Kuřecí ostropel je jeden z klasických receptů, který by si klidně našel své místo i v české domácí kuchyni. V kombinaci s bramborami, knedlíky nebo čerstvým selským chlebem pečeným v troubě vznikne opravdu útulné a syté jídlo.
Tento domácí recept ti připomene jídlo u babičky na chalupě a má jednu tajnou ingredienci.
Ingredience na ostropel
Abys připravil opravdu chutný ostropel, potřebuješ kvalitní kuře. Jedním z velkých tajemství, jak udělat ostropel „jako od babičky“, je použít vesnické kuře chované v přirozených podmínkách. Díky tomu získáš jedinečnou strukturu masa a výraznější chuť, která je typická pro tradiční domácí kuchyni.
Dbej na to, aby všechny suroviny byly čerstvé a kvalitní a na závěr jídlo štědře posypej oblíbenou čerstvou bylinkou – ať už je to petržel nebo kopr, jak se často dělá i v českých rodinách.
Ingredience:
- 1 kg masa z vesnického kuřete
- 1 velká hlava bílého cibule
- 10 stroužků česneku, polovina najemno nasekaná, polovina nastrouhaná
- 3 polévkové lžíce oleje
- sůl
- mletý černý pepř
- 150 ml suchého bílého vína
- 500 ml kvalitní rajčatové šťávy
- 1 svazek čerstvé petrželky, najemno nasekané
Kuřecí ostropel jako od babičky – postup přípravy

Začni tím, že dáš na plotnu pánev s vyšším okrajem nebo nízký hrnec a rozehřeješ olej. Kousky kuřete osol a opepři a důkladně je opeč na rozpáleném oleji. Zhruba za deset minut by měly získat zlatavou kůrčičku. Když je maso pěkně opečené, přidej cibuli a polovinu množství česneku nakrájeného najemno a restuj na mírném ohni, dokud cibule nezměkne a nezesklovatí.
Vše podlij suchým vínem a nech několik minut probublávat, aby se alkohol odpařil. Poté přilij rajčatovou šťávu a dolij tolik vody, aby bylo maso ponořené. Přidej trochu cukru, aby se vyvážila kyselost omáčky, a nech ostropel vařit přibližně třicet minut na mírném ohni pod pokličkou.
Zkontroluj vidličkou, zda je kuře měkké, pak přidej nastrouhaný česnek. Po další jedné minutě vypni sporák a podávej ostropel posypaný nasekanou petrželkou.
Podávej s horkými knedlíky, vařenými bramborami nebo s křupavým domácím chlebem – přesně tak, jak si to lze snadno představit na stole v českém domě.
Tipy, jak připravit ostropel „jako od babičky“
Aby měl ostropel chuť „jako od babičky“, použij vesnické kuře. Takové maso je aromatičtější, nerozpadá se a dodá celé omáčce plnější chuť.
Nejvhodnější části jsou stehna, křídla nebo paličky, protože po uvaření zůstávají křehké, obsahují více tuku a jsou chutnější při opékání.
Pokud chceš dosáhnout křupavé kůžičky na kuřeti, maso před vložením na pánev osuší papírovou utěrkou. Vlhkost na povrchu brání vytvoření kůrky.
Do rajčatové omáčky můžeš přidat cukr, trochu octa nebo dokonce špetku jedlé sody, aby se snížila kyselost.
Jestli chceš získat maximálně výraznou vůni, přidej bobkový list, tymián nebo sladkou papriku – to jsou koření dobře známá i v české kuchyni. Pro hustší omáčku ji nech v posledních minutách vaření zredukovat bez pokličky. Pokud máš rád jemnější, sametovou texturu, můžeš na závěr do omáčky vmíchat čajovou lžičku másla. Omáčka tak získá krásný lesk a bude jemnější.
Na úplný závěr nezapomeň jídlo štědře posypat čerstvou petrželkou, aby se všechny vůně hezky propojily. A nezapomeň podávat kuřecí ostropel s vydatnou přílohou – bramborami, knedlíky nebo chlebem, jak je v syté středoevropské kuchyni zvykem.
Vepřový ostropel

Pokud máš raději vepřové, můžeš vyzkoušet recept na ostropel s tvým oblíbeným kusem vepřového masa. Ve střední Evropě, včetně Česka, je vepřové velmi oblíbené, a tato varianta určitě přijde vhod. Připravuje se stejně jednoduše a skvěle se hodí k bramborám nebo knedlíkům. Tady je, jak snadné to je.
Ingredience:
- 1 kg vepřové panenky nebo kýty
- 1 velká hlava bílého cibule
- 10 stroužků česneku
- 750 ml rajčatové šťávy
- 150 ml suchého červeného vína
- 150 ml vody
- sůl
- mletý černý pepř
- 3 polévkové lžíce oleje
- nasekaná petrželka
- 1 bobkový list
Způsob přípravy
Maso nakrájej na menší kousky, potom ho vlož do prostorné pánve s olejem a na mírném ohni opékej, dokud nezezlátne. Přidej cibuli, polovinu množství nasekaného česneku, špetku soli a nech zeleninu dusit, dokud nezměkne a nezprůsvitní.
Přilij červené víno, nech několik minut probublávat, aby se odpařil alkohol, promíchej a vše zalij rajčatovou šťávou a vodou.
Přidej bobkový list, sůl a mletý pepř, přiklop pokličkou a nech ostropel vařit asi 45 minut, občas promíchej.
Ke konci přidej zbytek česneku a znovu dochuť solí a pepřem. Vepřový ostropel podávej posypaný čerstvou petrželkou s vařenými bramborami, knedlíky nebo plátky čerstvého chleba.
Jako alternativu můžeš do vepřového ostoprelu přidat malé knedlíčky z vejce a mouky. Stačí smíchat vejce s trochou mouky, dokud nezískáš těsto o konzistenci podobné zakysané smetaně. Malé porce těsta pak vkládej lžičkou do vroucí omáčky a přiklop pokličkou.
Tím získáš jídlo, které můžeš jíst samo o sobě – bez nutnosti připravovat zvláštní přílohu – s přidanou texturou a bohatší chutí, plně v duchu syté české domácí kuchyně.
Potěší vás
Vepřové medailonky s hořčicí a bylinkami, lehké a chutné
11 prosince, 2025Pečená jehněčí kýta s česnekem a tymiánem, šťavnatý výsledek
11 prosince, 2025Požární hlásiče jsou nainstalovány špatně – expert svazu správců domů: „Řekli, že se jim nechce vrta...
11 prosince, 2025V Japonsku a Číně to nejí… „korejské jídlo“, po kterém šílí jen Korejci
11 prosince, 2025Proč je potřeba obalit cibuli v mouce před smažením: trik z dávno zapomenutých kuchařek, který se v ...
11 prosince, 2025Kypřít kůru z mandarinky se skořicí: k čemu to je a proč se doporučuje v každé české domácnosti
11 prosince, 2025