Přeskočit na obsah
Místo dvou upeč jeden Tenhle koláč poráží makový závin i perník

Místo dvou upeč jeden Tenhle koláč poráží makový závin i perník

Makový závin a perník patří v Česku k neodmyslitelným stálicím vánočního stolu, letos je ale můžeš spojit do jednoho překvapivě povedeného dezertu. Recept je jednoduchý a výsledek zaujme vzhledem i chutí. Je to skvělá volba na Štědrý večer i na sváteční dny mezi Vánocemi a Novým rokem, protože z talířů mizí rychleji, než stihne úplně vychladnout.

Vánoce v Česku voní kořením, mákem a medem a zároveň přinášejí každoroční kuchyňské dilema, co upéct, aby to bylo tradiční, ale přitom nápadité. Právě proto si čím dál větší oblibu získává perníkovo-makový koláč. Je to pečení 2 v 1, které spojuje klasický perník a oblíbený vánoční makovec. Spodní vrstva voní medem a kořením, horní připomíná šťavnatý makový koláč s jablky. Zní to lákavě a příprava je jednodušší, než se může zdát.

Recept na perníkovo-makový koláč v českém stylu

Místo dvou upeč jeden Tenhle koláč poráží makový závin i perník

Suroviny na základ:

  • 350 g pšeničné mouky
  • 150 g cukru
  • 100 g másla
  • 1 lžíce medu
  • 1 vejce
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce zakysané smetany 18 %

Suroviny na makovou náplň:

  • 100 g pšeničné mouky
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 500 g máku, nejlépe mletého
  • 100 g másla
  • 250 g cukru
  • 1 lžíce medu
  • 2 vaječné bílky
  • 3 jablka
  • hrst vlašských ořechů

Postup:

Místo dvou upeč jeden Tenhle koláč poráží makový závin i perník

Nejprve připrav základ. V menším rendlíku rozpusť máslo na mírném ohni a nech ho lehce vychladnout. Ve větší míse smíchej prosátou mouku, cukr, prášek do pečiva a perníkové koření, přidej vejce, med a zakysanou smetanu a nakonec vlij vychladlé máslo. Vypracuj měkké, hladké těsto.

Na makovou náplň přelij mák 500 ml vroucí vody a nech ho 30 minut stát. Poté ho důkladně sceď a promíchej s rozpuštěným máslem. Přidej med, cukr, obě prosáté mouky a prášek do pečiva. Vmíchej nadrobno nakrájená jablka a nasekané vlašské ořechy.

V samostatné míse vyšlehej bílky do pevného sněhu a opatrně je zapracuj do makové směsi, aby zůstala nadýchaná.

Formu vylož pečicím papírem. Dno rovnoměrně pokryj perníkovým těstem, navrch rozetři makovou náplň a povrch uhlaď stěrkou.

Peč v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 60 minut. Po vychladnutí můžeš koláč přelít rozpuštěnou čokoládou nebo ho jen lehce posypat moučkovým cukrem, tak jak to bývá na českých Vánocích běžné.