Saláty a směsi jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů na svátečním stole. Nejenže jsou syté, ale umožňují kombinovat různé chutě a vytvářet nečekané kombinace, přičemž jejich příprava je velmi jednoduchá a nezabere mnoho času.
Na svátečním stole se saláty a směsi často stávají hlavními a nejočekávanějšími pokrmy. I když každá rodina má své ověřené recepty, téměř každý rok hledá způsob, jak aktualizovat vánoční a štědrovečerní menu chytře a levně.
Kuřecí salát s ananasem
Ingredience:
- 300–400 g uzené kuřecí prsa
- Pór (dle chuti)
- 1 konzerva nasekaného ananasu
- 1 konzerva červených fazolí
- Majonéza (dle chuti)
- Sůl a pepř (dle chuti)
Příprava:
- Kuřecí prsa a pór nakrájejte na malé kousky a vložte do mísy.
- Slijte šťávu z ananasu a fazolí, přidejte k masu a póru.
- Ochuťte majonézou, solí a pepřem a dobře promíchejte.
Salát z pečeného chleba

Ingredience:
- 4–5 plátků pečeného chleba
- 100 g tvrdého sýra
- Pažitka
- 1 konzerva černých fazolí
- 1 velké jablko
- 2 stroužky česneku
- Majonéza (dle chuti)
- Sůl a pepř (dle chuti)
Příprava:
- Chleba, sýr, pažitku, jablko a česnek nakrájejte na malé kousky.
- Slijte šťávu z černých fazolí a přidejte všechny ingredience do mísy. Ochuťte majonézou, solí a pepřem a dobře promíchejte.
Sváteční salát ze sleďů s houbami
Ingredience:
- 3 velké vařené brambory
- 4 vařená vejce
- 300 g sleďů
- 300 g nakládaných hub
- 2 cibule
- Svazek kopru
- Majonéza (dle chuti)
- Sůl a pepř (dle chuti)
Příprava:
- Sleďe nakrájejte na malé kousky, brambory a vejce na malé kostky, cibuli a houby nasekejte a vložte do mísy. Přidejte majonézu a dobře promíchejte.
- Na talíř položte jednu vrstvu salátu, poté další a další, takto vytvoříte tvar připomínající stromek. Ozdobte koprovými větvičkami.
Vrstvený tuňákový salát „Mimoza“

Ingredience:
- 240 g konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě
- 4 střední vařené brambory
- 5 vařených vajec
- 2 vařené mrkve
- 1 pórek
- 300 g řeckého jogurtu
- Majonéza (dle chuti)
- Sůl a pepř (dle chuti)
Příprava:
- Brambory a mrkev nastrouhejte, pórek nakrájejte na tenká kolečka. Oddělte bílky od žloutků, bílky nastrouhejte, žloutky rozdrobte.
- Tuňáka slijte a rozdrobte vidličkou. Majonézu smíchejte s jogurtem, osolte a opepřete.
- Vrstvěte salát: brambory, tenká vrstva dresinku, mrkev, dresink, pórek, tuňák, dresink, bílky, dresink, nastrouhaný sýr, žloutky. Nechte 1–2 hodiny v lednici, aby se chutě spojily.
Severský sleďový salát s řepou
Ingredience:
- 3 střední vařené brambory
- 300 g vařené červené řepy
- 100 g nakládaných okurek
- Filety sleďů
- 2 jablka
- Svazek kopru
- 1 malá cibule
- Slunečnicový olej
- Sůl, pepř a cukr dle chuti
Příprava:
- Brambory a řepu uvařte, nechte vychladnout a nakrájejte na kostky. Okurky nakrájejte, sleďe na plátky, jablka oloupejte a nakrájejte.
- Koprové špičky nasekejte, cibuli smíchejte s 5 lžícemi okurkového nálevu, solí, pepřem, cukrem a koprem. Přidejte slunečnicový olej a promíchejte se salátovými ingrediencemi. Nechte odležet alespoň 2 hodiny, nejlépe přes noc.
Kachní salát

Ingredience:
- 1 kachní prso se kůží
- 1 hlava zeleného listového salátu
- ½ žlutého melounu
- 1 zralý persimon
- 2 mandarinky
- 1–2 lžíce čerstvých borůvek
- 1 malý květák
- Sůl, pepř
- Olivový olej
Na dresink:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička medu
- 1 lžička citronové šťávy (nebo trochu mandarinkové šťávy)
- Špetka soli
Příprava:
- Květák nakrájejte, pokapejte olejem, osolte a pečte 15–20 minut při 200°C.
- Připravte ovoce a salát, nakrájejte meloun, persimon, oloupejte mandarinky, omyjte salát.
- Kachní prso opečte kůží dolů 7–8 minut, obraťte a ještě 4–5 minut, poté dopéct v troubě 180°C 6–8 minut. Nechte 5 minut odpočinout a nakrájejte na tenké plátky.
- Smíchejte ingredience na dresink a přelijte salát. Hotový pokrm je připraven k podávání.
Španělský jazyk s česnekem (Lengua al ajillo)
Porce: 4
Čas přípravy: 30 min (+2–3 hodiny vaření)
Ingredience:
- 1 jazyk
- 3 lžíce octa
- Sůl, pepř
- Rozmarýn
- 120 g másla
- 5 stroužků česneku
- 200 ml sladkého bílého vína
- 2 lžíce citronové šťávy
- Čerstvá pažitka
Příprava:
- V hrnci přiveďte vodu s octem, vložte očištěný jazyk a vařte 10 minut. Vyjměte, opláchněte, vraťte do hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl, pepř a rozmarýn. Vařte 2–3 hodiny.
- Po změknutí vyjměte, oloupejte a nakrájejte na plátky. Osolte a opepřete podle chuti.
- Na pánvi rozpusťte 2 lžíce másla, opečte plátky jazyka z obou stran, dejte stranou a uchovejte teplé.
- Přidejte další lžíci másla, osmahněte česnek 2 minuty, přilijte víno a zredukujte na polovinu. Sundejte z ohně, vmíchejte zbylé máslo a citronovou šťávu. Ochuťte solí a pepřem.
- Plátky jazyka vložte do mísy, přelijte omáčkou a posypte pažitkou.
Potěší vás
Koupelna bez okna: účinné způsoby, jak se zbavit vlhkosti, odstranit zatuchlý zápach a jednou provžd...
23 prosince, 2025Jak odvzdušnit radiátory a proč je to důležité?
23 prosince, 2025Nevyhazujte zipové sáčky – používejte je takhle. Manžel vás pochválí za šetrnost
23 prosince, 2025Energetický expert nedoporučuje instalaci oken s trojsklem – a existuje pro to dobrý důvod
23 prosince, 2025Lít vroucí vodu s citronem do odtokových mřížek proč to dělat a jak často
23 prosince, 2025Pokud znovu využijete staré ručníky, které máte doma, můžete si sami vyrobit praktické a krásné deko...
23 prosince, 2025