Přeskočit na obsah
Nejlepší světový chléb z souostroví – tak chutný, jak slibuje název

Nejlepší světový chléb z souostroví – tak chutný, jak slibuje název

Chléb ze souostroví patří pro mnohé z nás neodmyslitelně ke štědrovečernímu stolu, ale ve skutečnosti si tento šťavnatý a hutný chléb zaslouží místo na stole po celý rok. Jeho jemná sladkost a kompaktní struktura z něj dělají dokonalého partnera pro slané pomazánky – sám ho často podávám na různých oslavách s pomazánkou ze sobího nebo lososího masa a talíř se vždy rychle vyprázdní.

Recept jsem si kdysi vyžádal od svého přítele, jehož chléb ze souostroví jsem považoval za nejchutnější, jaký jsem kdy jedl. Od té doby jsem tytéž pokyny používal po celá léta a byl součástí mnoha menu. Také jako dar vzbudil chléb zájem a na recept se ptali častěji, než by stačily prsty na obou rukou.

Nejlepší chléb ze souostroví

Ingredience:

  • Těsto
  • 1 l podmáslí nebo pomerančové šťávy
  • 50 g čerstvého droždí
  • 1 ½ lž soli
  • 3 dl tmavého sirupu
  • 3 dl pšeničných nebo žitných otrub
  • 3 dl sladového výtažku
  • 4 dl žitné mouky
  • 9 dl pšeničné mouky

Nejlepší světový chléb z souostroví – tak chutný, jak slibuje název

Na potření

  • ½ dl sirupu
  • 1 ½ dl vody

Postup

  1. Rozpusťte droždí ve studené nebo pokojové teplé tekutině. Přimíchejte sůl a sirup, dokud nejsou rovnoměrně rozpuštěny v tekutině.
  2. Přidejte otruby, sladový výtažek a mouku. Těsto důkladně promíchejte. Těsto může být řídké – to patří k věci a zaručí šťavnatý výsledek.
  3. Přikryjte mísu a dejte těsto do lednice kynout alespoň na čtyři hodiny, nejlépe přes noc. Pokud chcete, můžete použít vlažnou tekutinu a nechat těsto kynout při pokojové teplotě asi 1 ½ hodiny.
  4. Vykynuté těsto několikrát pořádně promíchejte a nalijte ho do vymazaných chlebových forem. Nenaplňujte formy až po okraj – těsto ještě v troubě nakyně. Z těsta získáte dva větší nebo tři menší bochníky.
  5. Formy přikryjte utěrkou a nechte chleby kynout při pokojové teplotě asi 40 minut. Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 1 ½ hodiny.
  6. Když jsou chleby upečené asi hodinu, smíchejte sirup a vodu a potřete chleby. Pokud povrch příliš tmavne, lehce chleby přikryjte pečicím papírem.
  7. Vyjměte chleby z trouby, ještě jednou je potřete sirupovou vodou a nechte v klidu vychladnout. Chléb ze souostroví je nejlepší, když je doble vychladlý, druhý nebo dokonec třetí den. Chléb se také výborně hodí k zamražení.