Přeskočit na obsah
Guláš z hovězího masa s cibulí, paprikou a chlebem

Guláš z hovězího masa s cibulí, paprikou a chlebem

Teplý, sychravý večer a vůně dušeného masa, která prostoupí celý byt. Tenhle recept najde své místo u stolu i v paměti rodiny, protože kombinuje jednoduchost surovin s vynikajícím výsledkem. Stačí pár základních ingrediencí a trochu trpělivosti, aby vzniklo jídlo, které hladovější hosté budou vzpomínat týdny.

Proč si ho zamilujete

Jde o kuchyni, která nehledá efekty, ale spolehlivost. Hovězí se pomalu rozpadá do šťavnaté struktury a sladká cibule dává omáčce zlatavý základ, ke kterému paprikové tóny přidají hloubku. Výsledek zahřeje a uklidní, a to nejen tělo, ale i náladu.

Navíc jde o skvělý způsob, jak vařit úsporně: dávka se dá snadno zvětšit, zbytky se skvěle mrazí a levné kusy masa se promění v delikatesu díky správné technice. To ocení peněženka i plánovač rodinných jídel.

Ingredience a praktické tipy

Guláš z hovězího masa s cibulí, paprikou a chlebem. Ingredience a praktické tipy

Nemusíte shánět nic exotického. Základní šikovný seznam pokryje chuť i rozpočet. Důležité je dodržet pár principů: kvalitní výpek, dostatek cibule a čerstvá paprika pro svěžest.

  • 800 g hovězího (krk, kližka nebo zadní)
  • 3 velké cibule, 2-3 papriky (červená pro barvu)
  • 2 lžíce sladké papriky, sůl, pepř, bobkový list
  • 500 ml vývaru nebo vody a kousek chleba k podávání

Chleba při servírování pohlcuje šťávu a vytváří dokonalý kontrast k masu. Pro úsporu kupujte maso v akci a připravte větší dávku najednou.

Postup, který funguje

Suroviny opečte na pánvi, cibuli klasicky zkaramelizujte a přidejte mletou papriku krátce, aby nezhořkla. Pak vše duste pomalu, dokud maso není rozplývavé.

  1. Orestujte maso ze všech stran, vyjměte.
  2. Do výpeku osmahněte cibuli do barvy, přidejte papriku a vrátťe maso.
  3. Přilijte vývar, přidejte koření a duste 1,5–2 hodiny.
  4. Nechte odležet, chutě se spojí a pokrm získá hloubku.

Malé tajemství: lžíce studeného másla na konci zjemní omáčku a dodá lesk. Nechte guláš přes noc, aby se aromata promísila.

Servírování a šikovné úspory

Guláš z hovězího masa s cibulí, paprikou a chlebem. Servírování a šikovné úspory

Podávejte s čerstvým nebo opečeným chlebem, který nasákne šťávu a doplní textury. Na větší štědrost přidejte kyselou okurku a čerstvou cibulku. Zbytky se dají zahušťovat bramborem nebo podávat jako náplň do sendviče.

Připravíte-li dvakrát větší množství, šetříte čas i peníze. Mražení ušetří zbytek týdne a hostitelé ocení, že jedno jídlo dokáže nakrmit víc lidí s minimálním úsilím.