Přeskočit na obsah
Čokoládový banánový chlebíček z mixéru měkký nadýchaný a vždy povedený

Čokoládový banánový chlebíček z mixéru měkký nadýchaný a vždy povedený

V českých domácnostech patří banánová bábovka nebo chlebíček k nejoblíbenějším způsobům, jak zužitkovat zralé banány, které už leží v kuchyni. Právě proto se čokoládový banánový chlebíček stal oblíbenou volbou ke kávě i čaji. Je měkký, nadýchaný a chuťově výrazný s příjemnou čokoládovou notou.

Na tomto receptu se nejvíc oceňuje jednoduchost. Nejsou potřeba žádné složité postupy ani speciální vybavení, stačí běžný mixér nebo blender. Když chcete, můžete těsto promíchat i ručně a výsledek bude stejně spolehlivý. Přesně takový styl dobře zapadá do tradice domácího pečení, kde se cení rychlé a srozumitelné recepty.

Oproti klasickému banánovému chlebíčku je čokoládová verze výraznější díky kakau. Spojení zralých banánů a čokolády dává chuti větší hloubku a těstu dodá zvlášť jemnou strukturu.

Recept na čokoládový banánový chlebíček s čokoládovými pecičkami

Mokré suroviny

  • 2 vejce podle toho co máte doma
  • 3/4 hrnku třtinového cukru nebo jemného bílého cukru
  • 3/4 hrnku kukuřičného oleje nebo běžného rostlinného oleje
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 1/2 lžičky soli
  • 6 menších zralých banánů nebo 1 hrnek rozmačkaných banánů

Suché suroviny

  • 1 hrnek pšeničné mouky
  • 1/2 hrnku kakaového prášku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody

Postup přípravy

Čokoládový banánový chlebíček z mixéru měkký nadýchaný a vždy povedený

  1. V mixéru spojte všechny mokré suroviny kromě banánů a mixujte asi jednu minutu do hladka.
  2. Přidejte rozmačkané banány a mixujte ještě přibližně 30 sekund, potom směs odložte stranou.
  3. Všechny suché suroviny prosejte a promíchejte v samostatné míse.
  4. Mokrou směs vlijte k suchým surovinám a jemně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
  5. Přidejte 2 polévkové lžíce čokoládových peciček a krátce je do těsta zapracujte.
  6. Těsto nalijte do formy o průměru přibližně 18 cm, výška těsta bude ideální.
  7. Podle chuti můžete povrch ozdobit mandlemi nebo dalšími čokoládovými pecičkami.
  8. Pečte při 160 °C asi 60 až 70 minut a dobu přizpůsobte své troubě.

Tento čokoládový banánový chlebíček se skvěle hodí na běžné domácí pečení, rodinná setkání i pohodový víkendový den. Je to jednoduché, rychlé a vždycky chutné.