Přeskočit na obsah
3 chutné a syté recepty na polévky ze tří druhů čočky

3 chutné a syté recepty na polévky ze tří druhů čočky

Proč je čočková polévka ideální volbou na zimu a jak dokáže tak snadno zahřát, zasytit a podpořit nás v chladné sezóně, ať už žijeme na českém venkově nebo v panelovém domě? Tady jsou tři recepty na polévky ze tří různých druhů čočky – skvělá volba pro všední dny i víkend.

Čočková polévka patří mezi nejvíc „objímající“ jídla, obzvlášť v sychravých zimních dnech, které jsou tak dobře známé obyvatelům střední Evropy. Žádný vědec to ještě přesně nevysvětlil, ale fakt je, že někteří lidé nacházejí útěchu právě v polévkách víc než v jakémkoli jiném jídle, a proto se jim nikdy nepřejí – ať už v Praze, nebo v menších českých městech.

V zimě naše tělo potřebuje víc energie, i když trávíme den u počítače nebo na pohovce a ne venku. Čočková polévka tohle zvládá téměř bez námahy:

  • je bohatá na rostlinné bílkoviny, které pomáhají dětem růst a podporují svaly u dospělých,
  • obsahuje železo, které posiluje organismus,
  • dodává nám vlákninu, která podporuje zdravé fungování trávení.

Zároveň jde o polévku s jemnou, měkkou chutí, která si získá jak milovníky tradičních českých polévek, tak ty, kteří dávají přednost lehčí kuchyni. Neleží „jako kámen“ v žaludku a zbytečně tělo nezatěžuje. Tady jsou tedy tři chutné a syté recepty na polévky, z nichž každá vychází z jiného druhu čočky – červené, zelené a černé.

Krémová polévka z červené čočky s mrkví a kurkumou

3 chutné a syté recepty na polévky ze tří druhů čočky

Ingredience

  • 1 hrnek propláchnuté červené čočky
  • 1 cibule, najemno nakrájená
  • 2 mrkve, nakrájené na malé kostičky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, podrcený (nebo více podle chuti)
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • sůl a černý pepř
  • 4 hrnky vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 brambora (nebo více), nakrájená na kostičky

Postup

  1. Osmažte cibuli a česnek na olivovém oleji dozlatova.
  2. Přidejte mrkev, brambory, čočku a koření, poté vše zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem tak, aby byly všechny suroviny ponořené.
  3. Vařte přibližně 20 minut, dokud čočka a zelenina nezměknou.
  4. Polévku lehce rozmixujte tyčovým mixérem, aby získala krémovou, ale ne úplně hladkou konzistenci.
  5. Dochutťe solí a pepřem, podávejte zakápnuté olivovým olejem a citronovou šťávou a posypané trochou čerstvého koriandru.

Sytá polévka ze zelené čočky s kořenovou zeleninou

3 chutné a syté recepty na polévky ze tří druhů čočky

Tato varianta skvěle zapadá do české kuchyně, kde mají kořenové druhy zeleniny své pevné místo.
Ingredience

  • 1 hrnek zelené čočky
  • 1 cibule, najemno nakrájená
  • 2 řapíky řapíkatého celeru, nakrájené
  • 1 mrkev
  • 1 brambora
  • olivový olej
  • 1 bobkový list
  • sladká paprika
  • sůl a černý pepř
  • 6 hrnků vody nebo zeleninového vývaru

Postup

  1. Osmažte cibuli na olivovém oleji dozmäkka.
  2. Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, celer a bramboru a promíchejte.
  3. Přidejte zelenou čočku, bobkový list a koření.
  4. Zalijte vodou nebo vývarem a vařte asi 50 minut, dokud všechny suroviny nezměknou.
  5. Podávejte horké, ideálně s plátkem tmavého chleba, jak je zvykem v mnoha českých rodinách.

Polévka z černé čočky ve středomořském stylu – mléčná varianta

3 chutné a syté recepty na polévky ze tří druhů čočky

Černá čočka Beluga dobře drží tvar a vytváří krásnou, výraznou polévku, kterou si snadno dovedeme představit jak v moderním bistru, tak na domácím stole.
Ingredience

  • 1 hrnek černé čočky Beluga
  • 1 velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 nastrouhané rajče nebo 1 lžíce rajčatového protlaku
  • olivový olej
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička papriky
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • sůl a černý pepř
  • 4 hrnky vody nebo zeleninového vývaru
  • trocha tymiánu na podávání
  • trocha sýra podle chuti (například měkký slaný nebo polotvrdý sýr)

Postup

  1. Osmažte cibuli a česnek v oleji do změknutí.
  2. Přidejte nastrouhané rajče a rajčatový protlak a vařte ještě několik minut, dokud směs mírně nezhoustne a nebude aromatická.
  3. Přidejte černou čočku, vodu nebo vývar a koření.
  4. Vařte přibližně 35 minut, dokud čočka nezměkne, ale stále si drží tvar.
  5. Podávejte posypané trochou tymiánu a s kousky oblíbeného sýra, například měkkého slaného nebo polotvrdého, který se v horké polévce hezky rozpouští.

Takové čočkové polévky jsou jako stvořené pro českou zimu: snadno se připravují, jsou cenově dostupné a zároveň vytvářejí ten pravý pocit „domácího tepla“, který je v krátkých a chladných dnech tak důležitý.