Přeskočit na obsah
Houbový štrúdl s taveným sýrem a mozzarellou – ideální k přípravě předem a s sebou

Houbový štrúdl s taveným sýrem a mozzarellou – ideální k přípravě předem a s sebou

Pokud hledáte recept, který ohromí vaše hosty a zároveň je jednoduchý, je tento houbový štrúdl tou správnou volbou. Kombinace pikantních žampionů, jemného špenátu a rozteklé mozzarelly v zlatohnědém listovém těle z něj dělá sváteční středobod. Ať už na Vánoce, Silvestra nebo nedělní brunch – toto jídlo se vždy hodí a skvěle se připravuje předem.

Nádivka dělá rozdíl: Takto recept uspěje Houby se smaží tak dlouho, dokud se zcela neodpaří jejich tekutina. To zabrání rozmáčení těsta a zajistí pěknou kompaktní náplň. Smetanový sýr krémově spojí všechny ingredience, zatímco strouhanka dodá další stabilitu. Tři celé žampiony uprostřed vytvoří při krájení pěkný efekt překvapení. Díky tvarování v chlebové formě a době chlazení bude hmota dostatečně pevná, aby se dala čistě zarolovat do listového těsta.

Ingredience

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 80 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g žampionů
  • 100 g špenátu
  • 1 lžička soli
  • Špetka pepře
  • 1 lžička tymiánu
  • 100 g smetanového sýra
  • 1 lžíce hořčice
  • 80 g strouhanky
  • 80 g mozzarelly
  • 3 velké žampiony
  • 2 balení listového těsta
  • 1 žloutek

Postup

  1. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Baby špenát omyjte a nakrájejte. Houby očistěte, vše kromě 3 hub rozčtvrťte.
  2. V pánvi rozehřejte olej a cibuli na něm zpěňte do sklovata. Přidejte česnek a opékejte, dokud nezezlátne.
  3. Přidejte žampiony a smažte, dokud se z nich nevypaří voda. Přidejte baby špenát a znovu opečte.
  4. Směs žampionů a špenátu přemístěte z pánve do hluboké mísy a okořeťte solí, pepřem a tymiánem.
  5. Přidejte smetanový sýr, hořčici, strouhanku a mozzarellu a vše dobře promíchejte.
  6. Chlebovou formu vyložte velkým obdélníkem potravinové fólie a na dno rozložte houbovou směs. Tři zbývající houby položte vedle sebe a přikryjte zbývající houbovou směsí.
  7. Vytvarujte z toho bochníkovitý tvar, zabalte do potravinové fólie a dejte na asi 20 minut do lednice.
  8. Listové těsto rozválejte na plechu, položte na něj houbovou směs a zarolujte. Přeložte přes něj další list listového těsta a připevněte dva proužky po stranách.
  9. Nožem na něj udělejte křížový vzor a potřete rozšlehaným žloutkem.
  10. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C horkovzduchem asi 30 minut.

Tip: Štrúdl můžete zcela připravit předem a upéct až krátce před podáváním. Fantasticky chutná i ohřátý – stačí dát na 15 minut do trouby vyhřáté na 150 °C. Pro rodinné oslavy ideální: v izolovaném přepravním boxu zůstane teplý a snadno se přenáší. Místo žampionů fungují také hřiby nebo hlívovník ústřičný. Kdo má rád výraznější chuť, může místo mozzarelly použít uzený sýr.

Tento houbový štrúdl spojuje vše, co dělá dobrý sváteční recept: působivě vypadá, chutná aromaticky a lze ho uvolněně připravit předem. Křupavý obal obklopuje pikantní, krémovou nádivku, která přesvědčí teplou i studenou. Perfektní pro všechny, kteří chtějí užívat bez stresu.