Tento salát se dávno zabydlel nejen na Balkáně, ale i na českých domácích stolech. Je jednoduchý, srozumitelný a přitom chuťově výrazný – právě taková jídla se v Česku často připravují na rodinné obědy i setkání s přáteli.
Je to chutný a opravdu povedený salát, který ze stolu zmizí mezi prvními.
Ingredience
- 5–6 brambor
- červená cibule
- přibližně polovina svazku petrželky
- půl šálku nebo více oliv Kalamata
- sůl
- černý pepř
Na zálivku smíchejte
- přibližně 1/4 šálku rostlinného oleje
- 1 lžičku hořčice
- 1/4 šálku citronové šťávy nebo octa
- špetku cukru
Postup
- Uvařte brambory ve slupce doměkka.
- Nechte je dobře vychladnout.
- Oloupejte je a nakrájejte na kostičky.
- Červenou cibuli nakrájejte najemno a pokapejte citronovou šťávou.
- Petrželku nasekejte nadrobno.
- Smíchejte brambory, cibuli, petrželku a olivy, přidejte zálivku a jemně promíchejte.
Tento salát se skvěle hodí jak k masu, opečeným klobáskám nebo rybě, tak i jako samostatné jídlo – formát, který je v české domácí kuchyni dobře známý a oblíbený.
Potěší vás
Tiramisu už není potřeba: jednoduchý dezert, do kterého se zamilujete už po první lžičce.
24 prosince, 2025Zapečené brambory jsou křupavé a ne měkké jednoduchý trik od kuchaře
24 prosince, 2025Vrchol sezóny pomerančů: 2 recepty – kuře a marmeláda – pro zaryté milovníky citrusů
24 prosince, 2025Vždycky dám lžičku do bubnu pračky praní je pak snazší a ručníky jsou jako nové
24 prosince, 2025Připečeniny mizí před očima nečekaný způsob, jak vyčistit pánve pomocí coly
24 prosince, 2025Proč jejich bejgli nikdy nepraská: profesionální triky prověřené praxí
24 prosince, 2025