Přeskočit na obsah
Krémové palačinky s tvarohem a jahodami

Krémové palačinky s tvarohem a jahodami

Krémové palačinky s tvarohem a jahodami přinášejí ráno, které stojí za to vynutit si. Je to ten typ jídla, který hladce skloubí svěžest ovoce s jemností tvarohu a dělá z obyčejného dne malý svátek. Níže najdete přesné suroviny, postup a několik chytrých triků, jak jídlo ušetří čas i peníze, aniž by ztratilo šmrnc.

Suroviny

Krémové palačinky s tvarohem a jahodami. Suroviny

Na čtyři porce budete potřebovat několik jednoduchých položek, které většinou najdete v lednici nebo je pořídíte levně na trhu. Klíčová je kvalita tvarohu a čerstvost jahod — rozdíl je v textuře a chuti poznat hned napoprvé. Přidávám i drobné alternativy pro případ, že byste chtěli recept přizpůsobit.

Tabulka níže shrnuje základní množství, připravené tak, aby vznikly tenké a měkké palačinky plné krémového náplně.

Surovina Množství
Mouka 250 g
Mléko 500 ml
Vejce 2 ks
Tvaroh (měkký) 250–300 g
Jahody 250–300 g
Cukr / med 2 lžíce

Postup

Krémové palačinky s tvarohem a jahodami. Postup

Těsto uděláte do pěti minut: mouku prosejte, vmíchejte vejce a postupně přilévejte mléko, aby vzniklo hladké, řídké těsto bez hrudek. Smažte palačinky na mírném ohni na nepřilnavé pánvi do zlatova, krátce z obou stran, tak aby zůstaly jemné a pružné. Mezitím připravte náplň z tvarohu osladěného podle chuti a nasekaných jahod promíchaných s trochou citronové šťávy pro živost.

Naplňte palačinky lžící tvarohu a několika plátky jahod, srolujte nebo přeložte a servírujte teplé. Pro rychlé servírování můžete část tvarohu smíchat s trochou zakysané smetany — získáte krém ještě lehčí a vzdušnější. Na talíři dozdobte čerstvými jahodami nebo mírně rozpraženým medem.

  • Krátké smažení a tenké těsto zajistí měkkost.
  • Nepoužívejte příliš cukru do těsta, sladkost dodejte polevou nebo ovocem.

Tipy, triky a úspora

Malé tajemství profesionálů: nechte těsto odpočinout 15–30 minut. Pšeničná mouka natáhne tekutinu, bublinky povolí a palačinky budou jednotné a elastické. Tento krok často opomíjený dělá velký rozdíl, přitom nic nestojí navíc.

Chcete ušetřit? Kupujte sezonní jahody na trhu a volte polotučný tvaroh místo luxusních variací. Recept snadno natáhnete přidáním nastrouhaného jablka nebo banánu — zvýšíte objem porce bez nárůstu ceny a zároveň přidáte vlákninu.

Varianty a skladování

Pro odlišnou chuť vyzkoušejte citronovou kůru v tvarohu nebo přidání vanilkového extraktu. Místo čerstvých jahod lze použít i kompot či mražené ovoce, které po krátkém rozmražení zůstane šťavnaté. Pro bezlaktózovou verzi nahraďte mléko rostlinným nápojem a tvaroh kokosovým krémem.

Nevyčerpané palačinky skladujte v lednici do dvou dnů a při podávání je krátce ohřejte v troubě na nízkou teplotu. Náplň uchovávejte zvlášť, aby placky nezměkly příliš rychle — takto vydrží chuť i textura déle.