Přeskočit na obsah
Čokoládový perník se zázvorem a mascarpone

Čokoládový perník se zázvorem a mascarpone

Čokoládový perník s mascarpone a višňovými povidly je jeden z nejchutnějších vánočních perníků, který se často peče i v Česku. Je to nádherně vláčný perník s čokoládou.

Hned po upečení je perník měkký, s výraznou vůní skořice, koření a čokolády. Skvěle se hodí k promazání krémem, marcipánem nebo k podávání bez jakýchkoli doplňků. Krém z mascarpone je lehký, jemný a velmi jednoduchý na přípravu. Ve spojení s višňovými povidly a čokoládovou polevou vzniká neuvěřitelně chutná dvojice.

Během pečení se dlouho drží vůně skořice a koření a vytváří pravou vánoční atmosféru. Perník chutná skvěle i po několika dnech v lednici.

Čokoládový perník s mascarpone

Čokoládový perník se zázvorem a mascarpone

Ingredience

Perník:

  • 70 g hořké nebo dezertní čokolády.
  • 300 g hladké mouky (na pečení).
  • 1 lžička jedlé sody.
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva.
  • 25 g perníkového koření (v Česku se běžně používá směs „perníkové koření“).
  • 1 lžička skořice.
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru.
  • 2 a 1/2 lžíce kakaa.
  • 180 g másla pokojové teploty.
  • 180 g cukru.
  • 3 vejce (velikost L) pokojové teploty.
  • 150 g tekutého medu.
  • 200 ml kefíru nebo podmáslí pokojové teploty.
  • 1/4 lžičky soli.

Krém mascarpone:

  • 500 ml smetany ke šlehání 30 %.
  • 250 g mascarpone.
  • 4–5 lžic moučkového cukru.
  • 1 lžička želatiny nebo ztužovač šlehačky.

Vrstva s povidly:

  • asi 280 g višňových povidel (v Česku se často říká „višňová marmeláda“ nebo „višňová zavařenina“).
  • 50 g hořké nebo dezertní čokolády.

Čokoládová poleva:

  • 80 g hořké nebo dezertní čokolády.
  • 100 ml smetany ke šlehání 30 %.

Příprava

Čokoládový perník se zázvorem a mascarpone

  1. Formu o velikosti přibližně 24 × 24 cm nebo podobnou vyložte pečicím papírem.
  2. Čokoládu nastrouhejte na hrubém struhadle, dejte do misky a odložte stranou.
  3. Mouku prosejte do mísy spolu se sodou, práškem do pečiva, perníkovým kořením, skořicí a kakaem.
  4. Měkké máslo krátce vyšlehejte, poté přisypte cukr a šlehejte do světlé pěny. Přidávejte po jednom vejci a šlehejte do spojení. Přilijte med a znovu promíchejte. Přisypte suché ingredience, nastrouhanou čokoládu, sůl a krátce promíchejte. Nakonec přilijte kefír a míchejte už jen do spojení (ne déle).
  5. Těsto dejte do formy, zarovnejte a pečte při 175 °C asi 50–55 minut, nebo dokud špejle nevyjde suchá. Upečený perník vyjměte a nechte vychladnout. Poté ho rozkrojte na tři části (pokud vršek příliš vyběhl, můžete ho lehce seříznout). Jeden plát položte na dno formy.
  6. Višňová povidla zahřejte v rendlíku spolu s čokoládou, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte lehce zchladnout, potřete perník a přiklopte druhým plátem.
  7. Pokud používáte želatinu, rozpusťte ji ve 3–4 lžících vody a nechte asi 1–2 minuty nabobtnat. Na pár vteřin zahřejte, promíchejte a nechte lehce vychladnout.
  8. Smetanu vyšlehejte spolu s mascarpone do hustého krému. Přidejte prosátý moučkový cukr a ztužovač šlehačky nebo tekutou želatinu a ještě krátce prošlehejte. Natřete krém na perník a přiklopte poslední částí. Dezert zakryjte a dejte do lednice přes noc.
  9. Smetanu výrazně zahřejte, přidejte kousky čokolády a míchejte do rozpuštění. Nalijte na vršek a nechte ztuhnout asi 30 minut. Ozdobte například višněmi (můžete použít višně z kompotu), osušenými a případně lehce obalenými v cukru.