První lžíce dokáže změnit náladu v místnosti a připomenout chutě dětství i letních trhů. Tento recept slibuje právě to: pohodu a čistou chuť s minimem práce. Stačí pár poctivých surovin, rychlý postup a malý trik na závěr, který všechno posune o patro výš. Polévka je zároveň praktická a šetrná k času i peněžence.
Ingredience a rychlý postup
Při výběru se držte kvality tam, kde to skutečně cítíte: konzervovaná rajčata mohou být lepší volbou než mdlé čerstvé, pokud nemáte zralé letní plody. Čerstvá bazalka a extra panenský olivový olej však polévce dodají ten závěrečný lesk. Základ tvoří cibule, česnek, rajčata a vývar; do dochucení patří sůl, pepř a drobný špetka cukru.
- 1 střední cibule, 2 stroužky česneku
- 800 g rajčat (konzervovaných nebo oloupaných čerstvých)
- 500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- hrst čerstvé bazalky, 2 lžíce olivového oleje
Postup je jednoduchý: cibuli zesklovatět na olivovém oleji, přidat česnek, rajčata a krátce povařit s vývarem. Po deseti patnácti minutách blender způsobí hladkost, ale část lidí nechává texturu pro větší charakter. Na závěr přidejte čerstvou nasekanou bazalku a několik kapek kvalitního oleje, které se na povrchu rozplynou jako malé zázraky.
Tajemství chuti: jak získat hloubku bez dlouhého vaření

Skutečná proměna nastane díky dvojímu tahu: jedno je smažení cibule do světlé karamelizace, druhé je krátké pečení rajčat v troubě pro zvýraznění sladkosti. Oba zákroky dávají polévce komplexnost, aniž byste zruinovali kuchyň nebo den. Další tajemství je jednoduché: při vaření vložte na chvíli do hrnce kousek parmezánu nebo list bobkového listu a na konci jej vyjměte.
Přidání kapky kvalitního olivového oleje těsně před servírováním změní dojem z polévky na gurmánský zážitek. Nechte olej vytvořit jemnou četku chuti a voňavou stopu, která zanechá dojem dlouhé práce, i když jste vařili krátce.
Tipy pro úsporu času a peněz

Chcete-li ušetřit, používejte kvalitní konzervy z Itálie místo drahých mimo sezónních rajčat. Polévku lze připravit ve větším množství a porcovat do mrazáku; rozmrazená drží chuť i strukturu skvěle. Další šikovný tah je udělat dvojnásobnou dávku základu a část odložit v lednici jako rychlou omáčku na těstoviny.
| Volba | Výhoda |
|---|---|
| Čerstvá rajčata | nejvyšší aroma v sezóně |
| Konzervovaná rajčata | stabilní chuť celoročně |
Servírování a možné variace
Podávejte s křupavým chlebem, kapkou olivového oleje navrch a několika lístky čerstvé bazalky. Pro dětskou verzi stáhněte koření a přidejte trochu smetany pro jemnost. Pro dospělejší chuť zaprašte špetkou chilli, nebo do talíře přidejte pečené kousky papriky a kozí sýr.
Tahle polévka funguje jako rychlý oběd i jako slavnostní předkrm. Je jednoduchá na přípravu, šetří čas i peníze a zároveň skvěle působí na emoce i smysly, když ji podáte s trochou péče a voňavého oleje. Takový recept zůstane v repertoáru a vrátíte se k němu znovu a znovu.
Potěší vás
Hrachová polévka se zeleninou sytá bez zahuštění
22 prosince, 2025Rychlá rajská polévka z rajčat bez dlouhého vaření
19 prosince, 2025Česneková polévka s bramborami domácí klasika
18 prosince, 2025Recept na Štědrý den: fazole s houbami v zapékací misce
18 prosince, 2025Tajemství husté kuřecí polévky s restovaným základem, po které dostanete chuť k jídlu
18 prosince, 2025Bramborový krém se sýrem hladký bez hrudek
17 prosince, 2025