Jednoduchost tohoto jídla okouzlí i ty, kdo si kuchyni spojují spíš s uspěchanými večery než s rituálem. Recept vychází z klasického aglio e olio, doplněného o šťavnaté krevety a čerstvou petržel, takže výsledek působí lehce, přesto slavnostně. Tahle varianta je ideální, když chcete něco rychlého, levného a přitom efektního na talíři.
Proč to funguje

Chuťová harmonie staví na kontrastech: intenzivní česnek, jemné olivové oleje a křehké mořské plody. Pietruszka přidává svěžest a barvu, která jídlu okamžitě dodá profesionální finiš. Jednoduché suroviny v správném poměru vytvoří dojem, že jste strávili v kuchyni mnohem víc času, než ve skutečnosti.
Rychlost je další silná stránka. Krevety se připravují během pár minut, těstoviny uvaříte rovnou v osolené vodě a při použití rezervované vody z těstovin získáte hustou, lesklou omáčku bez smetany. To je malý kuchařský trik, který zachová lehkost i chuť.
Ingredience a rychlý nákupní seznam
Seznam je krátký a většinu položek máte pravděpodobně doma. Stačí kvalitní olivový olej, česnek, čerstvá petržel, citrón a balení spaghetti. Pokud koupíte čerstvé krevety, bude účinek výraznější; mražené ale dobře poslouží, pokud je rychle rozmrazíte a osušíte.
| Ingredience | Množství (pro 2 osoby) |
|---|---|
| Spaghetti | 200 g |
| Krevety (oloupané) | 200–250 g |
| Česnek | 3–4 stroužky |
| Olivový olej | 4–6 lžic |
| Petržel | 1 svazek |
| Citrón | ½ |
| Sůl, pepř | podle chuti |
Postup krok za krokem
Nejdřív dejte vařit osolenou vodu a připravte si všechny suroviny, aby byl proces plynulý. Těstoviny uvařte al dente; než je scedíte, odeberte asi šálek vody z vaření. Mezitím na pánvi osmahněte česnek na olivovém oleji do zlatova, ale nenechte ho zhořknout, a přidejte krevety – opečou se velice rychle.
Do pánve přisypte scezené spaghetti, přilijte trochu odstavené vody a rychle promíchejte, aby vznikla hedvábná omáčka, která těstoviny obalí. Nakonec vmíchejte nasekanou petržel a pár kapek citrónové šťávy pro oživení chuti. Servírujte horké, případně s trochou nastrouhaného parmazánu, pokud si přejete bohatší variantu.
Tipy, které ušetří čas i peníze

Pro úsporu času kupte krevety již oloupané, nebo použijte mražené a rozmrazte je v studené vodě. Kvalitní extra panenský olej trochu zlepší výslednou chuť, ale stačí ho méně; hlavní roli hraje technika. Rezervovaná voda z těstovin nahradí smetanu i zahušťovadla, takže je to trik šetřící peníze i kalorie.
Jídlo má v sobě prvky tajemství pro běžné domácí vaření: správné načasování česneku a krevet a okamžik, kdy přidat vodu z těstovin, rozhodují o výsledku. Když to zvládnete jednou, stane se z toho váš rychlý tah na večeři, který působí jako od profesionála.
Tahle varianta aglio e olio s krevetami a petrželí je snadná, rychlá a přesto efektní. Hodí se na všední večer i na návštěvu, kdy chcete udělat dojem bez stresu a zbytečných výdajů.
Potěší vás
Tříminutová pomazánka z Česka hosté se od ní nemohou odtrhnout
23 prosince, 2025Smažená rýže se zeleninou levná minutová večeře
22 prosince, 2025Zapečený toast s rajčaty horká snídaně rychle
22 prosince, 2025Kovová drátěnka není jen na mytí nádobí: praktické tipy do domácnosti, kuchyně i na chalupu
21 prosince, 2025Těstoviny s pestem a rajčaty hotové za deset
20 prosince, 2025Nudle s arašídovou omáčkou krémové bez složitostí
20 prosince, 2025