Přeskočit na obsah
Tvarohové lívance s citronem a vejcem, které děti sní dřív než vychladnou

Tvarohové lívance s citronem a vejcem, které děti sní dřív než vychladnou

Voňavé, nadýchané a tak jednoduché, že je připravíte mezi snídaní a obědem. Tenhle recept kombinuje svěží citron, jemný tvaroh a jedno vejce do těsta, které drží tvar a přitahuje děti jako magnet. Nejde jen o chuť — jde o rychlost, úsporu a pár tajných postupů, které z obyčejného rána udělají malý rodinný rituál.

Ingredience

Na asi 12 malých lívanců budete potřebovat pár běžných surovin, které většina domácností má po ruce. Vše je levné a snadno zaměnitelné, takže recept vyjde i v uspěchaném týdnu.

  • 250 g tvarohu (jemný nebo rikotta)
  • 1 vejce
  • kůra z 1 citronu a 1–2 lžičky citronové šťávy
  • 4–6 lžic hladké mouky
  • 1–2 lžíce cukru (nebo medu)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli
  • máslo nebo olej na smažení

Pokud chcete ušetřit, použijte cottage cheese místo dražšího tvarohu, nebo sáhněte po celozrnné mouce — chuť se jen nepatrně změní a výsledek zůstane lahodný. Citron dodá svěžest, která své roli nezklame.

Postup

Tvarohové lívance s citronem a vejcem, které děti sní dřív než vychladnou. Postup

Příprava je rychlá: tvaroh smíchejte s vejcem, přidejte citronovou kůru a šťávu, cukr a špetku soli. Postupně vmíchejte mouku s práškem do pečiva — těsto má být hustší než na palačinky, ale stále snadno kápnutelné lžičkou.

  1. Rozehřejte pánev na střední teplotu a přidejte kousek másla.
  2. Lžičkou tvořte malé placičky a smažte 2–3 minuty z každé strany do zlatova.
  3. Hotové lívance nechte chvilku odpočinout na papírovém ubrousku, ale servírujte teplé — děti je obvykle snědí dřív, než vychladnou.

Klíčem je nepřetěžovat pánev; menší lívance se prohřejí rovnoměrně a přítomnost citronu udržuje chuť svěží i bez těžkých přísad.

Triky, které dělají rozdíl

Tvarohové lívance s citronem a vejcem, které děti sní dřív než vychladnou. Triky, které dělají rozdíl

Jeden jednoduchý trik: oddělíte bílek a ušleháte jej do pevna, nakonec ho zlehka vmícháte do těsta. Výsledek je neuvěřitelně nadýchaný a děti ten rozdíl cítí. Další praktická rada: část těsta můžete připravit večer a uchovat v lednici.

Úspora? Díky základním surovinám a rychlé přípravě ušetříte čas i peníze oproti kupovaným dobrotám. A tajemství, které málokdo říká nahlas: citronová kůra dodá dojem luxusu i z těch nejlevnějších surovin.

Podávejte s jogurtem, ovocem nebo trochou medu a připravte se na chvíle, kdy se kolem talíře shromáždí rozzářené oči dětí. Ten pocit, že jste připravili něco jednoduchého a neodolatelného, stojí za každé ráno.