Přeskočit na obsah
Ani kmín ani pálivé koření: jedna lžička udělá z čočkové polévky neuvěřitelnou pochoutku

Ani kmín ani pálivé koření: jedna lžička udělá z čočkové polévky neuvěřitelnou pochoutku

Zima v Česku je vždycky cítit obzvlášť intenzivně: šedivý déšť, studený vítr, krátký den. Právě v takových dnech je největší šance, že sáhnete po talíři horké polévky – protože v zimě nic nezahřeje tak jako dobrá polévka. Skvělou volbou pro českou kuchyni je čočková polévka: lehvé, levné a přitom velmi syté jídlo, které se skvěle hodí jak do všedního jídelníčku, tak k víkendovému obědu.

A existuje jeden jednoduchý trik, který tuto polévku posune na úplně jinou úroveň a dodá jí doslova „restaurační“ chuť. Stačí přidat špetku citronové šťávy úplně na závěr vaření.

Proč to funguje? Čočková polévka bývá kvůli samotné čočce a zelenině lehce nasládlá a kyselost citronu tuto sladkost vyrovná a probudí chuť. Polévka díky tomu získá větší hloubku a zajímavější chuťový profil, který vás nutí brát do ruky lžíci znovu a znovu. Je to typické „comfort food“ pro českou zimu.

Praktický tip: přidejte jednu až jednu a půl čajové lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy až na konci vaření, ochutnejte a případně upravte podle chuti. Nejlepší je dávat citron opravdu až nakonec, aby se výrazná kyselost nevyvařila a neztratila svou svěžest.

Ani kmín ani pálivé koření: jedna lžička udělá z čočkové polévky neuvěřitelnou pochoutku

Suroviny

  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 střední cibule, jemně nasekaná
  • 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 střední brambora, nakrájená na kostičky (dle chuti)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 6 hrnků vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 čajové lžičky mletého kmínu (dle chuti)
  • 1/2 čajové lžičky sladké papriky (dle chuti)
  • šťáva z 1/2 citronu (na závěr, podle chuti)

Postup přípravy

  1. Větší hrnec rozehřejte na středním plameni a nalijte do něj olivový olej.
  2. Osmahněte cibuli do sklovita, přidejte česnek a mrkev a restujte ještě zhruba 2 minuty.
  3. Přidejte bramboru (pokud ji používáte) a čočku a vše dobře promíchejte.
  4. Ochuťte solí, pepřem, kmínem a paprikou.
  5. Přilijte vodu nebo vývar a přiveďte k varu.
  6. Snižte plamen a vařte asi 20 minut, dokud čočka nezměkne.
  7. Polévku můžete rozmixovat tyčovým mixérem, pokud chcete hladší konzistenci, nebo část čočky nechat vcelku, jestli dáváte přednost hutnější domácí variantě.
  8. Na závěr přidejte citronovou šťávu podle chuti a podávejte horké, ideálně s kouskem chleba nebo rohlíkem, jak je v mnoha českých rodinách v zimních večerech zvykem.