Přeskočit na obsah
12 druhů potravin, které byste nikdy neměli mrazit v mrazáku

12 druhů potravin, které byste nikdy neměli mrazit v mrazáku

Skladovat jídlo v lednici je běžná věc, ale ne všechno, co do ní uložíte, si v mrazáku zachová svou kvalitu, a chuť některých surovin po zmrazení už nebude stejná. Níže najdete seznam běžných potravin, které v mrazáku ztrácejí kvalitu, a také těch, u nichž může být mražení dokonce úplně nebezpečné. Podobná doporučení se často objevují v českých kuchařských a domácích materiálech věnovaných skladování potravin.

Obecně platí, že jídlo obsahující mléčné výrobky nebo velmi vysoký podíl vody se obvykle k mražení nehodí. Zmrazit takové suroviny nebo pokrmy, které na nich stojí, třeba na celý týden, bývá často zklamáním. Níže je 12 potravin, které se obvykle nedoporučuje mrazit kvůli problémům s kvalitou a bezpečností.

Vyhněte se mražení jogurtu

Recepty založené na mléce nebo smetaně, případně takové, které obsahují hodně mléčných výrobků, se mohou při zmrazení znehodnotit. Tuk se odděluje od tekutiny. Může dojít k rozvrstvení nebo, což je horší, ke srážení, protože mnoho běžných mléčných výrobků je emulgovaných. Podobně se nedoporučuje ukládat do mrazáku balení mléčných výrobků, s výjimkou másla, které lze bezpečně zamrazit až na devět měsíců. Malé množství smetany v nějakém pokrmu však obvykle nezkazí plně uvařené jídlo uložené v mrazáku, například polévky a dušená jídla.

Vyhněte se mražení majonézy

Možná vás ani nenapadne mrazit sklenici majonézy, ale pokud ji používáte ve větším množství do omáček a krémových jídel, v mrazáku se její textura mění. Recepty, které jsou na majonéze založené, mohou být příliš měkké nebo získat gumovitě houbovitou konzistenci, proto se doporučuje držet se jídel, která lze připravit do zásoby a zamrazit, a která majonézu neobsahují.

Vyhněte se mražení smetanového sýra

Stejně jako jiné mléčné výrobky z tohoto seznamu se smetanový sýr snadno odděluje a po rozmrazení bývá příliš tekutý. Proto se nedoporučuje mrazit balení smetanového sýra ani recepty, které na něm stojí, například různé omáčky.

Vyhněte se mražení thajského okurkového salátu

Mezi zeleninou a ovocem, které by se obecně neměly mrazit, je okurka na jednom z prvních míst. Kvůli velmi vysokému obsahu vody se okurky po zmrazení stávají nevhodnými k jídlu, protože voda zmrzne a roztahuje se, časem se tvoří krystalky a zelenina se mění v měkkou rozmělněnou hmotu.

Vyhněte se mražení cukety

Cuketa patří mezi zeleninu, která může po rozmrazení zavadnout, být vodnatá a také změnit barvu i vůni. Mražené cuketové výrobky prodávané v českých obchodech se připravují speciálním způsobem, proto se nedoporučuje ukládat do mrazáku domácí cuketové přípravy, ať už jde o zeleninové „nudle“ nebo přílohy, pokud chcete zachovat nejlepší chuť a strukturu.

Neskladujte v mrazáku hlávkový salát a zelí

Málokoho napadne mrazit zelený salát, ale i zelí obsahuje hodně vody a v mrazáku se neuchovává dobře. Vyhněte se mražení jídel, která jsou na zelí založená, včetně zapékaných pokrmů a příloh, protože mražení jídlo nevyhnutelně znehodnotí.

Nemrazte rajčata

Recepty na rajčatovou omáčku jsou pro mražení výborné, protože omáčka je zpracovaná a zcela rozmixovaná. Mrazit celá rajčata nebo jídla, kde jsou viditelné plátky či kousky rajčat, však není dobrý nápad, protože se změní struktura dužiny i slupky.

Nemrazte pečené ani vařené brambory

U mražení brambor buďte opatrní. Pokud jsou vedlejší surovinou v polévce, dušeném jídle nebo omáčce, obvykle to celkovou kvalitu pokrmu neovlivní. Mražení pečených brambor nebo vařených kostiček se ale nedoporučuje, protože brambory ztratí tvar a rozbité ledové krystalky vytvoří vodnatou, nepříjemnou konzistenci.

Nemrazte uvařené těstoviny

Obecně jsou těstoviny dobrým doplňkem omáčkových jídel určených k mražení, protože v různých zapékaných pokrmech dokážou udržet tvar i strukturu. Pokud je ale skladujete samostatně, většina druhů těstovin ztrácí tvar a po rozmrazení bývá příliš měkká.

Nemrazte náplně z pusinek a vanilkového krému

Mrazit dorty, sušenky a dokonce i koláče je pro mnoho lidí, kteří rádi pečou, běžné, ale domácí pusinky mohou být po rozmrazení gumové a nechutné. A protože vejce jsou hlavní složkou vanilkových krémů, které mohou při zmrazení a rozmrazení řídnout a tvořit hrudky, je lepší uchovávat vanilkový krém v domácnosti na chladném místě.

Nemrazte smažená jídla

Zmrazit mražené hranolky ze supermarketu je v pořádku, ale domácí smažená jídla se ne vždy doporučuje ukládat do mrazáku. Po rozmrazení se zlatavé křupavé smažené kuře stane měkkým a vlhkým.

Nemrazte měkkýše a humra

Obvykle není problém zamrazit krevety, humra a další druhy měkkýšů jednou, ale otázky bezpečnosti vznikají ve chvíli, kdy se je pokusíte znovu zamrazit po rozmrazení. Měkkýši patří mezi nejcitlivější a nejrychleji se kazící potraviny, proto je lepší si takové mořské plody vychutnat co nejdříve. Otrava jídlem je možná, pokud necháte rozmražené měkkýše při pokojové teplotě byť jen jednu hodinu.

Užitečná rada

12 druhů potravin, které byste nikdy neměli mrazit v mrazáku

Nedoporučuje se znovu zmrazovat jakékoli jídlo, které už bylo zmražené a poté rozmražené, protože i ty nejodolnější suroviny se mohou stát nevhodnými ke konzumaci. Zmrazení nezničí všechny stopy bakterií a virů a snadno může dojít ke křížové kontaminaci nebo k dalším potravinovým onemocněním v důsledku původního znečištění. Pokud necháte jídlo po uvaření mimo lednici a bakterie se stihnou po ochlazení rozmnožit, budou na potravinu působit i poté, co ji uložíte do mrazáku.