Čokoládový perník s mascarpone a višňovými povidly je jeden z nejchutnějších vánočních perníků, který se často peče i v Česku. Je to nádherně vláčný perník s čokoládou.
Hned po upečení je perník měkký, s výraznou vůní skořice, koření a čokolády. Skvěle se hodí k promazání krémem, marcipánem nebo k podávání bez jakýchkoli doplňků. Krém z mascarpone je lehký, jemný a velmi jednoduchý na přípravu. Ve spojení s višňovými povidly a čokoládovou polevou vzniká neuvěřitelně chutná dvojice.
Během pečení se dlouho drží vůně skořice a koření a vytváří pravou vánoční atmosféru. Perník chutná skvěle i po několika dnech v lednici.
Čokoládový perník s mascarpone

Ingredience
Perník:
- 70 g hořké nebo dezertní čokolády.
- 300 g hladké mouky (na pečení).
- 1 lžička jedlé sody.
- 1/2 lžičky prášku do pečiva.
- 25 g perníkového koření (v Česku se běžně používá směs „perníkové koření“).
- 1 lžička skořice.
- 1/4 lžičky mletého zázvoru.
- 2 a 1/2 lžíce kakaa.
- 180 g másla pokojové teploty.
- 180 g cukru.
- 3 vejce (velikost L) pokojové teploty.
- 150 g tekutého medu.
- 200 ml kefíru nebo podmáslí pokojové teploty.
- 1/4 lžičky soli.
Krém mascarpone:
- 500 ml smetany ke šlehání 30 %.
- 250 g mascarpone.
- 4–5 lžic moučkového cukru.
- 1 lžička želatiny nebo ztužovač šlehačky.
Vrstva s povidly:
- asi 280 g višňových povidel (v Česku se často říká „višňová marmeláda“ nebo „višňová zavařenina“).
- 50 g hořké nebo dezertní čokolády.
Čokoládová poleva:
- 80 g hořké nebo dezertní čokolády.
- 100 ml smetany ke šlehání 30 %.
Příprava

- Formu o velikosti přibližně 24 × 24 cm nebo podobnou vyložte pečicím papírem.
- Čokoládu nastrouhejte na hrubém struhadle, dejte do misky a odložte stranou.
- Mouku prosejte do mísy spolu se sodou, práškem do pečiva, perníkovým kořením, skořicí a kakaem.
- Měkké máslo krátce vyšlehejte, poté přisypte cukr a šlehejte do světlé pěny. Přidávejte po jednom vejci a šlehejte do spojení. Přilijte med a znovu promíchejte. Přisypte suché ingredience, nastrouhanou čokoládu, sůl a krátce promíchejte. Nakonec přilijte kefír a míchejte už jen do spojení (ne déle).
- Těsto dejte do formy, zarovnejte a pečte při 175 °C asi 50–55 minut, nebo dokud špejle nevyjde suchá. Upečený perník vyjměte a nechte vychladnout. Poté ho rozkrojte na tři části (pokud vršek příliš vyběhl, můžete ho lehce seříznout). Jeden plát položte na dno formy.
- Višňová povidla zahřejte v rendlíku spolu s čokoládou, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte lehce zchladnout, potřete perník a přiklopte druhým plátem.
- Pokud používáte želatinu, rozpusťte ji ve 3–4 lžících vody a nechte asi 1–2 minuty nabobtnat. Na pár vteřin zahřejte, promíchejte a nechte lehce vychladnout.
- Smetanu vyšlehejte spolu s mascarpone do hustého krému. Přidejte prosátý moučkový cukr a ztužovač šlehačky nebo tekutou želatinu a ještě krátce prošlehejte. Natřete krém na perník a přiklopte poslední částí. Dezert zakryjte a dejte do lednice přes noc.
- Smetanu výrazně zahřejte, přidejte kousky čokolády a míchejte do rozpuštění. Nalijte na vršek a nechte ztuhnout asi 30 minut. Ozdobte například višněmi (můžete použít višně z kompotu), osušenými a případně lehce obalenými v cukru.
Potěší vás
Pečená červená jablka na Štědrý večer
22 prosince, 2025Pečená červená jablka na Štědrý večer
22 prosince, 2025Čokoládový mousse ze smetany vzdušný snadný postup
22 prosince, 2025Rodina vyměnila tvarohové lívanečky za tvarohové kobližky: nafouknou se jako kuličky a mají křupavou...
22 prosince, 2025Domácí karamel z cukru a smetany bez chyb
22 prosince, 2025Kolik mouky dát do babky, aby byla nadýchaná. Správné poměry a chyby, kterým je dobré se vyhnout
21 prosince, 2025