Přeskočit na obsah
Čím nahradit prášek do pečiva při pečení Nápady a alternativy které vás zachrání ve správnou chvíli

Čím nahradit prášek do pečiva při pečení Nápady a alternativy které vás zachrání ve správnou chvíli

Prášek do pečiva je směs chemických látek, která pomáhá těstu kynout během pečení. Díky němu jsou dezerty nadýchané a vzdušné. Obvykle obsahuje jedlou sodu, která reaguje s kyselinou, a také škrob, který brání předčasné reakci. Tyto směsi se běžně používají i v českém domácím pečení, zejména při přípravě bábovek a piškotů.

Čím lze prášek do pečiva nahradit

Prášek do pečiva dělá pečivo nadýchanější a lehčí, a právě proto je ceněný i v každodenní kuchyni českých domácností.

Když se prášek do pečiva přidá do těsta a vystaví se teplu nebo vlhkosti, vzniká oxid uhličitý. Vytvořené plynové bublinky pomáhají těstu růst. Prášek do pečiva je důležitý v receptech na dorty, bábovky, sušenky a další cukrářské výrobky, které se často pečou i v Česku. Jeho úkolem je zajistit lehkou a jemnou strukturu.

Prášek do pečiva je potřeba skladovat v uzavřené nádobě, na suchém, chladném a tmavém místě, dál od vlhkosti a tepla, aby si udržel svou účinnost. Vlhkost může způsobit předčasnou aktivaci chemických látek a teplo může vést ke ztrátě kypřicí síly. Proto se v českých kuchyních obvykle nenechává poblíž sporáku nebo trouby.

Chcete-li ověřit, zda je prášek do pečiva stále použitelný, můžete udělat jednoduchý test. Přidejte jednu čajovou lžičku prášku do pečiva do sklenice s horkou vodou. Pokud směs okamžitě začne bublat a šumět, je stále aktivní a můžete ho použít.

Pokud se nic nestane nebo je reakce velmi slabá, prášek do pečiva ztratil účinnost a je potřeba ho nahradit. Obecně má prášek do pečiva trvanlivost přibližně 6 až 12 měsíců. Přesto je důležité ho průběžně kontrolovat, abyste měli jistotu, že je stále v dobrém stavu, což platí i pro české podmínky skladování.

Čím nahradit prášek do pečiva v bábovce a dalších dezertech

Čím nahradit prášek do pečiva při pečení Nápady a alternativy které vás zachrání ve správnou chvíli

Chcete-li nahradit prášek do pečiva v receptu na bábovku nebo jiný dezert, můžete použít jedlou sodu, ale je nutné přidat i kyselou složku, aby se aktivovala. Například na každou čajovou lžičku prášku do pečiva můžete použít 1/4 čajové lžičky jedlé sody a 1/2 čajové lžičky citronové šťávy nebo jablečného octa, tedy suroviny, které se dají snadno sehnat i v českých obchodech.

Další možností je kombinace jedlé sody s vinným kamenem (cream of tartar). V takovém případě na každou čajovou lžičku prášku do pečiva použijte 1/2 čajové lžičky jedlé sody a 1 čajovou lžičku vinného kamene.

Pokud chcete přirozenější alternativu, lze použít hydrogenuhličitan draselný ve stejných poměrech jako jedlou sodu. V některých receptech můžete prášek do pečiva nahradit vyšlehanými bílky, což je postup známý i z tradiční evropské, včetně české, cukrařiny. V takovém případě na každou čajovou lžičku prášku do pečiva přidejte přibližně dva dobře ušlehané bílky, které pomohou dezertu vyrůst.

  • Jedlá soda + citronová šťáva nebo jablečný ocet
  • Jedlá soda + vinný kámen
  • Hydrogenuhličitan draselný ve stejných poměrech
  • Dobře ušlehané bílky jako alternativa v některých receptech

Proč je prášek do pečiva v pečení důležitý

Prášek do pečiva hraje v pečení klíčovou roli, protože pomáhá těstu růst a provzdušňuje ho, čímž mu dává lehkou a nadýchanou strukturu. Obsahuje chemické látky, které při aktivaci teplem nebo kyselinou, například citronovou šťávou nebo jogurtem často používaným i v českých receptech, uvolňují oxid uhličitý. Vznikají tak vzduchové bublinky, díky nimž těsto roste.

Bez prášku do pečiva by bylo pečivo hutné, těžké a hůře stravitelné, s kompaktní strukturou. Kromě toho prášek do pečiva přispívá k rovnoměrnému roztažení a nárůstu těsta během pečení, takže vznikne dobře propečený dezert, který se snadno krájí a podává, přesně takový výsledek, jaký se očekává i v české domácí kuchyni.