Přeskočit na obsah
Jaké filé zvolit na rybu po řecku? Nejlepší recept – jako od babičky

Jaké filé zvolit na rybu po řecku? Nejlepší recept – jako od babičky

Ryba po řecku je jedním z nejznámějších pokrmů polské kuchyně. Objevuje se na stolech nejen během Štědrého dne, ale i v běžném každodenním jídelníčku. Spojení jemného rybího filé s aromatickou zeleninou zajišťuje tomuto jídlu neutuchající oblibu. Recept na rybu po řecku je jednoduchý a jeho příprava nezabere mnoho času.

Jaké filé zvolit na rybu po řecku? Tyto druhy jsou nejlepší

Na přípravu ryby po řecku se nejlépe hodí filé z tresky, tresky tmavé (pollaka), štikozubce nebo miruny. Lze použít jak čerstvé, tak mražené filé. V případě mražené ryby je nutné ji předem rozmrazit – ideálně ji nechat několik hodin v lednici nebo ji oplachovat pod studenou tekoucí vodou, dokud nezměkne a nebude pružná. Po rozmrazení je třeba rybu osušit papírovou utěrkou a nakrájet na menší kousky. Každý kousek se posype směsí soli, pepře a oregana a poté se odloží do mísy.

Dalším krokem je obalení kousků ryby v hladké pšeničné mouce a jejich smažení na rozpáleném oleji z obou stran po dobu několika minut, dokud lehce nezezlátnou. Hotové filé se vyjme na talíř. Je dobré pamatovat na to, že po každé dávce smažení je vhodné pánev očistit od zbytků mouky a přidat čerstvý olej, aby se zabránilo připálení.

Tajemství ryby po řecku spočívá v zelenině

Po osmažení ryby se připraví zelenina. Střední část pórku nebo cibule se najemno naseká a osmaží na oleji. Poté se přidá nahrubo nastrouhaná mrkev a kořen petržele. Do zeleniny se dále přidává nové koření, bobkové listy, sladká paprika a sůl. Vše se podlije vodou, přikryje pokličkou a dusí na mírném ohni přibližně 20 minut, dokud zelenina nezměkne.

Jaké filé zvolit na rybu po řecku? Nejlepší recept – jako od babičky

Po této době se k zelenině přidá rajčatový protlak nebo rajčatové pyré a vše se ještě krátce podusí bez pokličky. Zelenina by měla být měkká a dobře propojená s kořením. Pokud dáváte přednost jemnější chuti, lze použít rajčatový protlak a pyré ve stejném poměru.

Jak rybu po řecku skladovat?

Do servírovací nádoby se nejprve nanese vrstva dušené zeleniny, na ni se rozloží osmažená ryba a vše se přikryje zbytkem zeleniny. Hotový pokrm lze ozdobit čerstvými bylinkami, například oreganem, petrželí, koprem nebo koriandrem. Ryba po řecku chutná výborně jak teplá, tak i studená. Před podáváním ji lze ohřát a při uchovávání v lednici zakrytou si zachová čerstvost až čtyři dny.

Je třeba zdůraznit, že ryba po řecku je ideálním pokrmem k přípravě dopředu. Druhý i třetí den po uvaření chutná stejně dobře, což z ní činí skvělou volbu na sváteční stůl i jako rychlý a zdravý oběd během pracovního týdne.