Přeskočit na obsah
K dobrému cheesecaku se hodí jen takový tvarohový sýr z kyblíku. Špatná volba a všechno je zkažené

K dobrému cheesecaku se hodí jen takový tvarohový sýr z kyblíku. Špatná volba a všechno je zkažené

Dobrý tvarohový sýr v kyblíku je základem perfektního cheesecaku. Ano, můžete několikrát umlít klasický čerstvý tvaroh, ale v předvánočním shonu má na to málokdo čas. Proto většina Čechů sahá po hotovém tvarohovém krému v kyblíku. A je to tak v pořádku – na českém trhu najdete opravdu hodně výrobků s jednoduchým a přirozeným složením.

Takový tvarohový sýr se zvlášť často kupuje před svátky. Hodí se jak na pečené cheesecake, tak na nepečené varianty, a dokonce i na slané jednohubky – například tortillové rolky s lososem. Je ale potřeba vybírat ho s rozmyslem: na pohled vypadají výrobky podobně, ale chutí, konzistencí i složením se mohou značně lišit. Než vyrazíte na sváteční nákupy, je dobré vědět, jak vybrat opravdu kvalitní produkt.

Složení českého tvarohového sýra v kyblíku

Teoreticky by měl být prostě z tvarohu, v praxi však čeští výrobci používají různé báze: namletý tvaroh, zakysané mléko nebo směs tvarohu a smetany. Zahušťovadla se objevují spíše výjimečně, někdy se ale ve složení může objevit regulátor kyselosti.

K přirozeným, zcela přijatelným složkám patří:

  • mléko
  • kultury mléčných bakterií
  • tvaroh
  • smetanový sýr
  • smetana
  • mascarpone

Právě tohle můžete od dobrého tvarohového krému očekávat.

Vždy čtěte složení a vyhýbejte se variantám, ve kterých najdete cukr, škrob, barviva nebo emulgátory. Malé množství cukru či škrobu není tragédie, protože je stejně přidáváte do náplně, ale ideálně je lepší mířit na co nejčistší produkt.

Jak vybrat tvarohový sýr na cheesecake v Česku

K dobrému cheesecaku se hodí jen takový tvarohový sýr z kyblíku. Špatná volba a všechno je zkažené

Důležité je sledovat nejen složení, ale také obsah tuku. Pod označením tvaroh na cheesecake se v Česku prodávají výrobky:

  • s obsahem tuku okolo 4 g na 100 g
  • a takové, které mají přes 20 g tuku na 100 g

Rozdíl je obrovský – mění se chuť, textura i to, jak se tvarohová hmota chová při pečení či tuhnutí.

Pokud připravujete cheesecake, kde přidáváte tuk zvlášť (například máslo nebo vaječné žloutky), můžete sáhnout po méně tučné variantě. Jestli ale děláte rychlý nepečený cheesecake bez dalšího tuku, vybírejte rozhodně tučnější výrobek – jinak bude dezert suchý.

Na nepečené cheesecaky se v Česku velmi dobře hodí například:

  • Lučina Smetanová
  • Tvaroh jemný v kyblíku od Madety
  • Tvaroh tučný od Olma / Olmíci

Pro varianty s vyšším obsahem bílkovin a nižší energetickou hodnotou Češi často volí:

  • Milko Tvaroh z Hlinska (Hlinsko)
  • Tvaroh od Kunín
  • Jihočeský tvaroh (Madeta)

Na pečené cheesecaky se obvykle používají tučnější tvarohy, přičemž se zároveň snižuje množství másla nebo smetany v receptu.

Pamatujte: příliš dietní tvarohový sýr může zkazit celý cheesecake. Pokud si nejste jistí, raději sáhněte po tučnější variantě.

České značky tvarohového sýra, na které se vyplatí zaměřit

Nízký obsah tuku (< 10 g / 100 g)

  • Milko (Hlinsko) – přibližně 100–110 kcal, 5–6 g tuku
  • Kunín Odtučněný tvaroh – přibližně 90 kcal, 4 g tuku
  • Madeta Jihočeský tvaroh polotučný – přibližně 110 kcal, 6 g tuku

Vysoký obsah tuku (> 10 g / 100 g)

  • Lučina Smetanová – zhruba 180–220 kcal, kolem 18 g tuku
  • Olma Tvaroh tučný – přibližně 200 kcal, 18 g tuku
  • Madeta Plnotučný tvaroh – přibližně 190–210 kcal, 18 g tuku

Babiččin způsob dokonalého tvarohu

K dobrému cheesecaku se hodí jen takový tvarohový sýr z kyblíku. Špatná volba a všechno je zkažené

Klasický český postup je několikrát umlít čerstvý tvaroh ve vaničce na masovém mlýnku. Takový tvaroh má skvělou strukturu a chuť, ale příprava zabere čas i energii. V prosincovém shonu je to náročné, a proto mnoho Čechů – stejně jako já – jednoduše sáhne po kvalitním tvarohovém sýru v kyblíku. A je to naprosto v pořádku.