Přeskočit na obsah
Ne chléb a ne krupice: toto vždy přidávám do karbanátků, aby zůstaly šťavnaté

Ne chléb a ne krupice: toto vždy přidávám do karbanátků, aby zůstaly šťavnaté

Mnoho hospodyněk se snaží připravit chutné karbanátky, ale některé stále zažívají kuchařské zklamání. Často je problém právě v porušení technologie přípravy. Zjednodušeně řečeno, v kuchyni se lidé zbytečně snaží „vynalézt kolo“ přidáváním naprosto zbytečných ingrediencí v nestandardních poměrech. Ve skutečnosti už vše dávno vymysleli za vás.

Zkušení potravináři dobře vědí, že do mletého masa se nemá přidávat celé vejce. Nejprve je třeba oddělit bílek od žloutku. Bílek se totiž velmi rychle sráží, maso se v důsledku toho stahuje a uvolňuje se z něj příliš mnoho šťávy. Výsledkem jsou suché karbanátky.

Prvním a hlavním pravidlem je tedy přidávat do mletého masa pouze žloutek. Ten je zcela dostatečný k tomu, aby se hmota „slepila“ a karbanátky se nerozpadly přímo na pánvi, a především neztratily svou šťavnatost.