Přeskočit na obsah
Nejjednodušší bábovka s citronovou kůrou a jogurtem

Nejjednodušší bábovka s citronovou kůrou a jogurtem

Vůně čerstvého citronu a měkká drobivá struktura, to je kombinace, která z obyčejného odpoledne udělá malý svátek. Tahle receptura vznikla z potřeby rychlého, spolehlivého dezertu bez zbytečných triků. Nevyžaduje speciální vybavení, šetří čas a výsledkem je bábovka, kterou si budou vychutnávat děti i návštěvy.

Proč tahle verze funguje

Nejjednodušší bábovka s citronovou kůrou a jogurtem. Proč tahle verze funguje

Jogurt dává těstu vláčnost bez použití velkého množství másla, díky čemuž se bábovka lépe drží a déle nezasychá. Citronová kůra přidává svěžest, která kontrastuje s jemnou strukturou a probouzí chuťové buňky. Výsledkem je dezert, který vypadá složitě, ale je hotový během jedné pečicí směny.

Ingredience a poměry

Jednoduchost tady znamená málo přísad, jasné poměry a minimální práci. Všechny složky drží krok a nenáročný nákup šetří peníze i nervy.

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 125 g bílého jogurtu
  • 100 ml oleje
  • 1 citron – nastrouhaná kůra
  • 1 prášek do pečiva (cca 12 g) a špetka soli

Postup krok za krokem

Nejdříve vyšlehejte vejce s cukrem do lehké pěny, pak postupně přimíchejte jogurt a olej. Nakonec do směsi prosejte mouku s práškem do pečiva a jemně zapracujte citronovou kůru. Těsto nalijte do vymazané formy a pečte, až špejle vyjde čistá.

Teplota Doba
170 °C 40–50 minut

Tipy pro dokonalý výsledek

Malý trik spočívá v pokojové teplotě surovin, která zajistí rovnoměrné pečení. Pokud chcete intenzivnější citronový nádech, přidejte 1–2 lžíce citronové šťávy do těsta a trochu skórky do polevy. Formu lehce pomoučte, aby se bábovka snadno vyklopila a nepoškodila svůj tvar.

Servírování a skladování

Bábovku podávejte teplou nebo zchladlou, posypanou moučkovým cukrem nebo lehkým citronovým glazé. Uchovávejte ji při pokojové teplotě zabalenou v utěrce nebo v krabici, vydrží čerstvá 2–3 dny. Tento recept šetří čas i energii a snadno se přizpůsobí – méně cukru, bezlepková mouka nebo řecký jogurt pro hutnější strukturu.

Výsledek potěší každého, kdo ocení jednoduchost bez kompromisů na chuti. Hotová bábovka s citronovou kůrou a jogurtem je rychlý způsob, jak proměnit běžné odpoledne v příjemnou malou oslavu.