínají vzdáleně cheesecake. Těsto se tvaruje do kroužků podobných donutům a také do malých kuliček, které se hned smaží do krásné zlatohnědé barvy. Výsledkem jsou kobližky křupavé na povrchu a jemné uvnitř.
Papanášky se tradičně skládají do malé věžičky, tedy z kroužku a malé kuličky navrchu, která působí jako úhledná čepička. Můžete je jen bohatě poprášit moučkovým cukrem a podávat tak, jak jsou, ale v českých domácnostech se často volí klasická varianta se zakysanou smetanou a višňovým nebo lesním ovocným džemem. Takové spojení vyvažuje chutě, krásně vypadá a působí slavnostně.
Papanášky se podávají se zakysanou smetanou a džemem a je to radost
I když vypadají efektně, recept je ve skutečnosti velmi jednoduchý a nevyžaduje žádné speciální dovednosti. Těsto je hotové za pár minut, stačí ho promíchat v míse nebo v robotu. Nekyne na droždí, ale díky prášku do pečiva, takže je to ideální volba pro spontánní pečení, když máte chuť na něco dobrého hned. V českých rodinách se podobné kobližky často dělají o víkendu nebo pro návštěvu. Tentokrát byly papanášky menší, takže působily lehce, byly jemné a z talíře mizely opravdu rychle.
Několik věcí před začátkem
- Když připravujete dopředu. Papanášky jsou nejlepší hned po usmažení, proto je ideální smažit je co nejblíž času podávání. Těsto však můžete vytvarovat předem a uložit syrové kousky do lednice na lehce pomoučený tác, potom je jen rychle usmažit před servírováním. Lze je také zmrazit před smažením, následně rozmrazit a připravit. Hotové kobližky můžete uchovat v uzavřené dóze v lednici a před podáváním je krátce ohřát.
- Sladkost. Samotné kobližky jsou jen mírně sladké a hlavní sladký akcent přidává džem. Pokud je chcete podávat bez doplňků, můžete je bohatě posypat moučkovým cukrem, po usmažení je obalit v krystalovém cukru nebo mírně navýšit množství cukru v těstě podle chuti.
- Bez lepku. Recept se dá snadno upravit, místo běžné mouky použijte bezlepkovou směs ve stejném množství.
- Důležité. V této verzi vycházejí papanášky menší, přibližně 6,5 cm, a celkem vznikne asi 15 kusů. V kavárnách a restauracích bývají často výrazně větší, proto si velikost můžete přizpůsobit a množství surovin upravit podle potřeby.
Suroviny na 15 malých papanášků nebo na 10 středních

Na papanášky
- 500 g nízkotučného tvarohu
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička vanilkové pasty nebo extraktu
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 210 g mouky
- 1 vrchovatá polévková lžíce prášku do pečiva bez hrudek
- 1 polévková lžíce rumu podle chuti
Na smažení
- olej na smažení ve vyšší vrstvě
Na podávání
- zakysaná smetana
- višňový nebo lesní ovocný džem lehce ohřátý
- moučkový cukr
Postup přípravy
Tvaroh dejte do mísy nebo do nádoby mixéru a lehce ho rozmačkejte vidličkou. Přidejte vejce, cukr, sůl, vanilku, citronovou kůru a rum, potom promíchejte do hladké směsi. Přisypte mouku a prášek do pečiva a opatrně promíchejte jen do spojení, těsto má být měkké a lehce lepivé. Nemíchejte příliš dlouho. Při ruční práci se hodí stěrka. Podle chuti můžete nechat těsto odpočinout v lednici 15 až 30 minut.
Těsto přeneste na pomoučněnou pracovní plochu. Zůstane trochu lepivé, to je v pořádku. Pracujte rukama lehce poprášenýma moukou.
Vytvarujte dva typy kousků, kroužky ve stylu donutů a malé kuličky. Připravte si plech s pečicím papírem. U menších papanášků počítejte zhruba 50 g těsta na kroužek a 10 g na kuličku.
Na základ vytvarujte kuličku, lehce ji zploštěte a uprostřed udělejte otvor prstem nebo rukojetí dřevěné vařečky. Otvor nedělejte příliš velký, aby na něj šla pohodlně položit kulička. Ze zbytku těsta vytvořte malé kuličky.
V hrnci zahřejte olej na teplotu kolem 165 °C, dřevěná špejle ponořená do oleje by měla být obklopená drobnými bublinkami. Kobližky smažte po dávkách do sytě zlaté barvy ze všech stran. Hotové kousky vyndejte na papírové utěrky a nechte krátce okapat.
Při podávání každý kroužek štědře přelijte zakysanou smetanou a džemem a navrch posaďte kuličku. Podávejte hned, dokud jsou teplé a voňavé.
Potěší vás
Čím nahradit prášek do pečiva při pečení Nápady a alternativy které vás zachrání ve správnou chvíli
23 prosince, 2025Bramborový plackový chléb s kmínem levně doma
23 prosince, 2025Cibulový závin z listového těsta křupavý trik
23 prosince, 2025Chléb s jogurtem a semínky rychle bez chyb
22 prosince, 2025Houbové koláčky na Štědrý večer ze stolu mizí jako první
22 prosince, 2025Vánoční banitsa s jogurtem – vzdušná, rychlá a neodolatelná
22 prosince, 2025