Proč je čočková polévka ideální volbou na zimu a jak dokáže tak snadno zahřát, zasytit a podpořit nás v chladné sezóně, ať už žijeme na českém venkově nebo v panelovém domě? Tady jsou tři recepty na polévky ze tří různých druhů čočky – skvělá volba pro všední dny i víkend.
Čočková polévka patří mezi nejvíc „objímající“ jídla, obzvlášť v sychravých zimních dnech, které jsou tak dobře známé obyvatelům střední Evropy. Žádný vědec to ještě přesně nevysvětlil, ale fakt je, že někteří lidé nacházejí útěchu právě v polévkách víc než v jakémkoli jiném jídle, a proto se jim nikdy nepřejí – ať už v Praze, nebo v menších českých městech.
V zimě naše tělo potřebuje víc energie, i když trávíme den u počítače nebo na pohovce a ne venku. Čočková polévka tohle zvládá téměř bez námahy:
- je bohatá na rostlinné bílkoviny, které pomáhají dětem růst a podporují svaly u dospělých,
- obsahuje železo, které posiluje organismus,
- dodává nám vlákninu, která podporuje zdravé fungování trávení.
Zároveň jde o polévku s jemnou, měkkou chutí, která si získá jak milovníky tradičních českých polévek, tak ty, kteří dávají přednost lehčí kuchyni. Neleží „jako kámen“ v žaludku a zbytečně tělo nezatěžuje. Tady jsou tedy tři chutné a syté recepty na polévky, z nichž každá vychází z jiného druhu čočky – červené, zelené a černé.
Krémová polévka z červené čočky s mrkví a kurkumou

Ingredience
- 1 hrnek propláchnuté červené čočky
- 1 cibule, najemno nakrájená
- 2 mrkve, nakrájené na malé kostičky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku, podrcený (nebo více podle chuti)
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky římského kmínu
- sůl a černý pepř
- 4 hrnky vody nebo zeleninového vývaru
- 1 brambora (nebo více), nakrájená na kostičky
Postup
- Osmažte cibuli a česnek na olivovém oleji dozlatova.
- Přidejte mrkev, brambory, čočku a koření, poté vše zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem tak, aby byly všechny suroviny ponořené.
- Vařte přibližně 20 minut, dokud čočka a zelenina nezměknou.
- Polévku lehce rozmixujte tyčovým mixérem, aby získala krémovou, ale ne úplně hladkou konzistenci.
- Dochutťe solí a pepřem, podávejte zakápnuté olivovým olejem a citronovou šťávou a posypané trochou čerstvého koriandru.
Sytá polévka ze zelené čočky s kořenovou zeleninou

Tato varianta skvěle zapadá do české kuchyně, kde mají kořenové druhy zeleniny své pevné místo.
Ingredience
- 1 hrnek zelené čočky
- 1 cibule, najemno nakrájená
- 2 řapíky řapíkatého celeru, nakrájené
- 1 mrkev
- 1 brambora
- olivový olej
- 1 bobkový list
- sladká paprika
- sůl a černý pepř
- 6 hrnků vody nebo zeleninového vývaru
Postup
- Osmažte cibuli na olivovém oleji dozmäkka.
- Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, celer a bramboru a promíchejte.
- Přidejte zelenou čočku, bobkový list a koření.
- Zalijte vodou nebo vývarem a vařte asi 50 minut, dokud všechny suroviny nezměknou.
- Podávejte horké, ideálně s plátkem tmavého chleba, jak je zvykem v mnoha českých rodinách.
Polévka z černé čočky ve středomořském stylu – mléčná varianta

Černá čočka Beluga dobře drží tvar a vytváří krásnou, výraznou polévku, kterou si snadno dovedeme představit jak v moderním bistru, tak na domácím stole.
Ingredience
- 1 hrnek černé čočky Beluga
- 1 velká cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 nastrouhané rajče nebo 1 lžíce rajčatového protlaku
- olivový olej
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička papriky
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- sůl a černý pepř
- 4 hrnky vody nebo zeleninového vývaru
- trocha tymiánu na podávání
- trocha sýra podle chuti (například měkký slaný nebo polotvrdý sýr)
Postup
- Osmažte cibuli a česnek v oleji do změknutí.
- Přidejte nastrouhané rajče a rajčatový protlak a vařte ještě několik minut, dokud směs mírně nezhoustne a nebude aromatická.
- Přidejte černou čočku, vodu nebo vývar a koření.
- Vařte přibližně 35 minut, dokud čočka nezměkne, ale stále si drží tvar.
- Podávejte posypané trochou tymiánu a s kousky oblíbeného sýra, například měkkého slaného nebo polotvrdého, který se v horké polévce hezky rozpouští.
Takové čočkové polévky jsou jako stvořené pro českou zimu: snadno se připravují, jsou cenově dostupné a zároveň vytvářejí ten pravý pocit „domácího tepla“, který je v krátkých a chladných dnech tak důležitý.
Potěší vás
Hrachová polévka se zeleninou sytá bez zahuštění
22 prosince, 2025Rychlá rajská polévka z rajčat bez dlouhého vaření
19 prosince, 2025Česneková polévka s bramborami domácí klasika
18 prosince, 2025Recept na Štědrý den: fazole s houbami v zapékací misce
18 prosince, 2025Tajemství husté kuřecí polévky s restovaným základem, po které dostanete chuť k jídlu
18 prosince, 2025Bramborový krém se sýrem hladký bez hrudek
17 prosince, 2025