Přeskočit na obsah
Bramborové placky s tvarohem a bylinkami, domácí chuť

Bramborové placky s tvarohem a bylinkami, domácí chuť

Voňavé, křupavé a přitom hebké uvnitř — takové jsou placky, které připomínají domov. Tenhle recept kombinuje jednoduchost bramborového těsta s vláčností tvarohu a čerstvostí bylinek. Není potřeba nic exotického, stačí pár základních surovin a pár chytrých postupů, které z obyčejného jídla udělají rodinný hit.

Co mít po ruce

Největší výhodou je, že většinu surovin už pravděpodobně máte v lednici. Brambory, tvaroh, vejce a hrst bylinek stačí. Přidáním jedné dvě drobností získá těsto lepší strukturu a chuť.

Surovina Množství (4 porce)
Brambory 700 g
Tvaroh (měkký) 200 g
Vejce 1–2 ks
Mouka 2–3 lžíce
Čerstvé bylinky (pažitka, petržel) 2 lžíce nasekané
Sůl, pepř podle chuti

Jak na přípravu

Bramborové placky s tvarohem a bylinkami, domácí chuť. Jak na přípravu

Brambory uvařte ve slupce do měkka nebo použijte zbylé brambory z předchozího dne. Po scezení je ještě horké prolisujte nebo nastrouhejte, aby těsto nebylo hrudkovité. Přidejte tvaroh, vejce a postupně mouku; těsto má být vláčné, ne tuhé.

Před smažením nechte směs 10–15 minut odpočinout. To je malý trik, který pomůže mouce nabobtnat a placky drží lépe tvar. Na pánvi rozehřejte dostatečné množství tuku, střídejte střední a vyšší teplotu pro dokonalou kůrčičku.

Tajemství chuti a úspory

Skrytý tip mistrů kuchyně: do těsta nastrouhejte jednu malou syrovou cibuli a opravdu ji dobře vymačkejte, tím získáte šťavnatost bez mokra. Pokud chcete ušetřit čas i peníze, použijte zbylé brambory nebo přidejte půlku dávky tvarohu, abyste prodloužili suroviny.

Bylinky volte podle sezóny, směs pažitky a kopru dodá svěžest, petržel přinese hloubku. Hotové placky servírujte teplé s jogurtem, zakysanou smetanou nebo jednoduchým zeleninovým salátem.

Praktické tipy pro domácí kuchyni

Bramborové placky s tvarohem a bylinkami, domácí chuť. Praktické tipy pro domácí kuchyni

Placky můžete připravit dopředu a zamrazit mezi pečicími papíry. Po rozmrazení stačí krátce dosmažit na pánvi a budou jako čerstvé. Pokud děláte větší množství, pečte je na plechu v troubě při 200 °C, ušetříte čas a energii.

Vyzkoušejte různé kombinace bylinek a koření; malá změna dokáže vykouzlit úplně jiný dojem. A hlavně: dejte pozor na teplotu pánve, to rozhoduje o výsledné křupavosti.

Ta jednoduchá směs brambor, tvarohu a čerstvých bylinek poslouží jako pohodlné, chutné a úsporné jídlo pro všední i sváteční dny. Naložte pánev a nechte vůni zaplavit kuchyni — ten pocit domácí pohody se neztratí.