Přeskočit na obsah
Nahraďte jí kapra – chutná a zdravá ryba bez kostí pro seniory

Nahraďte jí kapra – chutná a zdravá ryba bez kostí pro seniory

Ryba na vánočním, zejména štědrovečerním, stole v Česku je opravdová klasika a neodmyslitelná součást svátečního menu. Nejčastěji je to kapr, ale jak vybrat ten nejlepší druh právě pro starší lidi. Odborníci na výživu doporučují sázet na jemné filety bez kostí, které jsou lehce stravitelné a nepřebijí chutě ostatních pokrmů. Takové druhy ryb se dají v českých supermarketech snadno sehnat a výborně se hodí k pečení nebo k přípravě v páře. Seznamte se se třemi nejlepšími druhy ryb pro seniora – na Vánoce i na běžné dny.

Atlantská treska

Nahraďte jí kapra – chutná a zdravá ryba bez kostí pro seniory

Atlantská treska je opravdová lahůdka, silný filet s bílým jemným masem se doslova rozplývá na jazyku. Je zdrojem plnohodnotných bílkovin, zároveň má málo kalorií a dodává tělu řadu cenných živin. Obsahuje hodně omega-3 mastných kyselin, které podporují činnost srdce, vitamin D posilující kosti a imunitu a také vitaminy skupiny B, nezbytné pro správné fungování mozku.

Jak připravit šťavnatou a voňavou pečenou tresku
Filet tresky je potřeba štědře potřít marinádou. Do mísy stačí nalít několik lžic olivového oleje, přidat koření (pepř, papriku, sůl, špetku pálivé chilli papriky) a prolisovaný česnek. Filety můžete rozložit do zapékací nádoby, na dno nalijte ještě dvě lžíce olivového oleje a rozprostřete trochu oblíbené zeleniny, například na jemno nakrájenou papriku, cibuli a cherry rajčata. Navrch položte filety ozdobené plátky citronu.

Dorada

Nahraďte jí kapra – chutná a zdravá ryba bez kostí pro seniory

Dorada je ideální ryba pro malé děti, těhotné ženy i starší lidi. Má jemnou chuť, je lehce stravitelná a dodává mnoho cenných vitaminů a minerálních látek. Především je ale považována za bezpečnou, protože podle evropských hodnocení nepatří k druhům s vysokým rizikem hromadění těžkých kovů. Šťavnaté maso dorady obsahuje málo kostí, které lze snadno odstranit – a to je pro seniory obzvlášť důležité.

Nejzdravější je dorada pečená v troubě. Rybu stačí na několika místech naříznout a do zářezů vložit malé kousky česneku, poté ji posypat bylinkami a kořením. Výborně se hodí rozmarýn, tymián, petrželka, pepř a sůl. Nejlepší je doradu po ochucení zabalit do potravinářské fólie a dát na několik hodin před pečením do lednice. Díky tomu bude po upečení obzvlášť aromatická a šťavnatá.

Málokostnaté maso a relativně nízká úroveň možného znečištění – právě tím dorada láká zákazníky nejen v oblasti Středomoří, ale i v Česku, kde se stále častěji objevuje na rybím pultu.

Halibut

Nahraďte jí kapra – chutná a zdravá ryba bez kostí pro seniory

Lehká nasládlá a máslová chuť halibuta z něj dělá jeden z nejlepších rybích tipů na štědrovečerní stůl, pokud chcete měkký a jemný filet bez kostí. Je dobře stravitelný a málo kalorický, takže vám nevezme chuť na ostatní sváteční jídla. Naopak krásně podtrhne vůni tradičních českých vánočních pokrmů. Halibut, který obsahuje hodně omega-3 mastných kyselin, se obzvlášť doporučuje starším lidem jako součást vyváženého jídelníčku.

V českých obchodech je k dostání ve formě „čistých“ filetů, tedy bez kostí a kůže. Filety stačí pokapat malým množstvím předem rozpuštěného másla a poté je dochutit oblíbenými bylinkami a kořením. Velmi dobře se k halibutovi hodí sušený rozmarýn a čerstvá petrželka. Nahoru je vhodné položit plátky rajčete. Filety z halibuta je nejlepší péct v zapékací nádobě – výsledkem je jemná, voňavá ryba, kterou se pohodlně jí i starším lidem, kteří se chtějí vyhnout kostem a příliš těžkým, tučným jídlům.