Zima v Česku je vždycky cítit obzvlášť intenzivně: šedivý déšť, studený vítr, krátký den. Právě v takových dnech je největší šance, že sáhnete po talíři horké polévky – protože v zimě nic nezahřeje tak jako dobrá polévka. Skvělou volbou pro českou kuchyni je čočková polévka: lehvé, levné a přitom velmi syté jídlo, které se skvěle hodí jak do všedního jídelníčku, tak k víkendovému obědu.
A existuje jeden jednoduchý trik, který tuto polévku posune na úplně jinou úroveň a dodá jí doslova „restaurační“ chuť. Stačí přidat špetku citronové šťávy úplně na závěr vaření.
Proč to funguje? Čočková polévka bývá kvůli samotné čočce a zelenině lehce nasládlá a kyselost citronu tuto sladkost vyrovná a probudí chuť. Polévka díky tomu získá větší hloubku a zajímavější chuťový profil, který vás nutí brát do ruky lžíci znovu a znovu. Je to typické „comfort food“ pro českou zimu.
Praktický tip: přidejte jednu až jednu a půl čajové lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy až na konci vaření, ochutnejte a případně upravte podle chuti. Nejlepší je dávat citron opravdu až nakonec, aby se výrazná kyselost nevyvařila a neztratila svou svěžest.

Suroviny
- 1 hrnek červené čočky
- 1 střední cibule, jemně nasekaná
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 střední brambora, nakrájená na kostičky (dle chuti)
- 1 lžíce olivového oleje
- 6 hrnků vody nebo zeleninového vývaru
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
- 1/2 čajové lžičky mletého kmínu (dle chuti)
- 1/2 čajové lžičky sladké papriky (dle chuti)
- šťáva z 1/2 citronu (na závěr, podle chuti)
Postup přípravy
- Větší hrnec rozehřejte na středním plameni a nalijte do něj olivový olej.
- Osmahněte cibuli do sklovita, přidejte česnek a mrkev a restujte ještě zhruba 2 minuty.
- Přidejte bramboru (pokud ji používáte) a čočku a vše dobře promíchejte.
- Ochuťte solí, pepřem, kmínem a paprikou.
- Přilijte vodu nebo vývar a přiveďte k varu.
- Snižte plamen a vařte asi 20 minut, dokud čočka nezměkne.
- Polévku můžete rozmixovat tyčovým mixérem, pokud chcete hladší konzistenci, nebo část čočky nechat vcelku, jestli dáváte přednost hutnější domácí variantě.
- Na závěr přidejte citronovou šťávu podle chuti a podávejte horké, ideálně s kouskem chleba nebo rohlíkem, jak je v mnoha českých rodinách v zimních večerech zvykem.
Potěší vás
Hrachová polévka se zeleninou sytá bez zahuštění
22 prosince, 2025Rychlá rajská polévka z rajčat bez dlouhého vaření
19 prosince, 2025Česneková polévka s bramborami domácí klasika
18 prosince, 2025Recept na Štědrý den: fazole s houbami v zapékací misce
18 prosince, 2025Tajemství husté kuřecí polévky s restovaným základem, po které dostanete chuť k jídlu
18 prosince, 2025Bramborový krém se sýrem hladký bez hrudek
17 prosince, 2025