Přeskočit na obsah
Jednoduchá varianta bez hnětení jak připravit bramborovou pizzu se sýrem a oblohou

Jednoduchá varianta bez hnětení jak připravit bramborovou pizzu se sýrem a oblohou

Bramborová pizza z bramborové kaše nahrazuje klasické těsto jemným a krémovým bramborovým základem, který se pokryje sýrem a oblíbenou oblohou. Takový způsob je dobře známý i v českých domácnostech, kde se zbytky bramborové kaše často využívají na rychlá a sytá jídla. Tato pizza se bere jako praktická bezlepková alternativa a skvěle se hodí na lehkou večeři nebo rychlou svačinu, stačí rozetřít vychlazenou kaši na plech, přidat oblohu a zapéct dozlatova.

Jak připravit bramborovou pizzu

Níže je jednoduchý postup, který se často objevuje v českých domácích tipech na rychlé vaření.

  1. Připravte základ. Vezměte přibližně 2 hrnky vychlazené bramborové kaše a přitlačením ji rozprostřete do tenké a rovnoměrné vrstvy na plech vyložený pečicím papírem. Vrstva by měla mít zhruba čtvrt palce, příliš silný základ nebude křupavý.
  2. Základ předsušte. Vložte plech do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 15 minut. Tento krok je velmi důležitý, pokud ho vynecháte, bramborový základ bude spíš měkký a lepivý než pevný a lehce opečený.
  3. Přidejte oblohu. Vytáhněte základ z trouby, lehce ho potřete olivovým olejem a rozložte oblohu. Nejčastěji se používá strouhaný sýr, hodí se čedar nebo mozzarella, a poté se přidá slanina a jarní cibulka. V české variantě se často doporučuje pizzu zbytečně nepřetěžovat, příliš mnoho oblohy může základ zbytečně zvlhčit.
  4. Dopečení. Vraťte pizzu do trouby ještě na 10 až 12 minut, dokud sýr nezačne bublat a okraje nezezlátnou.

Jednoduchá varianta bez hnětení jak připravit bramborovou pizzu se sýrem a oblohouTento postup umožňuje rychle připravit syté jídlo z jednoduchých surovin a dobře zapadá do praktického domácího vaření, které je pro českou kuchyni typické.