Makový závin a perník patří v Česku k neodmyslitelným stálicím vánočního stolu, letos je ale můžeš spojit do jednoho překvapivě povedeného dezertu. Recept je jednoduchý a výsledek zaujme vzhledem i chutí. Je to skvělá volba na Štědrý večer i na sváteční dny mezi Vánocemi a Novým rokem, protože z talířů mizí rychleji, než stihne úplně vychladnout.
Vánoce v Česku voní kořením, mákem a medem a zároveň přinášejí každoroční kuchyňské dilema, co upéct, aby to bylo tradiční, ale přitom nápadité. Právě proto si čím dál větší oblibu získává perníkovo-makový koláč. Je to pečení 2 v 1, které spojuje klasický perník a oblíbený vánoční makovec. Spodní vrstva voní medem a kořením, horní připomíná šťavnatý makový koláč s jablky. Zní to lákavě a příprava je jednodušší, než se může zdát.
Recept na perníkovo-makový koláč v českém stylu
Suroviny na základ:
- 350 g pšeničné mouky
- 150 g cukru
- 100 g másla
- 1 lžíce medu
- 1 vejce
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce zakysané smetany 18 %
Suroviny na makovou náplň:
- 100 g pšeničné mouky
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 500 g máku, nejlépe mletého
- 100 g másla
- 250 g cukru
- 1 lžíce medu
- 2 vaječné bílky
- 3 jablka
- hrst vlašských ořechů
Postup:

Nejprve připrav základ. V menším rendlíku rozpusť máslo na mírném ohni a nech ho lehce vychladnout. Ve větší míse smíchej prosátou mouku, cukr, prášek do pečiva a perníkové koření, přidej vejce, med a zakysanou smetanu a nakonec vlij vychladlé máslo. Vypracuj měkké, hladké těsto.
Na makovou náplň přelij mák 500 ml vroucí vody a nech ho 30 minut stát. Poté ho důkladně sceď a promíchej s rozpuštěným máslem. Přidej med, cukr, obě prosáté mouky a prášek do pečiva. Vmíchej nadrobno nakrájená jablka a nasekané vlašské ořechy.
V samostatné míse vyšlehej bílky do pevného sněhu a opatrně je zapracuj do makové směsi, aby zůstala nadýchaná.
Formu vylož pečicím papírem. Dno rovnoměrně pokryj perníkovým těstem, navrch rozetři makovou náplň a povrch uhlaď stěrkou.
Peč v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 60 minut. Po vychladnutí můžeš koláč přelít rozpuštěnou čokoládou nebo ho jen lehce posypat moučkovým cukrem, tak jak to bývá na českých Vánocích běžné.
Potěší vás
Kupuji do pračky lihový ocet – a vyřešil mi všechny problémy. Teď tuto metodu používá každý
23 prosince, 2025Rezavé skvrny v koupelně: proč vznikají a jak se jich zbavit rychle a bez stop
23 prosince, 2025Zde se dozvíte, proč je výhodné topit kondenzačním plynovým kotlem a kolik to stojí v zimě
23 prosince, 2025Koupelna bez okna: účinné způsoby, jak se zbavit vlhkosti, odstranit zatuchlý zápach a jednou provžd...
23 prosince, 2025Jak odvzdušnit radiátory a proč je to důležité?
23 prosince, 2025Nevyhazujte zipové sáčky – používejte je takhle. Manžel vás pochválí za šetrnost
23 prosince, 2025