Pečená vepřová krkovice je pro mnoho lidí spojená hlavně s létem a grilováním. Já ji ale připravuji po celý rok a chuťově vůbec nezaostává za tou z roštu. Místo jednoho velkého kusu ji peču nakrájenou na plátky. Díky tomu není potřeba na oběd dlouho čekat.
Hledáte nápad na rychlý masový oběd? Není nutné smažit řízky. Můžete si připravit expresní jídlo z trouby. Stačí sáhnout po krkovici a správně ji připravit. U nás doma tohle jídlo miluje celá rodina a já s ním nemám skoro žádnou práci.
Jak připravit vepřovou krkovici na pečení?
Mnoho lidí peče krkovici vcelku. I já to tak někdy dělám, hlavně když ji chci podávat jako studené maso na míse. Když ale mám chuť na typické obědové jídlo z krkovice, většinou maso nakrájím na plátky. V takové podobě se rychleji marinuje i peče. Jak tedy krkovici na pečení připravit?
Po omytí a osušení je potřeba maso nakrájet na plátky o tloušťce zhruba 1 cm. Můžete je lehce naklepat, ale není to nutné. Potom se pustíme do marinády. Nabízím směs z hořčice, česneku, sójové omáčky, oleje a koření. K vepřové krkovici se výjimečně hodí sladká i pálivá mletá paprika, majoránka, a samozřejmě sůl a pepř. Po potření plátků marinádou je vkládám zhruba na 2 hodiny do lednice. Poté je potřeba krkovici vyndat, rozložit ji na plech a nechat při pokojové teplotě, aby se maso trochu ohřálo. Asi po 30 minutách se plech vkládá do trouby a maso se peče přibližně 25 minut.
Jak upéct krkovici na plátky?
Když mám krkovici naloženou a nakrájenou na plátky, zbývá už jen ji upéct. Obvykle ji peču na plechu vyloženém pečicím papírem. Díky tomu se maso k plechu nepřichytává a následné mytí je snazší. Plátky masa kladu v jedné vrstvě, aby se k nim teplo dostalo rovnoměrně. Díky tomu se pečou rychle. Většinou stačí asi 20–25 minut při 180 °C. Na závěr můžu teplotu v troubě zvýšit na 200 °C, aby se maso lehce opeklo dozlatova.
Ingredience
- 6 plátků vepřové krkovice
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce sójové omáčky
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička sladké papriky
- ½ lžičky pálivé papriky
- 1 lžička majoránky
- sůl, pepř
- 1 cibule
- rozmarýn
Způsob přípravy
Marinování masa
Plátky krkovice posypejte solí a pepřem. Potřete je marinádou připravenou z oleje, hořčice, sójové omáčky, dvou prolisovaných stroužků česneku, papriky a majoránky. Odložte na 2 hodiny na chladné místo.
Pečení
Po uplynutí této doby rozložte plátky masa na plech vyložený pečicím papírem. Posypejte je plátky česneku, proužky cibule a přidejte snítky rozmarýnu. Pečte asi 20–25 minut při 180 °C.
Jak podávat pečenou krkovici?
Pečená vepřová krkovice chutná nejlépe s pečenými bramborami nebo hranolky. Můžete ji ale podávat také s vařenými bramborami nebo s rýží. Skvělým doplněním takového oběda bude čerstvý salát, například z kysaného zelí.
Potěší vás
Vepřové kostky na paprice měkké rychlý trik
23 prosince, 2025Kuřecí frikasé — rychlá a jednoduchá večeře na jedné pánvi: po domácku chutné teplé jídlo
23 prosince, 2025Vepřová pečeně s česnekem křupavá na povrchu
22 prosince, 2025Pečená krkovice s cibulí měkká rodinná klasika
22 prosince, 2025Naklepu stehenní řízky, svážu je do síťky a vznikne kuřecí šunka jako z dobré lahůdky
22 prosince, 2025Masové kuličky v rajčatové omáčce bez drobení
22 prosince, 2025
