Přeskočit na obsah
Bramborový guláš se špenátem a snadným trikem navíc

Bramborový guláš se špenátem a snadným trikem navíc

Tahle varianta klasického guláše kombinuje sytost brambor s čerstvostí listového špenátu a malou fíglem, který celý pokrm pozvedne. Je ideální večer, kdy chcete rychle nasytit rodinu bez hodiny u plotny, ale s pocitem domácího jídla. Po několika vyzkoušených úpravách vznikl recept, který překvapí chutí i jednoduchostí.

Proč to funguje

Bramborový guláš se špenátem a snadným trikem navíc. Proč to funguje

Spojení brambor a zeleniny dává guláši hutnost bez nutnosti velkého množství masa nebo mouky. Brambory nejen plní, ale při částečném rozmačkání také přirozeně zahustí omáčku, takže zůstane jemná a krémová. Špenát doplní barvu a vitamíny, a když ho přidáte na poslední chvíli, zachová svěžest a vůni.

Pro domácí kuchyni je to vítězná kombinace: levné suroviny, rychlá příprava a variabilita. Několik drobných triků navíc uloží čas i peníze, aniž byste obětovali chuť. Kdo má rád pikantní, může přidat více mleté papriky nebo kapku pálivé omáčky.

Ingredience

Surovina Množství
Brambory 800 g
Cibule 1 velká
Česnek 2 stroužky
Rajčatový protlak 2 lžíce
Špenát (čerstvý nebo mražený) 200–300 g
Mletá paprika 1–2 lžičky
Voda nebo vývar 750 ml

Tabulka dává základ, zbytek přizpůsobíte chuti. Mražený špenát je skvělý na úsporu času a peněz, čerstvý zase na chuť a texturu. Pokud chcete více krémovou konzistenci, stačí část brambor rozmačkat přímo v hrnci.

Postup a jednoduchý trik

Bramborový guláš se špenátem a snadným trikem navíc. Postup a jednoduchý trik

Na oleji osmahněte cibuli dozlatova, přidejte česnek a mletou papriku, krátce orestujte pro uvolnění vůně. Přidejte nakrájené brambory, rajčatový protlak a zalijte vodou nebo vývarem tak, aby byly brambory zakryté. Vařte do měkka, občas promíchejte.

Snadný trik navíc: Přibližně třetinu brambor před dovařením vyjměte a rozmačkejte nebo rozmixujte a vraťte zpět do hrnce. Tím získáte přirozené zahuštění bez mouky a omáčka bude sametová. Nakonec vmíchejte špenát a krátce povařte jen pár minut, aby zůstal svěží; na závěr pár kapek citronu zvýrazní chuť.

Tipy pro servírování a úsporu

Guláš podávejte s čerstvým chlebem, kyselými okurkami nebo posypaný nasekanou cibulkou. Pokud chcete ušetřit čas další den, připravte větší množství a ohřívejte — chuť se často zlepší. Mražení také funguje dobře, jen špenát přidejte až po rozmražení a krátkém ohřátí.

Malé úpravy dokážou hodně: použijte vývar z kostí pro výraznější chuť, nebo naopak vodu a extra koření, pokud chcete levnější verzi. Tenhle recept je o praktičnosti i radosti z jídla — rychlý, vydatný a s tím jedním triky, které ho promění na rodinný hit.