Ryba po řecku je jedním z nejznámějších pokrmů polské kuchyně. Objevuje se na stolech nejen během Štědrého dne, ale i v běžném každodenním jídelníčku. Spojení jemného rybího filé s aromatickou zeleninou zajišťuje tomuto jídlu neutuchající oblibu. Recept na rybu po řecku je jednoduchý a jeho příprava nezabere mnoho času.
Jaké filé zvolit na rybu po řecku? Tyto druhy jsou nejlepší
Na přípravu ryby po řecku se nejlépe hodí filé z tresky, tresky tmavé (pollaka), štikozubce nebo miruny. Lze použít jak čerstvé, tak mražené filé. V případě mražené ryby je nutné ji předem rozmrazit – ideálně ji nechat několik hodin v lednici nebo ji oplachovat pod studenou tekoucí vodou, dokud nezměkne a nebude pružná. Po rozmrazení je třeba rybu osušit papírovou utěrkou a nakrájet na menší kousky. Každý kousek se posype směsí soli, pepře a oregana a poté se odloží do mísy.
Dalším krokem je obalení kousků ryby v hladké pšeničné mouce a jejich smažení na rozpáleném oleji z obou stran po dobu několika minut, dokud lehce nezezlátnou. Hotové filé se vyjme na talíř. Je dobré pamatovat na to, že po každé dávce smažení je vhodné pánev očistit od zbytků mouky a přidat čerstvý olej, aby se zabránilo připálení.
Tajemství ryby po řecku spočívá v zelenině
Po osmažení ryby se připraví zelenina. Střední část pórku nebo cibule se najemno naseká a osmaží na oleji. Poté se přidá nahrubo nastrouhaná mrkev a kořen petržele. Do zeleniny se dále přidává nové koření, bobkové listy, sladká paprika a sůl. Vše se podlije vodou, přikryje pokličkou a dusí na mírném ohni přibližně 20 minut, dokud zelenina nezměkne.

Po této době se k zelenině přidá rajčatový protlak nebo rajčatové pyré a vše se ještě krátce podusí bez pokličky. Zelenina by měla být měkká a dobře propojená s kořením. Pokud dáváte přednost jemnější chuti, lze použít rajčatový protlak a pyré ve stejném poměru.
Jak rybu po řecku skladovat?
Do servírovací nádoby se nejprve nanese vrstva dušené zeleniny, na ni se rozloží osmažená ryba a vše se přikryje zbytkem zeleniny. Hotový pokrm lze ozdobit čerstvými bylinkami, například oreganem, petrželí, koprem nebo koriandrem. Ryba po řecku chutná výborně jak teplá, tak i studená. Před podáváním ji lze ohřát a při uchovávání v lednici zakrytou si zachová čerstvost až čtyři dny.
Je třeba zdůraznit, že ryba po řecku je ideálním pokrmem k přípravě dopředu. Druhý i třetí den po uvaření chutná stejně dobře, což z ní činí skvělou volbu na sváteční stůl i jako rychlý a zdravý oběd během pracovního týdne.
Potěší vás
Kupuji do pračky lihový ocet – a vyřešil mi všechny problémy. Teď tuto metodu používá každý
23 prosince, 2025Rezavé skvrny v koupelně: proč vznikají a jak se jich zbavit rychle a bez stop
23 prosince, 2025Zde se dozvíte, proč je výhodné topit kondenzačním plynovým kotlem a kolik to stojí v zimě
23 prosince, 2025Koupelna bez okna: účinné způsoby, jak se zbavit vlhkosti, odstranit zatuchlý zápach a jednou provžd...
23 prosince, 2025Jak odvzdušnit radiátory a proč je to důležité?
23 prosince, 2025Nevyhazujte zipové sáčky – používejte je takhle. Manžel vás pochválí za šetrnost
23 prosince, 2025