Přeskočit na obsah
Makaron spaghetti aglio e olio z krewetkami i pietruszką – genialny trik na szybki obiad

Makaron spaghetti aglio e olio z krewetkami i pietruszką – genialny trik na szybki obiad

Jednoduchost tohoto jídla okouzlí i ty, kdo si kuchyni spojují spíš s uspěchanými večery než s rituálem. Recept vychází z klasického aglio e olio, doplněného o šťavnaté krevety a čerstvou petržel, takže výsledek působí lehce, přesto slavnostně. Tahle varianta je ideální, když chcete něco rychlého, levného a přitom efektního na talíři.

Proč to funguje

Makaron spaghetti aglio e olio z krewetkami i pietruszką – genialny trik na szybki obiad. Proč to funguje

Chuťová harmonie staví na kontrastech: intenzivní česnek, jemné olivové oleje a křehké mořské plody. Pietruszka přidává svěžest a barvu, která jídlu okamžitě dodá profesionální finiš. Jednoduché suroviny v správném poměru vytvoří dojem, že jste strávili v kuchyni mnohem víc času, než ve skutečnosti.

Rychlost je další silná stránka. Krevety se připravují během pár minut, těstoviny uvaříte rovnou v osolené vodě a při použití rezervované vody z těstovin získáte hustou, lesklou omáčku bez smetany. To je malý kuchařský trik, který zachová lehkost i chuť.

Ingredience a rychlý nákupní seznam

Seznam je krátký a většinu položek máte pravděpodobně doma. Stačí kvalitní olivový olej, česnek, čerstvá petržel, citrón a balení spaghetti. Pokud koupíte čerstvé krevety, bude účinek výraznější; mražené ale dobře poslouží, pokud je rychle rozmrazíte a osušíte.

Ingredience Množství (pro 2 osoby)
Spaghetti 200 g
Krevety (oloupané) 200–250 g
Česnek 3–4 stroužky
Olivový olej 4–6 lžic
Petržel 1 svazek
Citrón ½
Sůl, pepř podle chuti

Postup krok za krokem

Nejdřív dejte vařit osolenou vodu a připravte si všechny suroviny, aby byl proces plynulý. Těstoviny uvařte al dente; než je scedíte, odeberte asi šálek vody z vaření. Mezitím na pánvi osmahněte česnek na olivovém oleji do zlatova, ale nenechte ho zhořknout, a přidejte krevety – opečou se velice rychle.

Do pánve přisypte scezené spaghetti, přilijte trochu odstavené vody a rychle promíchejte, aby vznikla hedvábná omáčka, která těstoviny obalí. Nakonec vmíchejte nasekanou petržel a pár kapek citrónové šťávy pro oživení chuti. Servírujte horké, případně s trochou nastrouhaného parmazánu, pokud si přejete bohatší variantu.

Tipy, které ušetří čas i peníze

Makaron spaghetti aglio e olio z krewetkami i pietruszką – genialny trik na szybki obiad. Tipy, které ušetří čas i peníze

Pro úsporu času kupte krevety již oloupané, nebo použijte mražené a rozmrazte je v studené vodě. Kvalitní extra panenský olej trochu zlepší výslednou chuť, ale stačí ho méně; hlavní roli hraje technika. Rezervovaná voda z těstovin nahradí smetanu i zahušťovadla, takže je to trik šetřící peníze i kalorie.

Jídlo má v sobě prvky tajemství pro běžné domácí vaření: správné načasování česneku a krevet a okamžik, kdy přidat vodu z těstovin, rozhodují o výsledku. Když to zvládnete jednou, stane se z toho váš rychlý tah na večeři, který působí jako od profesionála.

Tahle varianta aglio e olio s krevetami a petrželí je snadná, rychlá a přesto efektní. Hodí se na všední večer i na návštěvu, kdy chcete udělat dojem bez stresu a zbytečných výdajů.