Přeskočit na obsah
Bulharský bramborový salát, který mizí jako první jednoduchý recept s výraznou chutí

Bulharský bramborový salát, který mizí jako první jednoduchý recept s výraznou chutí

Tento salát se dávno zabydlel nejen na Balkáně, ale i na českých domácích stolech. Je jednoduchý, srozumitelný a přitom chuťově výrazný – právě taková jídla se v Česku často připravují na rodinné obědy i setkání s přáteli.

Je to chutný a opravdu povedený salát, který ze stolu zmizí mezi prvními.

Ingredience

  • 5–6 brambor
  • červená cibule
  • přibližně polovina svazku petrželky
  • půl šálku nebo více oliv Kalamata
  • sůl
  • černý pepř

Na zálivku smíchejte

  • přibližně 1/4 šálku rostlinného oleje
  • 1 lžičku hořčice
  • 1/4 šálku citronové šťávy nebo octa
  • špetku cukru

Postup

Bulharský bramborový salát, který mizí jako první jednoduchý recept s výraznou chutí

  1. Uvařte brambory ve slupce doměkka.
  2. Nechte je dobře vychladnout.
  3. Oloupejte je a nakrájejte na kostičky.
  4. Červenou cibuli nakrájejte najemno a pokapejte citronovou šťávou.
  5. Petrželku nasekejte nadrobno.
  6. Smíchejte brambory, cibuli, petrželku a olivy, přidejte zálivku a jemně promíchejte.

Tento salát se skvěle hodí jak k masu, opečeným klobáskám nebo rybě, tak i jako samostatné jídlo – formát, který je v české domácí kuchyni dobře známý a oblíbený.