V českých domácnostech patří banánová bábovka nebo chlebíček k nejoblíbenějším způsobům, jak zužitkovat zralé banány, které už leží v kuchyni. Právě proto se čokoládový banánový chlebíček stal oblíbenou volbou ke kávě i čaji. Je měkký, nadýchaný a chuťově výrazný s příjemnou čokoládovou notou.
Na tomto receptu se nejvíc oceňuje jednoduchost. Nejsou potřeba žádné složité postupy ani speciální vybavení, stačí běžný mixér nebo blender. Když chcete, můžete těsto promíchat i ručně a výsledek bude stejně spolehlivý. Přesně takový styl dobře zapadá do tradice domácího pečení, kde se cení rychlé a srozumitelné recepty.
Oproti klasickému banánovému chlebíčku je čokoládová verze výraznější díky kakau. Spojení zralých banánů a čokolády dává chuti větší hloubku a těstu dodá zvlášť jemnou strukturu.
Recept na čokoládový banánový chlebíček s čokoládovými pecičkami
Mokré suroviny
- 2 vejce podle toho co máte doma
- 3/4 hrnku třtinového cukru nebo jemného bílého cukru
- 3/4 hrnku kukuřičného oleje nebo běžného rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkové esence
- 1/2 lžičky soli
- 6 menších zralých banánů nebo 1 hrnek rozmačkaných banánů
Suché suroviny
- 1 hrnek pšeničné mouky
- 1/2 hrnku kakaového prášku
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
Postup přípravy

- V mixéru spojte všechny mokré suroviny kromě banánů a mixujte asi jednu minutu do hladka.
- Přidejte rozmačkané banány a mixujte ještě přibližně 30 sekund, potom směs odložte stranou.
- Všechny suché suroviny prosejte a promíchejte v samostatné míse.
- Mokrou směs vlijte k suchým surovinám a jemně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
- Přidejte 2 polévkové lžíce čokoládových peciček a krátce je do těsta zapracujte.
- Těsto nalijte do formy o průměru přibližně 18 cm, výška těsta bude ideální.
- Podle chuti můžete povrch ozdobit mandlemi nebo dalšími čokoládovými pecičkami.
- Pečte při 160 °C asi 60 až 70 minut a dobu přizpůsobte své troubě.
Tento čokoládový banánový chlebíček se skvěle hodí na běžné domácí pečení, rodinná setkání i pohodový víkendový den. Je to jednoduché, rychlé a vždycky chutné.
Potěší vás
Pečená červená jablka na Štědrý večer
22 prosince, 2025Pečená červená jablka na Štědrý večer
22 prosince, 2025Čokoládový mousse ze smetany vzdušný snadný postup
22 prosince, 2025Rodina vyměnila tvarohové lívanečky za tvarohové kobližky: nafouknou se jako kuličky a mají křupavou...
22 prosince, 2025Domácí karamel z cukru a smetany bez chyb
22 prosince, 2025Kolik mouky dát do babky, aby byla nadýchaná. Správné poměry a chyby, kterým je dobré se vyhnout
21 prosince, 2025